Annonce
Haderslev

2700 fik fodbolden til at trille i pinsen

Volden omkring det tidligere landsstævnestadion blev inddraget til fodbold, da 2700 unge fodboldspillere fra Danmark, Tyskland, Holland og Polen lørdag og søndag deltog i Haderslev Cup i Haderslev . Foto: Ludvig Dittmann
Haderslev Fodbold Klub afviklede for tredje gang HFK med gæster fra Tyskland, Holland og Polen. Cirka 300 frivillige har været på benene under stævnet.

Haderslev: Der er noget ganske uforligneligt ved fodbold. Uanset om man bor nord eller syd for grænsen, om man er dreng eller pige, høj eller lav, så taler fodbold sit helt særlige sprog.

Sådan er det også denne søndag på boldbanerne ved Haderslev Idrætscenter. Her bliver der pludret løs på dansk, tysk, hollandsk og polsk, og der bliver driblet, scoret, lavet finter og hygget i stor stil. Der bliver også talt om "dumme" dommere, kampe, der kunne være gået bedre, og mål, der er scoret. Sejre og nederlag hører med til et fodboldstævne, og det gør hygge også.

Annonce

Kort om

HFK Cup er for fodboldspillere i alderen 11 til 19 år.

Fodboldstævnet afvikles af Haderslev Fodbold Klub.

Finalerne blev spillet søndag.

Mandag rejser alle hjem.

Mange frispark

- Åh, det er ikke gået så godt for os. Der blev begået alt for mange frispark, og dem overså dommerne. Men det har været sjovt.

Dion, Emil og Tarek fra Oldenburg sidder på plænen og spiller kort. Fodboldmæssigt kunne det godt være gået bedre for deres hold. Men de tre U12-drenge har alligevel nydt at være med til HFK Cup i Haderslev lørdag og søndag. Snart går turen hjem efter en god weekend.

- Ja, vi har boet på en skole i Vojens. Den var vildt geil, sådan ser vores skoler derhjemme ikke ud, forklarer Tarek med henvisning til opholdet på Lagoniskolen i Vojens.

Alle baner i brug

Med 2700 spillere og på den gode side af 4000 deltagere fra Tyskland, Holland og Polen samt Danmark er stort set alle skoler i Haderslev taget i brug til at huse de mange gæster ved HFK Cup, der i år afvikles for tredje gang. Hovedparten af gæsterne kommer fra Tyskland, oplyser formanden for Haderslev Fodbold Klub, Claus Dall, der også er stævneleder.

459 fodboldkampe bliver lørdag og søndag spillet på banerne ved Haderslev Idrætscenter samt banerne ved Louisevej.

- Vi har alle baner i brug, siger Claus Dall, der glæder sig over søndagens gode vejr.

Lørdagens vind var hård.

Der blev gået til bolden, da Haderslev Fodbold Klub i de gule overtræksstrøjer søndag mødte Horsens KFUM på bane 6. Foto: Ludvig Dittmann

Sammenligner

Diane Blokhuis er træner for et U13-pigehold fra Zwolle i Holland, der for første gang er med til HFK Cup. Pigerne og deres træner synes, det er er sjovt at være med, selvom det også resultatmæssigt kunne være gået bedre for pigerne:

- Vi har tabt tre kampe, vundet en og spillet en uafgjort, siger Diane Blokhuis, der fortæller, at det er sjovt at spille mod hold fra andre lande:

- Så kan vi se, hvor vores piger spilmæssigt står i forhold til de andre hold. Nogle er rigtig hurtige, siger hun og forklarer, at holdet bor på UC syd.

Alle har været inviteret til sodavandsfest lørdag, og her var der også et arrangement for trænere og ledere.

Uden mad, drikke og slik dur heltene ikke. Der var selvfølgelig også en slikbod ved Haderslev Idrætscenter, hvor de mange spillere fra Danmark, Tyskland, Holland og Polen kunne forsyne sig. Foto: Ludvig Dittmann

300 frivillige

Så stort et stævne afvikler ikke sig selv. Cirka 300 frivillige er på benene for at hjælpe med indkvartering, vagter, madlavning og servering, kampafvikling og resultatformidling samt salgsboder. Det sker i et samarbejde med Starup UIF og Vojens BI.

For Claus Dall er det en stor glæde, at så mange hjælper til med at afvikle det store stævne.

- Der bliver gået rigtig mange skridt, men der er også en helt særlig stemning over det, så det er dejligt, siger han.

Det gik fodboldmæssigt ikke så godt for drengene fra Oldenburg, men de hyggede sig så til gengæld med kortspil. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Annonce