Annonce
Sydjylland

29 syddanskere er indlagt med coronavirus

29 personer i Region Syddanmark er nu indlagt med coronavirus. Seks er på intensiv. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mandag steg antallet af indlagte i Region Syddanmark med yderligere tre personer. Dermed er 29 personer nu indlagt med coronavirus i regionen. Antallet af smittede i kritisk tilstand er stadig seks.

Sundhed: 29 personer i Region Syddanmark er nu indlagt på sygehuset med coronavirus. Det er en stigning fra 26 søndag. Antallet af patienter på intensiv er stadig seks.

På landsplan steg antallet af indlagte fra 232 søndag til 254 mandag. Heraf er 55 indlagt på intensiv. Søndag var tallet 46.

I Danmark er nu 1.450 personer smittet. På verdensplan var der mandag 305.275 smittede personer, og 12.942 dødsfald kan relateres til coronavirussen.

Der er nu konstateret 24 dødsfald i Danmark.

Sundhedsstyrelsen meddelte mandag eftermiddag, at tallet omfatter dødsfald, der er registreret indenfor 60 dage efter påvist covid-19 infektion. Coronavirus er ikke nødvendigvis årsagen til dødsfaldet.

Regionen forbereder sig samtidig på, at der bliver brug for flere personaleressourcer. I stil med andre regioner oprettede den derfor søndag en jobbank, hvor blandt andet sygeplejersker, læger, social- og sundhedsassistenter og pædagoger, kunne melde sig til at give en hånd, hvis udviklingen i coronasituationen kræver det.

Mandag morgen var der 1.793 tilmeldte til jobbanken. HR-direktør Lene Borregaard oplyste mandag middag til avisen, at man på nuværende tidspunkt ikke kan sige, hvor langt regionen er fra at gøre brug af nogle af de tilmeldte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce