Annonce
Udland

34-årig kan blive Finlands yngste statsminister

Zhang Cheng Xinhua / Eyevine/Ritzau Scanpix
Hvis Finlands rigsdag tirsdag stemmer ja til Sanna Marin, bliver den 34-årige minister ny regeringsleder.

Finlands socialdemokrater har søndag valgt landets 34-årige transportminister, Sanna Marin, som partiets kandidat til at efterfølge Antti Rinne på statsministerposten.

Hvis det finske parlament - rigsdagen - godkender udnævnelsen af hende på tirsdag, bliver Sanna Marin den yngste statsminister, Finland nogensinde har haft.

De finske socialdemokrater var søndag aften samlet for at stemme om, hvem der skal efterfølge den hidtidige statsminister, Antti Rinne. Han indgav tirsdag sin afskedsbegæring.

Det skete, efter at regeringspartneren i Centerpartiet meddelte, at der ikke længere var tillid til ham.

Den politiske krise har rødder i en arbejdskonflikt i det finske postvæsen, Posti. Krisen har tidligere ført til strejker i flere sektorer.

Søndag aften valgte 32 af de 61 stemmeberettigede socialdemokrater i partiledelsen Sanna Marin frem for partiets gruppeformand i rigsdagen, den 37-årige Antti Lindtman. Han fik 29 stemmer, rapporterer den finske tv-station Yle.

- Vi har et stort arbejde foran os med at genopbygge tilliden, siger Sanna Marin i en udtalelse efter den tætte afstemning.

- Vi har et fælles regeringsprogram, der limer koalitionen sammen, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Koalitionen, der fik regeringsmagten for et halvt år siden, er enige om at fortsætte den samme kurs efter Antti Rinnes afgang.

Sanna Marin har siddet i rigsdagen siden 2015 og er - ud over transportminister - næstformand i partiet.

Hun har en mere grøn profil og læner mere mod venstre end flere af sine partifæller, skriver den svenske avis Expressen.

Socialdemokraterne er det største parti af de fem partier i regeringskoalitionen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];