Annonce
Erhverv

32 erhvervsledere: Vi skal stå sammen om udvikling af Kolding

Af Pierre Legarth, Pierre Ejendomme, Peter Madsen, Hotel Koldingfjord, Otto Popp Clausen, OPC invest, Jesper Hansson, Svane Shipping, Ole R. Petersen, Alfa Laval, Peter Hulweg Christiansen, Georg Jensen Damask A/S, Jacob Rath, Delpro, Ole Møller Petersen, NCC, Morten Bugge, Global Evolution, Frank Eisby, Vetaphone, Donny Moekerk, Würth Danmark A/S, Gitte Lindbo, Kolding Storcenter, Henrik Halken, Aller Aqua Group, Mirela Tanovic, Kære Pleje A/S, Niels Erikstrup Mortensen, Danske Bank Kolding, Søren Ravn, Sjølund A/S, Søren Nielsen, Tegnestuen Mejeriet A/S, Morten Høilund, Prime Cargo A/S, Joe Domino, Kaiser Domino Advokatfirma, Lau Tuxen, Mediaplanner, Henrik Larsen, Beierholm, Michael Hynkemejer, Sourzing, Flemming Paasch, Easyfood, Jesper Riber, River Online, Steffen Yde, Dansk Auto Logik A/S, Preben Balle, EDC, Lau Herborg, rådgivende civiløkonom, Steen Buchreitz, Scandinavian Executive Institute, Lars Høeg, Plus Business Partner, Morten Støvring, Schneider Electric, Mogens Nielsen, Saint-Gobain ISOVER A/S, Christian Thomsen, Dansk Gummi Industri A/S.

Kronik: Kolding Kommune mangler penge, og det skal der selvfølgelig rettes op på. Det er en svær opgave, som et byrådsflertal vil løse sammen.

Målet med budgetforbedringerne er at skabe en bedre økonomi, så Kolding også får mulighed for at investere i fremtiden. Netop den pointe er det værd at slå et slag for nu, hvor man nemt kan få indtrykket af, at bare vi stopper med at satse på udviklingen af erhvervslivet, så har vi råd til kernevelfærden. Lider man af den vildfarelse, og handler vi derefter, vil det gå grueligt galt for Kolding.

Kolding er et rigt samfund. Vi skaber arbejdspladser, vi har vækst og kommunen vokser. Ser man sig omkring, er der er mange kommuner i landet, som gerne ville bytte med Koldings demografi og vækstmuligheder.

Men vi er et rigt samfund, fordi vi har et stærkt erhvervsliv med gode jobmuligheder. Forudsætningerne for at drive virksomhed og starte nyt udvikles af kommunen og virksomhederne i fællesskab. Sammen.

Samarbejdsfladerne er talrige, men en af de væsentligste er i Business Kolding. Her sættes rammer for erhvervsservice og udvikling af erhvervslivet i kommunen af repræsentanter fra det politiske niveau og erhvervslivet.

Det samarbejde er der mere end nogensinde brug for med de udfordringer, vi som samfund står foran. Bæredygtig vækst, cirkulær økonomi, FN’s verdensmål, klimaudfordringen, kompetenceudviklingen, tiltrækning af arbejdskraft og tilflyttere er alle opgaver, der kun kan løses, hvis politikkerne og erhvervslivet arbejder sammen.

Annonce

Her er udfordringerne

Lad os nævne en række konkrete udfordringer, hvor erhvervslivet og de folkevalgte må gå sammen om at finde løsninger.

Øget bosætning. Hvis flere flytter til Kolding vil det gavne kommunekassen og erhvervslivet, som efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Her skal vi blandt andet blive bedre til at fastholde flere af de 5.600 studerende på de videregående uddannelser ved at åbne døren til virksomhederne for de studerende.

Flere unge på erhvervsuddannelserne. Erhvervslivet mangler faglærte, og vi skal tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne. I dag samarbejder Business Kolding tæt sammen med Ungdomsuddannelsesvejledningen om at få skoleeleverne ud i praktik, som kan hjælpe de unge til at træffe det uddannelsesvalg, som giver mening for dem.

Digital omstilling. Den digitale omstilling rummer trusler såvel som muligheder for hele erhvervslivet. Detailhandelen udfordres af øget e-handel, men kan også vinde på udviklingen. Fremstillingsindustrien skal fortsat investere massivt i automatisering, 3D-print og kompetenceudvikling, men den danske erhvervsstruktur, med mange små- og mellemstore virksomheder, gør det vanskeligt for virksomhederne at løfte opgaven på egen hånd. Samtidig skyller der forandring henover serviceerhvervene og transportbranchen, båret af teknologi som kunstig intelligens. Her vil et fællesskab og gode tværgående netværk hjælpe virksomhederne til at få greb om teknologien.

Bæredygtig vækst og cirkulær økonomi. Kolding er på mange fronter en foregangskommune, når det handler om bæredygtighed og genbrug. En cirkulær økonomi er dog aldrig stærkere end det svageste led, og derfor skal der være et virksomhedsled som kan genbruge materialerne.

Iværksætteri. Nystartede virksomheder er dem, der skaber nye arbejdspladser. Kolding er i dag en universitetsby, og med skabelsen af campusmiljøet har vi et kæmpe potentiale for at skabe et endnu stærkere iværksættermiljø i Kolding.

Kolding kommune skal være virksomhedernes førstevalg. Kolding skal være kommunen, som man gerne vil bosætte sig i. Det kræver, at vi arbejder sammen om fremtiden – erhvervsliv og kommune.

Det ligger i Koldings DNA, at vi tør gå foran og satse på noget nyt. Det mod må vi ikke miste nu.

32 erhvervsledere har skrevet under på læserbrevet fra højre øverst mod venstre: Flemming Paasch, Easyfood, Niels Erikstrup Mortensen, Danske Bank, Jesper Riber, River Online, Donny Moekerk, Würth Danmark, Pierre Legarth, Pierre Ejendomme, Gitte Lindbo, Kolding Storcenter, Morten Høilund, Prime Cargo og Jesper Hansson, Svane Shipping. Fotos: Søren Gylling, Danske Bank, Joan Karlsen, Jacob Schultz, André Thorup, Steffen Nielsen, Prime Cargo og André Thorup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce