Vejle: Styrelsen for Patientsikkerhed prøver altid at få fat i danskere, der er smittet med coronavirus. Men det er ikke altid, det lykkes.
Derfor har styrelsen bedt kommunerne om hjælp, som 27 indtil videre har tilbudt - heriblandt Vejle Kommune. Her gik man i gang med at løse opgaven i torsdags for en uge siden og har siden haft held til at finde frem til alle de vejlensere, som styrelsen ellers måtte give op på.
Det fortæller lederen af kommunens afdeling for Sundhedsfremme & Forebyggelse, Uffe Nymark Breum.
- Vi har som kommune mulighed for at kigge i nogle registre, som Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har - og indtil videre har vi ikke måttet give op på en eneste. Vi har fået fat i alle de 27, som styrelsen har bedt om hjælp til, siger Uffe Nymark Breum.
Tryghed i opkald
Alle smittede danskere får så vidt muligt to opkald fra Styrelsen for Patientsikkerheds smitteopsporing.
Det første opkald kommer lige efter det positive svar, og det andet fire dage efter.
I Vejle Kommune har medarbejderne indtil videre udelukkende ringet til vejlensere i sidstnævnte kategori - og de har ifølge afdelingslederen været glade for at få et opkald, hvor der blandt andet bliver spurgt ind til deres symptomer og isolation.
Uffe Nymark Breum, afdelingslederDet er indtil videre lykkes at få hul igennem på telefonen, men vi har en plan b klar til mere vanskelige tilfælde. Hvis det ikke er lykkes inden middag, kører en kollega ud til vedkommende, ifører sig værnemidler og banker på.
- Vi oplever, at de finder en tryghed i opkaldet. Der er eksempelvis mange skiftende udmeldinger i forhold til, hvordan man skal forholde sig som smittet, og det er rart, at vi sammen kan få afklaret nogle ting.
- Der er enkelte, som har misforstået, hvad der menes med isolation, og har været ude, selvom de ikke må. Andre læser reglerne for restriktivt. De skal holde sig inden for deres matrikel, men må altså godt gå ud i haven, forklarer Uffe Nymark Breum.
Kører gerne ud
Vejle Kommune ringer kun ud til vejlensere med den såkaldt almindelige variant af coronavirus. De muterede, for eksempel den britiske variant, tager Styrelsen for Patientsikkerhed sig af.
I december, da smittetrykket var højest i Danmark, nåede den landsdækkende smitteopsporing langt fra ud til alle smittede.
Faktisk fik 13,9 procent ikke et opkald, viser tal fra Danske Kommuner. I januar faldt andelen til to procent.
Vejle Kommune og de øvrige kommuner, der har takket ja til opgaven, får en mail om morgenen med en liste over de borgere, der har været svære at få kontakt til.
Så går et slags detektivarbejde i gang. Typisk er der angivet et telefonnummer på vedkommende, men ikke altid, og så skal den pågældende medarbejder på jagt i diverse registre. Hjælpen er måske at hente i jobcentret eller hos tandplejen, hvor alle børn er forbi med jævne mellemrum.
Overskuelig opgave
- Det er indtil videre lykkes at få hul igennem på telefonen, men vi har en plan B klar til mere vanskelige tilfælde. Hvis det ikke er lykkes inden middag, kører en kollega ud til vedkommende, ifører sig værnemidler og banker på, fortæller afdelingsleder Uffe Nymark Breum.
Vejles smitteopsporing er i gang alle ugens syv dage og er ikke på værende tidspunkt en belastning for sundhedsafdelingen, hvor medarbejdere på skift tager sig af opgaven.
- Vi vidste ikke på forhånd, hvor meget tid der ville gå med det. Indtil videre med det faldende smittetryk har det bestemt været overskueligt, og vi skal ikke ud at finde nye medarbejdere for at løse det her. Vi klarer det inden for normeringen, siger Uffe Nymark Breum.
27 kommuner hjælper
- 27 kommuner deltager indtil videre i smitteopsporing: Brøndby, Hillerød, Høje Tåstrup, Ishøj, Tårnby, Slagelse, Vordingborg, Lemvig, Fredericia, Haderslev, Skanderborg, Odder, Svendborg, Vejle, Ærø, Hvidovre, Mariagerfjord, Favrskov, Randers, Kolding, Vejen, Frederiksberg, Gladsaxe, Lejre, Roskilde, Aalborg og Middelfart.
- Det er frivilligt for kommunerne at deltage, men Styrelsen for Patientsikkerhed forventer, at flere kommuner hurtigt vil følge efter.