Annonce
Sønderborg

29-årig idømt fængsel for påkørsel af kvinde ved ringridning

Folk plejer at færdes fredeligt ved brug af de lettere hestekræfter, når de er til ringridning i Skovby, men netop i 2017 drønede en bil med en flugtbilist ind over pladsen ud på de små timer. Arkivfoto: Claus Thorsted

Mand fra Sydals ikendt fem måneders fængsel for at have påkørt en 47-årig kvinde under ringriderfesten i Skovby 2017, men han nægter sig skyldig og ankede dommen på stedet.

SØNDERBORG: Retten i Sønderborg kendte tirsdag en 29-årig mand fra Sydals skyldig i at have påkørt en kvinde under ringridningen i Skovby 29. juli sidste år og idømte ham fem måneders ubetinget fængsel for at have forvoldt fare for nogens liv og for at være flygtet fra ulykkesstedet uden at hjælpe offeret. Manden har hele tiden nægtet sig skyldig. Han ankede dommen på stedet.

Han indrømmer at have kørt bil i spiritus- og hashpåvirket tilstand i frakendelsestiden. Det udløste en frakendelse af kørekortet i ti år. Den dom havde han i forvejen, men havde udstået en del af den tidsudmålingen. Nu starter den forfra. Ti år er det højeste åremål, man kan blive frakendt kørekortet i. Manden får ligeledes konfiskeret sin bil. Den dømte kaldte også politiet for "fucking pansersvin" ved anholdelsen.

Annonce

Flugtbilist

Menneskemængden flygtede i alle retninger natten til lørdag 29. juli 2017, da en sort VW Golf kørte venstre om en varevogn fra Skovby kro ved indgangen til ringriderpladsen og ramte en tilfældigt forbipasserende kvinde, der kom alvorligt til skade. Derefter fortsatte Golfen ind over ringriderpladsen og forsvandt.Den nu dømte har hele tiden nægtet sig skyldig, selv om vidner har udpeget ham som ulykkes- og flugtbilist. Han straffes derfor også for at undlade at standse og straks i muligt omfang yde hjælp til tilskadekomne personer.

Senere passede den dømte en mand op ved en fest i Lysabild og truede ham. Han indrømmer som det eneste at have kørt bil i spiritus- og hashpåvirket tilstand i frakendelsestiden. Han siger selv, han var på flugt fra nogen, der forfulgte ham i bil, fordi de var sure på ham. De skulle ifølge hans forklaring have forsøgt at køre ham i grøften.

Trusler og kravetag

Den 29-årige blev også kendt skyldig i at have truet en anden mand, da de mødtes under fester i Lysabild en uge efter ringridningen. Han tog fat i kraven på manden og sagde "Jeg plaffer dig" og truede vedkommende med at blive taget med ud i skoven sammen med et slæng af bekendte. Derfor er han dømt for trusler. Der er dog ingen beviser for, truslerne blev fremsat for at skræmme den overfaldne fra at vidne mod den anklagede. Offeret vidnede i retten tirsdag efter at være udeblevet fra det første retsmøde i juni. Forsvaret havde også indkaldt flere vidner til det andet retsmøde for at bevise, der ikke var tale om vidnetrusler hin august-aften i Lysabild.

- Det kan jeg ikke huske. Nej, det kan jeg ikke få til at hænge sammen, sagde tiltalte hele vejen igennem, da byretssagen startede i juni.

Han mener ikke at være kørt i bil ind over ringriderpladsen, efter at have påkørt kvinden, der kom ud fra toilettet for at ringe efter en taxa. Hun røg i en stor bue op i luften og landede på ryggen på parkeringspladsen og pådrog sig en flænge i baghovedet, hjernerystelse, flækkede knogler i fødderne og læderede ryggen. Kvinden har været uarbejdsdygtig i en lang periode og er berettiget til erstatning. Hun bliver aldrig fuldt arbejdsduelig.

Tiltalte har forklaret, han havde drukket og røget og blev uenig med andre på pladsen. De skulle være fulgt efter ham i bil, så det var ifølge hans eget udsagn ham, der var en jaget mand. Den troede byretten ikke på, så nu skal det vise sig, om landsretten lader sig overbevise om hans uskyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce