Annonce
Erhverv

32 erhvervsledere: Vi skal stå sammen om udvikling af Kolding

Af Pierre Legarth, Pierre Ejendomme, Peter Madsen, Hotel Koldingfjord, Otto Popp Clausen, OPC invest, Jesper Hansson, Svane Shipping, Ole R. Petersen, Alfa Laval, Peter Hulweg Christiansen, Georg Jensen Damask A/S, Jacob Rath, Delpro, Ole Møller Petersen, NCC, Morten Bugge, Global Evolution, Frank Eisby, Vetaphone, Donny Moekerk, Würth Danmark A/S, Gitte Lindbo, Kolding Storcenter, Henrik Halken, Aller Aqua Group, Mirela Tanovic, Kære Pleje A/S, Niels Erikstrup Mortensen, Danske Bank Kolding, Søren Ravn, Sjølund A/S, Søren Nielsen, Tegnestuen Mejeriet A/S, Morten Høilund, Prime Cargo A/S, Joe Domino, Kaiser Domino Advokatfirma, Lau Tuxen, Mediaplanner, Henrik Larsen, Beierholm, Michael Hynkemejer, Sourzing, Flemming Paasch, Easyfood, Jesper Riber, River Online, Steffen Yde, Dansk Auto Logik A/S, Preben Balle, EDC, Lau Herborg, rådgivende civiløkonom, Steen Buchreitz, Scandinavian Executive Institute, Lars Høeg, Plus Business Partner, Morten Støvring, Schneider Electric, Mogens Nielsen, Saint-Gobain ISOVER A/S, Christian Thomsen, Dansk Gummi Industri A/S.

Kronik: Kolding Kommune mangler penge, og det skal der selvfølgelig rettes op på. Det er en svær opgave, som et byrådsflertal vil løse sammen.

Målet med budgetforbedringerne er at skabe en bedre økonomi, så Kolding også får mulighed for at investere i fremtiden. Netop den pointe er det værd at slå et slag for nu, hvor man nemt kan få indtrykket af, at bare vi stopper med at satse på udviklingen af erhvervslivet, så har vi råd til kernevelfærden. Lider man af den vildfarelse, og handler vi derefter, vil det gå grueligt galt for Kolding.

Kolding er et rigt samfund. Vi skaber arbejdspladser, vi har vækst og kommunen vokser. Ser man sig omkring, er der er mange kommuner i landet, som gerne ville bytte med Koldings demografi og vækstmuligheder.

Men vi er et rigt samfund, fordi vi har et stærkt erhvervsliv med gode jobmuligheder. Forudsætningerne for at drive virksomhed og starte nyt udvikles af kommunen og virksomhederne i fællesskab. Sammen.

Samarbejdsfladerne er talrige, men en af de væsentligste er i Business Kolding. Her sættes rammer for erhvervsservice og udvikling af erhvervslivet i kommunen af repræsentanter fra det politiske niveau og erhvervslivet.

Det samarbejde er der mere end nogensinde brug for med de udfordringer, vi som samfund står foran. Bæredygtig vækst, cirkulær økonomi, FN’s verdensmål, klimaudfordringen, kompetenceudviklingen, tiltrækning af arbejdskraft og tilflyttere er alle opgaver, der kun kan løses, hvis politikkerne og erhvervslivet arbejder sammen.

Annonce

Her er udfordringerne

Lad os nævne en række konkrete udfordringer, hvor erhvervslivet og de folkevalgte må gå sammen om at finde løsninger.

Øget bosætning. Hvis flere flytter til Kolding vil det gavne kommunekassen og erhvervslivet, som efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Her skal vi blandt andet blive bedre til at fastholde flere af de 5.600 studerende på de videregående uddannelser ved at åbne døren til virksomhederne for de studerende.

Flere unge på erhvervsuddannelserne. Erhvervslivet mangler faglærte, og vi skal tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne. I dag samarbejder Business Kolding tæt sammen med Ungdomsuddannelsesvejledningen om at få skoleeleverne ud i praktik, som kan hjælpe de unge til at træffe det uddannelsesvalg, som giver mening for dem.

Digital omstilling. Den digitale omstilling rummer trusler såvel som muligheder for hele erhvervslivet. Detailhandelen udfordres af øget e-handel, men kan også vinde på udviklingen. Fremstillingsindustrien skal fortsat investere massivt i automatisering, 3D-print og kompetenceudvikling, men den danske erhvervsstruktur, med mange små- og mellemstore virksomheder, gør det vanskeligt for virksomhederne at løfte opgaven på egen hånd. Samtidig skyller der forandring henover serviceerhvervene og transportbranchen, båret af teknologi som kunstig intelligens. Her vil et fællesskab og gode tværgående netværk hjælpe virksomhederne til at få greb om teknologien.

Bæredygtig vækst og cirkulær økonomi. Kolding er på mange fronter en foregangskommune, når det handler om bæredygtighed og genbrug. En cirkulær økonomi er dog aldrig stærkere end det svageste led, og derfor skal der være et virksomhedsled som kan genbruge materialerne.

Iværksætteri. Nystartede virksomheder er dem, der skaber nye arbejdspladser. Kolding er i dag en universitetsby, og med skabelsen af campusmiljøet har vi et kæmpe potentiale for at skabe et endnu stærkere iværksættermiljø i Kolding.

Kolding kommune skal være virksomhedernes førstevalg. Kolding skal være kommunen, som man gerne vil bosætte sig i. Det kræver, at vi arbejder sammen om fremtiden – erhvervsliv og kommune.

Det ligger i Koldings DNA, at vi tør gå foran og satse på noget nyt. Det mod må vi ikke miste nu.

32 erhvervsledere har skrevet under på læserbrevet fra højre øverst mod venstre: Flemming Paasch, Easyfood, Niels Erikstrup Mortensen, Danske Bank, Jesper Riber, River Online, Donny Moekerk, Würth Danmark, Pierre Legarth, Pierre Ejendomme, Gitte Lindbo, Kolding Storcenter, Morten Høilund, Prime Cargo og Jesper Hansson, Svane Shipping. Fotos: Søren Gylling, Danske Bank, Joan Karlsen, Jacob Schultz, André Thorup, Steffen Nielsen, Prime Cargo og André Thorup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Ribe centrum er oversvømmet

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Sønderborg

Regn og storm ved mindehøjtidelighed i Bøffelkobbel

Annonce