Annonce
Haderslev

32-årig misbruger blev fængslet og skal mentalundersøges

Den 32-årige skal onsdag blandt andet have råbt, at de vinduer ikke kunne holde ham ude. Arkivfoto: Larz Grabau
Efter nogle dage med blandt andet hærværk, vold og trusler mod politibetjente og et vidne, blev en lokal mand torsdag varetægtsfængslet. Han er sigtet for otte forhold ind til videre.

HADERSLEV: Sigtelserne hobede sig op mod en 32-årig lokal mand under grundlovsforhøret med ham torsdag eftermiddag: Hærværk, tilsvining, trusler samt vold mod politiet, trusler mod vidne, modsætte sig anholdelse samt besiddelse af en hash og kniv.

Alt sammen var foregået over to af de tre første dage i denne uge; mandag og onsdag.

Halvdelen af det erkendte han, grædende og opgivende. Men dog med modifikationer. For eksempel at han skulle have sagt blandt andet ”bøssesvin” og ”homoer”, da to betjente havde fat i ham i mandags, var rigtig nok.

– Jeg har en dysfunktionel personlighedsforstyrrelse, så det var ikke til dem, forklarede han.

Men de mere alvorlige sigtelser som vold og trusler mod politiet, dødstrusler mod et vidne og samt hærværk mod samme nægtede han. Dødstrusler skulle han have fremsagt onsdag eftermiddag på Møllepladsen.

Det var blandt andet udsagn som; ”fuck dig din luder du bliver fandeme sprættet op”.

Annonce

Sagen kort

Den 32-årige mand blev torsdag varetægtsfængslet i tre uger. Han skal mentalundersøges. Ifølge ham selv har han en "dysfunktionel personlighedsforstyrrelse":

”Dyssocial personlighedsforstyrrelse er præget af mangelfuld hensyntagen til sociale forpligtelser og normer samt forholdet til andre mennesker. Forholdet er præget af ligegyldighed. Der er ofte lav frustrationstærskel med tilbøjelighed til aggressiv adfærd. Der er mangelfuld evne til at føle skyld og ansvar. Forskellige former for kriminalitet og misbrug ses derfor hyppigere.”

Kilde: min.medicin.dk.

Lige løsladt

Anklager Jens Lang Rask bad om at få den 32-årige varetægtsfængslet:

– Der er begrundet mistanke om at han er skyldig, og hvis han er på fri fod, er der risiko for, at vil gå ud og begå ligeartet kriminalitet.

Og så remsede han flere domme om. Den seneste fra Retten i Kolding, hvor den 32-årige fik fire måneders fængsel for vold eller trusler mod politiet. Han blev løsladt i februar med en reststraf på 62 dage.

Forsvarer Klaus Ewald protesterede.

– Der er en delvis erkendelse, og han er villig til at oplyse om forholdene. Man kan meddele min klient tilhold, argumenterede han.

Og så henviste han til en klagesag optaget samme dag hos Den uafhængige politiklagemyndighed (DUP), der tager sig af klager over politiet.

– Han er mødt op i dag med en skinne på benet. Så noget voldsomt er i hvert fald tilstødt ham.

Men dommer Karen Thegen valgte at varetægtsfængsle den 32-årige mand i tre uger. Han skal i den forbindelse også mentalundersøges.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Sydjylland

Efter økonomisk rygstød: Nu håber Esbjerg-center at tiltrække unge forskere

Annonce