Annonce
112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Den 30-årige modtog dommen og blev efter retsmødet ført tilbage til varetægtsfængsling. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
- Jeg havde dårlig samvittighed. Jeg ville gerne ud af det, og hvis jeg ikke gjorde noget drastisk, så ville jeg blive ved. Det krævede, at jeg meldte mig selv, hvis jeg skulle stoppe med at lave indbrud, sagde den 30-årige tiltalte, der har begået adskillige indbrud i Kolding.
Annonce

Kolding: - Det er ikke benægtelsernes retsmøde, det her, sagde forsvarer Klaus Ewald halvejs gennem afhøringen af den 30-årige tiltalte.

- Nej, jeg er imponeret over din hukommelse, tilføjede dommer Helle Krogh, hvorefter den 30-årige fik lov til at fortsætte sin forklaring - eller snarere tilståelse.

Den 30-årige mand var tiltalt for i alt 22 forhold, hvor langt størstedelen var indbrud i villaer rundt omkring i Kolding. De resterende forhold drejede sig om forsøg på indbrud, hvor den 30-årige var blevet skræmt væk af alarmer. Ifølge anklageskriftet mod den 30-årige havde han stjålet smykker, sølvtøj og stole. Fjernsyn, computere, højttalere. Vaskemaskiner, kameraer og lamper. Man kunne blive ved.

Værdien af de de koster, som den 30-årige lykkedes med at stjæle, er langt fra opgjort. Kun seks af indbruddene er opgjort i anklageskriftet, og de har en samlet værdi på omkring 375.000 kroner.

22 forhold

Ud af de 22 forhold, som den 30-årige var tiltalt for, blev han dømt for 21.

De sidste, et indbrudsforsøg hos Carl Ras Værktøj & Beslag A/S, blev han frifundet for. Den 30-årige forklarede, at han og en medgerningsmand var ude og lede efter et sted at begå indbrud, da politiet opdagede dem. Det skete, mens de var ved Carl Ras Værktøj & Beslag A/S, forklarede den 30-årige.

Annonce

Kom i tanker om detaljer

Manden, der stammer fra Kolding og har siddet varetægtsfængslet siden i sommer, erkendte næsten alle indbrudene. Han nægtede kun de, han ikke kunne huske. Undervejs ændrede et par nægtelser sig faktisk til erkendelser, for i løbet af retsmødet kom den 30-årige i tanker om de mange indbrud, han havde begået primært mellem august og oktober 2018.

- Den villa kan jeg godt huske. Jeg smadrede et vindue på bagsiden, som jeg brugte til at komme ind ad. Jeg tog et tv med derfra. Det var det tv, politiet fandt på min adresse. Jeg havde det hængende hjemme ved mig selv, indtil jeg kom til at smadre det, forklarede den 30-årige til Retten i Kolding, mens han kiggede på et billede af villaen, som anklager Mike Larsen havde taget med som hjælp til at få hukommelsen på gled.

- Jeg kan huske søjlerne. Jeg har været derinde. Jeg kom ind gennem et vindue eller en dør og brugte nok et koben. Det er der, man kan gå ind bagfra. Vi stjal ikke meget derinde. Jeg tog en skål og nogle stole, sagde han om en af de andre villaer.

Annonce

Havde dårlig samvittighed

Og sådan gentog den 30-årige sine forklaringer forhold for forhold. Han var særdeles samarbejdsvillig, og faktisk havde han også meldt sig selv til politiet. Det skete den 1. november 2018 på politigården i Vejle. I dagene efter den 30-årige havde meldt sig selv, tog politiet ham med på en køretur. Her udpegede den 30-årige de forskellige steder, han havde begået indbrud.

- Jeg havde dårlig samvittighed. Jeg ville gerne ud af det, og hvis jeg ikke gjorde noget drastisk, så ville jeg blive ved. Det krævede, at jeg meldte mig selv, hvis jeg skulle stoppe med at lave indbrud, sagde den 30-årige.

- Det skyldes grådighed, at jeg stjal. Jeg havde lyst til flere penge, og jeg var begyndt at ryge hash. Det endte med, at jeg røg alle mine penge op, sagde han.

Flere gange forklarede den 30-årige, at han havde begået indbrudene i samarbejde med andre. Hvem de var, ville han dog ikke oplyse.

- For min egen sikkerheds skyld, kan jeg ikke udtale mig om det. Der har været forskellige mennesker indblandet, sagde den 30-årige.

Annonce

Dommen

Den 30-åriges indrømmelse efterlod til sidst kun et spørgsmål om, hvilken straf han skulle idømmes. Det kom frem, at den 30-årige lider af skizofreni og er under behandling for den psykiske lidelse, og derfor dømte Retten i Kolding ham til psykiatrisk behandling. Samtidig skal han betale erstatning til nogle af de skadelidte.

Af et ærligt hjerte gav Helle Krogh den 30-årige nogle opmuntrende ord med på vejen.

- Jeg ser mange, der begår forskellige former for kriminalitet, men du virker som en fyr, der har nogle gode muligheder for at komme videre. Jeg håber for dig, at det lykkes at komme på rette spor. Inderligt. Og det er ikke noget, jeg siger til alle og enhver, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce