Annonce
Indland

30.000 deltog i rolig klimamarch i København

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Klimaaktivisten Greta Thunberg talte med alvorsord om klimaet lørdag i København, hvor tusindvis var mødt op.

Der var lørdag fyldt godt op til Folkets Klimamarch på Christiansborg Slotsplads i København.

Omkring 30.000 mennesker var samlet til klimaoptoget, lyder estimatet fra Københavns Politi, oplyser vicepolitiinspektør Jesper Bangsgaard.

Han fortæller, at alt er forløbet helt roligt.

- Alt er forløbet helt som planlagt. De var lidt længere tid om at komme i gang og lidt længere tid om at få afsluttet, end det egentlig var planen oprindeligt.

- Men det er den slags små afvigelser, når der er rigtigt mange mennesker. Så tager alt lidt længere tid, end man lige regner med, siger Jesper Bangsgaard.

Klimamarchen blev afholdt lørdag i 12 byer over hele landet, hvor tusinder af mennesker har råbt op om deres bekymringer for global opvarmning.

I København var den svenske klimaaktivist Greta Thunberg inviteret til at holde tale til arrangementet.

16-årige Greta Thunberg er på under et år blevet en kendt klimaaktivist og et idol for unge over hele verden. 20. august 2018 begyndte hun at tage fri fra skole for at demonstrere foran Riksdagen i Sveriges hovedstad, Stockholm.

I sin tale i København opfordrede hun til, at der tales med større alvorsord om klimaet. Men ord alene er ikke nok, der skal handling bag, lød det fra Grete Thunberg.

- Vi skal behandle en nødsituation som en nødsituation. Vi skal tænke helt anderledes, sagde hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce