Annonce
Varde

Største øvelse i nyere tid: 3.000 soldater invaderer Vestkysten

Brigadegeneral Henrik Lyhne fra 1. Brigade står de næste to uger i spidsen for en af de største øvelser i nyere tid, når 3.000 soldater støttet af F-16 kampfly indtager Vardes vestkyst. Arkivfoto: Henrik Reintoft
1. Brigade holder sin efterårsøvelse, Brave Lion, med 3.000 soldater fra den 20. september til og med den 1. oktober langs Vestkysten i Varde Kommune. Livgarden er i år den onde fjende, som skal kyles ud af landet af Gardehusarregimentet og Panser-infanteribataljonen.

Vestkysten: Det handler om rigets sikkerhed og vores forpligtigelser overfor Nato, når 1. Brigade slipper ikke færre end 3.000 soldater løs langs Vestkysten i Varde Kommune. Brave Lion hedder efterårsøvelsen, som finder sted fra den 20. september til og med den 1. oktober.

1.000 mand og 200 køretøjer kommer igennem Blåbjerg Plantage. Det kan ikke undgå at sætte sine spor og virker voldsomt, når det sker. Men vi skal nok rydde op efter os. Vi løber ikke fra noget.

Brigadegeneral Henrik Lyhne, 1. Brigade

- Det er den største øvelse hidtil og min sidste som brigadegeneral. Vi glæder os helt vildt, siger brigadegeneral Henrik Lyhne fra 1. Brigade.

Efter seks år som brigadegeneral slutter han ved årsskiftet og fortætter i en stilling ved Hærkommandoen på Flyvestation Karup.

Annonce

Det blå stempel

For ham er årets kæmpeøvelse også en slags eksamen. For bataljonen med enheder fra Garderhusarregimentet og I Panserbataljon skal vise deres evner. Det er dødelig alvor.

- De skal gøres klar til beredskabet i Nato. De skal have det blå stempel på, at de er gode nok. Næste år er det Livgardens tur til at få det blå stempel, siger Henrik Lyhne.

Op mod 1.000 soldater og 200 køretøjer skal gennem Blåbjerg Plantage. Og det kan ikke undgå at sætte sine spor. Især hvis det har regnet meget. Men som altid vil der blive ryddet op efter øvelsen. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Bataljonen på 1.000 mand, deraf 400 soldater fra Estland og Litauen, skal slå fjenden tilbage. En fjende, som er gået i land i Nordjylland, og som er trukket ned mod syd, hvor gardehusarerne venter. Hele terrænet fra Nymindegab i nord og ned til Blåvand og Ho i syd bruges til øvelsen.

- De onde i år er Livgarden. Vi skal standse angrebet og smide dem ud af landet, siger Henrik Lyhne.

Annonce

Det bliver voldsomt

Det bliver voldsomt, og tropperne kan ikke undgå at fylde meget i hele den vestlige del af Varde Kommune. Også selvom der i år ikke deltager kampvogne.

- 1.000 mand og 200 køretøjer kommer igennem Blåbjerg Plantage. Det kan ikke undgå at sætte sine spor og virker voldsomt, når det sker. Men vi skal nok rydde op efter os. Vi løber ikke fra noget, siger Henrik Lyhne med henvisning til, at der er oprettet en markskadesektion, som kan kontaktes alle døgnets 24 timer under øvelsen.

På øvelsens første dag, den 20. september fra klokken 17.30 til 19.30, holder 1. Brigade som noget nyt åbent hus i Brikby, Brikvej, 6840 Oksbøl.

1. Brigade

1. Brigade hører hjemme på Holstebro Kaserne. Men langt de fleste enheder ligger spredt over hele landet i otte bataljoner.

Bataljonerne leveres af Føringsstøtteelementet, Den Kongelige Livgarde, Gardehusarregimentet, Jydske Dragonregiment, Efterretningsregimentet, Danske Artilleriregiment, Ingeniørregimentet og Trænregimentet.

Målet for brigaden, der kan dateres tilbage til 1863, er at kunne stille med en reaktionsstyrke, som Nato med kort varsel kan indsætte. 1. Brigade skal op på 4.000 mand.

Brave Lion holdes fra den 20. september til og med fredag den 1. oktober.

Markskadesektionen under øvelsen har telefonnummer 2080 7571.

Annonce
Varde For abonnenter

Farlig flytning gik over al forventning: Lis synes bare, at hendes nye bosted er fantastisk

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Esbjerg

Motorvej spærres helt: Politiet efterforsker mistanke om stenkast efter uhyggelig hændelse

Navne For abonnenter

Den ene søn er født i Bruxelles, den anden i London: Verdensmanden Erik har repræsenteret Danmark i 31 år

Tønder

Anita sætter fokus på overset lidelse: Kunne falde i søvn, når hun mindst ventede det

Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Sydjylland

Coronaepidemien ser ud til at være i vækst: Men smitten står stort set stille i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Navne For abonnenter

Kendt erhvervsmand runder skarpt hjørne: John Petersen sælger maskiner for millioner

Esbjerg For abonnenter

Eks-EfB’er fik en idé: Nu lancerer sønnen og hans ven satsning med rabatkuponer på telefonen

Vejen

En verdensstjerne kom forbi: Fodbold har rykket ledige unge i Vejen

Annonce