x
Annonce
Udland

27 dræbt og 200 såret under voldsom uro i New Delhi

Danish Siddiqui/Reuters
Omstridte love vendt mod millioner af muslimer har udløst de værste uroligheder i New Delhi i årtier.

Mindst 27 personer er blevet dræbt og over 200 er blevet såret under voldsomme sammenstød mellem hinduer og muslimer i New Delhi i de seneste to døgn.

Annonce

Under urolighederne, som er de værste i New Delhi i årtier, blev en højttaler på toppen af en minaret revet ned og erstattet med et religiøst hinduflag og et indisk flag.

Samtidig blev mange mennesker tvunget til at flygte fra deres egne hjem, da hele boligkvarterer blev udsat for hærværk. To skoler og en markedsplads, hvor der blev solgt bildæk, blev stukket i brand.

Lokale myndigheder beder om, at der indføres et udgangsforbud, og at militære styrker indsættes.

Det er en ny lov om statsborgerskab, som blev introduceret i december, der har udløst de voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi - og mellem hinduer og muslimer.

Den omstridte lov opfattes som en del af et "hindunationalistisk program" fra premierminister Narendra Modi og hans parti, Bharatiya Janata Party (BJP).

Modi bliver af kritikere beskyldt for at ville gøre Indien til en hindunation, hvor landets 200 millioner muslimer bliver marginaliseret.

Modi manede onsdag til ro, og han sagde, det var vigtigt at få normale tilstande så hurtigt som muligt.

- Fred og harmoni er centrale værdier for os. Jeg appellerer til mine søstre og brødre, sagde Modi.

Indiens regering har tidligere ophævet en paragraf i forfatningen, som gennem årtier har givet Kashmir en særlig status i form af autonomi.

Lærere fra universiteter, erhvervsleder og aktivister var blandt hundredvis af anholdte sidste år, da det kom til store demonstrationer mod politikken i Kashmir.

Formålet med at fratage Kashmir den særlige status er at integrere det urolige område med muslimsk flertal i det øvrige Indien.

Både Indien og Pakistan gør krav på hele regionen Kashmir, og den ændrede status har været med til at forstærke den spændte situation i landet.

Paragraffen har hidtil forhindret indere - og her i særlig grad hinduer - i at bosætte sig i delstaten Jammu og Kashmir. Det er nu blevet muligt.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce