Annonce
Esbjerg

Mand stod til udvisning for voldtægtsforsøg mod 15-årig: Nu er han frifundet

En 33-årig mand blev torsdag frifundet for forsøg på voldtægt. Manden stod ellers til halvandet års fængsel og udvisning. Arkivfoto
En 33-årig mand blev torsdag frifundet for forsøg på voldtægt i Vestre Landsret i Esbjerg.

Esbjerg: Der lød jubel fra bageste række i Vestre Landsret i Esbjerg, da en 33-årig mand torsdag blev frifundet for forsøg på voldtægt. Manden stod ellers til halvandet års fængsel og udvisning med indrejseforbud i 12 år. Et flertal blandt dommerne fandt det nemlig ikke bevist, at manden skulle have forsøgt at voldtage en på det tidspunkt 15-årig pige.

Annonce

Opklarende forhold

Svogerens etværelses lejlighed havde et lille aflukke til sengen. Denne havde han afskærmet med et skab og et lagen. Området med sengen kom altså på den måde til at fremstå privat, hvorfor veninderne ude fra stuen ikke kunne se, hvad der foregik inde på sengen, før de kom derind.

En sløret nat

Natten mellem den 30. og 31. december 2018 anmeldte to piger et forsøg på voldtægt af deres 15-årige veninde. Den 15-årige pige var sammen med sine to veninder og tre mænd. Den ene mand til stede var den 33-årige tiltalte. De to andre mænd var den 33-årige mands svoger og svogerens kammerat. De seks personer opholdt sig alle i svogerens etværelseslejlighed, hvor der var alkohol og musik. Den 33-årige mand og hans svoger forklarede i retten, at den 15-årige pige var blevet aggressiv og urolig, hvorfor de forsøgte at lægge hende i seng. Da de havde fået hende ned at ligge, forlod svogeren området med sengen. Derved lod han den 33-årige mand og den 15-årige pige være alene på sengen.

De to veninder kunne pludselig høre den 15-årige pige kalde den enes navn. De mindes samtidig, at hun skulle have råbt ting som "nej" og "slip mig". De skyndte sig derfor ind til sengen, hvor de fandt deres veninde liggende på sengen med kjolen trukket op om livet. Den 33-årige mand stod lænet ind over hende med bukserne trukket ned under balderne, mens han fastholdt hendes arme over hendes hoved.

Et ukendt forhold

Hvor godt de seks personer kendte hinanden stod stadig uklart efter bevisførelsen i landsretten. Det stod dog klart, at den 33-årige mand og den 15-årige pige havde haft et seksuelt forhold tidligere. Det var dog noget, den 33-årige mand benægtede under alle afhøringer af politiet.

Forsvarer Klaus Ewald lagde stor vægt på det frivillige seksuelle forhold. Senioranklager Rikke Holm Simonsen havde i stedet fokus på, at manden havde løjet om forholdet til pigen. Hun lagde samtidig vægt på, at den 33-årige mands svoger ændrede forklaring i landsretten. Manden havde pludselig ikke været selv med pigen.

Fra dømt til frifundet

I byretten i Esbjerg blev den 33-årige mand idømt halvandets års fængsel med efterfølgende udvisning og 12 års indrejseforbud. I Vestre Landsret i Esbjerg påstod senioranklager Rikke Holm Simonsen en skærpelse af straffen, men forsvarer Klaus Ewald påstod frifindelse eller formildelse.

På bageste række sad den 33-årige mands kone gennem hele retssagen. Hun blev støttet af venner og familie, der i ren ekstase sprang op og jublede, da manden blev frifundet. Et flertal blandt dommerne fandt det nemlig ikke bevist, at der havde været forsøg på voldtægt. De lagde i domsafsigelsen særligt vægt på, at den 15-årige pige ingenting kunne huske fra natten i december. Samtidig herskede der ifølge flertallet rimelig tvivl om, hvorvidt pigens trusser havde været trukket til side. Flertallet mente derfor, at den 33-årige mand blot kunne have forsøgt at få hende til at falde til ro. Derfor blev han frifundet ved Vestre Landsret i Esbjerg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce