Annonce
Indland

3408 knaldet for at køre for stærkt på skoleveje: Høj fart giver utryghed

Politiet har haft travlt med bødeblokken ved skoleårets begyndelse. Mange fartsyndere er forældre, der har travlt med at fragte deres børn til skole. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Hver fjerde forælder mener, at deres børns skoleveje er utrygge at færdes på. Politiets fartmålinger viser, at deres bekymringer er reelle.

Annonce

Fartbøder: Bilister med foden hvilende tungt på speederen skaber utryghed på landets skole veje. Det viser en Epinions-undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden har fået lavet. Samtidig viser en bøderegn fra politiet, at utrygheden er velbegrundet.

3408 trafikanter blev i løbet af sidste uge præsenteret for en bøde i forbindelse med, at der i 10 politikredse blev udført fartmålinger ved en række skoleveje.

Det viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. Samtidig viser Epinions-undersøgelsen, at hver fjerde forælder slet ikke eller kun i mindre grad er tryg ved at sende deres barn ud i trafikken på egen hånd til skole. Som hovedårsager angiver de 2030 forældre, der deltog i undersøgelsen, bilernes fart og antal samt bilisternes manglende hensyn.

- For børn kan det være svært at overskue trafikken og vurdere, om de kan nå sikkert over vejen, hvis der kommer biler. Hvis bilisterne ligefrem kører for stærkt eller er uopmærksomme, kan det give farlige og utrygge situationer for børnene. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at overholde fartgrænserne og vise ekstra hensyn til børnene, siger administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller, i en pressemeddelelse.

Skoletrafik

Hver fjerde forælder er utryg ved at lade deres børn transportere sig selv i skole. Det skyldes ikke mindst bilernes høje fart på skolevejene, viser en Epinionsundersøgelse. Utrygheden fordeler sig således på landsdelene:Nordjylland: 21 procent - Midtjylland: 27 procent - Syddanmark: 22 procent - Hovedstaden: 26 procent - Sjælland: 25 procent

Årsagerne til utrygheden fordeler sig således:

Mange biler: 60 procent - høj fart: 54 procent - manglende hensyn blandt bilister: 48 procent - mange cyklister: 18 procent - manglende hensyn blandt cyklister: 20 procent - mange knallerter: 11 procent - manglende hensyn blandt knallertkørere: 16 procent.

Annonce

Forældrene kører selv for stærkt

Af samme grund gennemfører Sikker Trafik og TrygFonden i samarbejde med kommunerne i disse uger kampagnen "Børn på vej", i form af synlige skilte på skolevejene. Desuden får skolerne hjælp til at undervise børnene i at agere sikkert i trafikken.

Politiet bebuder fortsat kontrol på de udsatte skolestrækninger, ikke kun her ved skoleårets begyndelse, men også i løbet af skoleåret. Kontrollerne retter sig i høj grad også mod skolebørnenes egne forældre, som - lidt modsætningsfyldt - ud over at være bekymrede for deres børns sikkerhed også selv er hidsige med speederfoden:

- Vi ser desværre, at en del af de trafikanter, som vi tager i kontrollerne, er forældre, der har travlt med at få deres egne børn sikkert i skole eller har travlt, efter de har afleveret deres egne børn, lyder meldingen fra Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce