Annonce
Kolding

Glæde på museet: Stjålen Kay Bojesen-abe tilbage på Trapholt

Den store abe er nu tilbage i vante rammer på Trapholt. Foto: John A. Petersen
Trapholt fik i vinters stjålet en stor Kay Bojesen-abe fra museet. Nu er aben tilbage på museet, og gæsterne vil allerede kunne se den som en del af udstillingen i dag.

Kolding: Den 30 kilo tunge Kay Bojesen-abe, der i december blev stjålet fra Trapholt, er nu tilbage i museets hænder.

I går overbragte Sydøstjyllands Politi den gode nyhed til Karen Grøn, museumsdirektør på Trapholt, at Kay Bojesen-aben, som blev stjålet i vinter, er blevet fundet. Fundet er resultatet af grundig efterforskning af politiet, og aben er nu tilbage på museet.

- Det er en utrolig lettelse, at aben er skaffet tilbage. Den stammer fra Kay Bojesens eget værksted og er derfor helt unik og uerstattelig. Sagen viser, at det er vanskeligt at gemme og afhænde stjålne genstande fra et kunstmuseum. Vi har stor ros til politiet, som vi har samarbejdet tæt med under hele forløbet, fortæller Karen Grøn i en pressemeddelelse.

Kay Bojesen-aben blev stjålet under et indbrud på museet natten til den 10. december 2018. Den er en del af den store Kay Bojesen-udstilling "Humøret i dansk design". Den 30 kilo tunge abe vil komme tilbage i udstillingen igen i dag.

Det er begrænset, hvad Sydøstjyllands Politi kan fortælle om efterforskningen, der har ført til fundet af aben.

- Jeg kan ikke sige andet end, at vi har fundet aben ved hæderligt politiarbejde og udleveret den til Trapholt, fortæller leder af Efterforskningscenter Syd Frede Nissen.

Annonce

Domsforhandling senere i år

I januar blev en 24-årig mand sigtet og varetægtsfængslet for at stå bag tyveriet af aben.

- Han er løsladt igen, og der kommer en domsforhandling senere i år i den her sag. Lige nu ligger den til juridisk vurdering, oplyser Brian Skaarup fra Sydøstjyllands Politi, der ligeledes kan fortælle, at tyveriet af aben ingen forbindelse har til sagen om tyveriet af Marco Evaristtis værk "Rolexgate", der blev stjålet nytårsnat.

Politiet oplyste forleden til JydskeVestkysten, at man er på bar bund i efterforskningen af den sag og har valgt at lukke sagen ned.

Den 30 kilo tunge aben menes at have en værdi på omkring 100.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ædle dråber i nye rammer

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce