Annonce
Trekantområdet

27 corona-smittede vejlensere var umulige at få fat i: Men så gik kommunen på detektivarbejde

Det er ikke sket endnu. Men hvis det inden middag ikke er lykkes for kommunens medarbejdere at få fat i en smittet borger over telefonen, så ifører de sig værnemidler og banker på vedkommendes dør. Arkivfoto: Mette Mørk
Vejle Kommune har i nu en uge hjulpet Styrelsen for Patientsikkerhed med at finde frem til smittede vejlensere smittet med coronavirus.

Vejle: Styrelsen for Patientsikkerhed prøver altid at få fat i danskere, der er smittet med coronavirus. Men det er ikke altid, det lykkes.

Derfor har styrelsen bedt kommunerne om hjælp, som 27 indtil videre har tilbudt - heriblandt Vejle Kommune. Her gik man i gang med at løse opgaven i torsdags for en uge siden og har siden haft held til at finde frem til alle de vejlensere, som styrelsen ellers måtte give op på.

Det fortæller lederen af kommunens afdeling for Sundhedsfremme & Forebyggelse, Uffe Nymark Breum.

Annonce

- Vi har som kommune mulighed for at kigge i nogle registre, som Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har - og indtil videre har vi ikke måttet give op på en eneste. Vi har fået fat i alle de 27, som styrelsen har bedt om hjælp til, siger Uffe Nymark Breum.

Tryghed i opkald

Alle smittede danskere får så vidt muligt to opkald fra Styrelsen for Patientsikkerheds smitteopsporing.

Det første opkald kommer lige efter det positive svar, og det andet fire dage efter.

I Vejle Kommune har medarbejderne indtil videre udelukkende ringet til vejlensere i sidstnævnte kategori - og de har ifølge afdelingslederen været glade for at få et opkald, hvor der blandt andet bliver spurgt ind til deres symptomer og isolation.


Det er indtil videre lykkes at få hul igennem på telefonen, men vi har en plan b klar til mere vanskelige tilfælde. Hvis det ikke er lykkes inden middag, kører en kollega ud til vedkommende, ifører sig værnemidler og banker på.

Uffe Nymark Breum, afdelingsleder


- Vi oplever, at de finder en tryghed i opkaldet. Der er eksempelvis mange skiftende udmeldinger i forhold til, hvordan man skal forholde sig som smittet, og det er rart, at vi sammen kan få afklaret nogle ting.

- Der er enkelte, som har misforstået, hvad der menes med isolation, og har været ude, selvom de ikke må. Andre læser reglerne for restriktivt. De skal holde sig inden for deres matrikel, men må altså godt gå ud i haven, forklarer Uffe Nymark Breum.

Annonce

Kører gerne ud

Vejle Kommune ringer kun ud til vejlensere med den såkaldt almindelige variant af coronavirus. De muterede, for eksempel den britiske variant, tager Styrelsen for Patientsikkerhed sig af.

I december, da smittetrykket var højest i Danmark, nåede den landsdækkende smitteopsporing langt fra ud til alle smittede.

Faktisk fik 13,9 procent ikke et opkald, viser tal fra Danske Kommuner. I januar faldt andelen til to procent.

Vejle Kommune og de øvrige kommuner, der har takket ja til opgaven, får en mail om morgenen med en liste over de borgere, der har været svære at få kontakt til.

Så går et slags detektivarbejde i gang. Typisk er der angivet et telefonnummer på vedkommende, men ikke altid, og så skal den pågældende medarbejder på jagt i diverse registre. Hjælpen er måske at hente i jobcentret eller hos tandplejen, hvor alle børn er forbi med jævne mellemrum.

Annonce

Overskuelig opgave

- Det er indtil videre lykkes at få hul igennem på telefonen, men vi har en plan B klar til mere vanskelige tilfælde. Hvis det ikke er lykkes inden middag, kører en kollega ud til vedkommende, ifører sig værnemidler og banker på, fortæller afdelingsleder Uffe Nymark Breum.

Vejles smitteopsporing er i gang alle ugens syv dage og er ikke på værende tidspunkt en belastning for sundhedsafdelingen, hvor medarbejdere på skift tager sig af opgaven.

- Vi vidste ikke på forhånd, hvor meget tid der ville gå med det. Indtil videre med det faldende smittetryk har det bestemt været overskueligt, og vi skal ikke ud at finde nye medarbejdere for at løse det her. Vi klarer det inden for normeringen, siger Uffe Nymark Breum.

27 kommuner hjælper

  • 27 kommuner deltager indtil videre i smitteopsporing: Brøndby, Hillerød, Høje Tåstrup, Ishøj, Tårnby, Slagelse, Vordingborg, Lemvig, Fredericia, Haderslev, Skanderborg, Odder, Svendborg, Vejle, Ærø, Hvidovre, Mariagerfjord, Favrskov, Randers, Kolding, Vejen, Frederiksberg, Gladsaxe, Lejre, Roskilde, Aalborg og Middelfart.
  • Det er frivilligt for kommunerne at deltage, men Styrelsen for Patientsikkerhed forventer, at flere kommuner hurtigt vil følge efter.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Vejen For abonnenter

Skal du investere i varmepumpe eller fjernvarme? Husejere i 13 byer får klar besked hurtigst muligt

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Annonce