Annonce
Kolding

31 madglade Kolding-familier skal hjælpe med at redde kloden

Christoffer Bro Christensen er køkkenchef for kantinen på Designskolen Kolding, hvor 80 procent af maden er vegetarisk eller vegansk, mens der kun er kød i 20 procent af maden. Det er nogle af de erfaringer, han tager med sig ind i projektet, hvor 31 Kolding-familier skal lave mad med udgangspunkt i 50 udvalgte fødevarer, som i særlig grad tilgodeser både planetens og den personlige sundhed. Arkivfoto: Lotte Højstrøm
Hvordan griber man det an, hvis man hjemme ved køkkenbordet vil være med til at redde planeten? Det skal en undersøgelse blandt 31 familier i Kolding give klarhed over. De har tilmeldt sig et projekt, hvor madlavningen tager fat i 50 helt særlige ingredienser.
Annonce

Kolding: 31 familier i Kolding har meldt sig til madlavning. Det lyder måske ikke som nogen sensation, men madlavningen hænger faktisk nøje sammen med at redde jordkloden, så den fortsat vil være beboelig for mennesker. Intet mindre.

- Vores nuværende globale fødevaresystem presser alle FN’s 17 mål for bæredygtighed og alle ni planetære grænseværdier for sikker menneskelig beboelse. Sådan kan det ikke fortsætte, hvis vi som menneskehed skal blomstre på denne vidunderlige planet. Og vi har desværre ikke ret mange år til at løse opgaven, siger australske Danielle Wilde, der er professor i design og kommunikation ved Syddansk Universitet i Kolding, og som repræsenterer Danmark i EU's forskernetværk Cost Actions.

Hun bag står projektet "Rethinking Food", som skal undersøge, hvad der skal til, for at folk i Danmark kan engagere sig i mere bæredygtig madlavning og skabe nye spisevaner, som er sundere for os selv, vores husstande, vores familier - og vores planet.

Annonce

Super-fødevarer

I løbet af de næste to måneder skal de 31 Kolding-familier deltage i forskningsprojektet, hvor de blandt andet skal prøve kræfter med forskellige slags rodfrugter, nødder, bønner, svampe og en stribe andre fødevarer.

Der er tale om 50 "super-fødevarer", som er særligt udvalgt af internationale fødevare- og bæredygtighedseksperter på baggrund af deres høje næringsværdi og deres evne til at hjælpe naturen og biodiversiteten.

De 31 familier har modtaget kasser med de bæredygtige madvarer. Dem skal deres madlavning tage udgangspunkt i. Undervejs får de inspiration og hjælp af Christoffer Christensen, der er kok på Designskolen Kolding og medlem af Danmarks OL-cateringlandshold. Familierne kan stille spørgsmål og få svar af eksperter undervejs, og via en lukket Facebookgruppe kan deltagerne dele sine eksperimenter, indtryk og opskrifter med de andre.


Det kan godt være svært at ændre spisevaner, fordi de ofte bygger på traditioner og vaner, men udfordringen er, at vores madvaner i dag presser kloden så meget, at det udgør en trussel for vores fremtid. Derfor er det vigtigt, at vi finder de redskaber, der hjælper forbrugerne til at påvirke fødevaresystemet gennem deres valg af fødevarer.

Danielle Wilde, SDU Kolding


- Det kan godt være svært at ændre spisevaner, fordi de ofte bygger på traditioner og vaner, men udfordringen er, at vores madvaner i dag presser kloden så meget, at det udgør en trussel for vores fremtid. Derfor er det vigtigt, at vi finder de redskaber, der hjælper forbrugerne til at påvirke fødevaresystemet gennem deres valg af fødevarer, siger Danielle Wilde.

Annonce

Kok: Det er afgørende

Familierne i Kolding er allerede begyndt madlavningen og indsamlingen af erfaringer, og om få uger får hele landet mulighed for også at deltage i den del, man kalder et "free range studie".

Her får deltagerne ikke tilsendt råvarer, men alle får inspiration til at komme i gang med at benytte de 50 bæredygtige råvarer i madlavningen, og deltagerne bliver del af en gruppe, som udveklser opskrifter. I løbet af processen bliver man også inviteret til undervisning med kokken Christoffer Christensen fra Designskolen Kolding.

- Hvis man tænker sig om, kan man lave rigtig mange retter med udgangspunkt i de 50 super-fødevarer, der er basis for projektet. Og det er helt afgørende, at vi ændrer vaner og eksempelvis bruger mindre kød i vores madlavning, for ellers vil vores børnebørn overtage en helt anden klode, end vi selv har gjort, siger Christoffer Christensen.

Erfaringerne fra de 31 familier i Kolding munder blandt andet ud i videnskabelige artikler og viden, som deles videres af Syddansk Universitet.

Du kan deltage

  • ReThinking Food er et forskningsprojekt hos Syddansk Universitet. Det udføres sammen med 31 familier i Kolding.
  • Projektet handler om, hvordan vi ændre vores madvaner. Det tager afsæt i de 50 super-fødevarer, som er udpeget af Verdensnaturfonden og Knorr. Det er fødevarer, som i særlig grad har positive sociale, miljømæssige og økonomiske virkning.
  • Selv om projektet er i gang, kan alle nå at deltage i den selvkørende del af ReThinking Food. Her tager man også afsæt i de 50 super-fødevarer, og man deler sine erfaringer med andre i en åben Facebook-gruppe. Man får adgang i opskrifter, undervisning og dialog med eksperter. Man deltager også i online-madlavning med kok Christoffer Christensen.
  • Interesserede kan se mere på http://bit.ly/rethinkfood-dk eller skrive til Caabe19@student.sdu.dk
  • Se mere om de 50 super-fødevarer ved at google "future 50 foods".
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Trekantområdet

Falck fandt fire nye coronatilfælde: Efterskole har sendt alle 160 elever hjem

Annonce