Annonce
Vejen

Overså vigepligt: 35-årig mand dømt for uagtsomt manddrab

Borgere i Lintrup-området fortæller, at mange trafikanter slet ikke sænker farten til de lovbefalede 70 kilometer i timen på Lintrupvej, mens andre ikke overholder den ubetingede vigepligt på Vimtrupvej. Siden billedet er taget er der opsat skilte med fuldt stop på Vimtrupvej. Foto: Søren Dippel
Chaufføren i den varebil, som i januar kørte en 18-årig knallertkører ned i vejkrydset, Vimtrupvej/Lintrupvej, overholdt ikke sin ubetingede vigepligt. Knallertkøreren døde af sine kvæstelser.
Annonce

Lintrup: Der hviler nærmest en forbandelse over et af Vejen Kommunes mest uheldssvangre vejkryds. Det er vejkrydset, Vimtrupvej/Lintrupvej, hvor en 18-årig mand på knallert blev kørt ned af en varebil mandag den 21. januar klokken 09.15. Knallertkøreren døde kort efter af sine kvæstelser.

Torsdag kendte Vestre Landsret den 35-årige mand og fører af varebilen skyldig i uagtsomt manddrab og skyldig i ikke at have overholdt sin ubetingede vigepligt.

Sagen har tidligere været behandlet i byretten, hvor den 35-årige ligeledes blev dømt for ikke at have overholdt den ubetingede vigepligt. Men han slap for at blive kendt skyldig i uagtsomt manddrab.

Anklagemyndigheden ankede sagen til landsretten, og her lykkedes det anklageren at overbevise dommeren og samtlige domsmænd om, at den 35-årige mand havde kørt varebilen uden at have udvist agtpågivenhed og havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden.

Borgmesterkrydset

Vejkrydset, Vimtrupvej/Lintrupvej er berygtet for sin farlighed og det til trods for, at trafikanterne her har frit udsyn til ale sider.

Langs Vimtrupvej er der majsmarker, og når majsen står højt, er der ikke frit udsyn.

Vejen Kommune har nedsat højeste tilladte hastighed på Lintrupvej på begge sider af vejkrydset fra 80 til 70 kilometer i timen.

Siden dødsulykken er der opsat skilte med fuldt stop på Vimtrupvej.

Siden 2014 er der registreret fem trafikuheld i vejkrydset.

Annonce

Nægtede sig skyldig

I landsretten erkendte den 35-årige atter, at han ikke havde overholdt den ubetingede vigepligt, men nægtede samtidig at være skyldig i uagtsomt manddrab.

- Jeg kørte på Vimtrupvej, og allerede i god tid, inden jeg nåede frem til vejkrydset sørgede jeg for at orientere jeg mig om trafikken på Lintrupvej. Da jeg nåede frem fortsatte jeg ud i krydset med 25 kilometer i timen. Der var sne på vejen og et skarpt lavt sollys fra venstre, hvorfra knallerten pludselig dukkede op. Men på grund af det skarpe sollys, havde jeg ikke set knallerten, erkendte den 35-årige.

Han forklarede, at blandt de lokale trafikanter er det et frygtet vejkryds, og at det er blevet kendt som “Borgmesterkrydset”, som følge af, at en daværende borgmester i den tidligere Rødding Kommune også engang var involveret i et færdselsuheld i vejkrydset.

Politiets anklager overbeviste dommer og domsmænd om, at den 35-årige fører af varebilen skulle dømmes for uagtsomt manddrab:

- Til trods for det glatte føre, og til trods for at han overhovedet ikke kunne se knallerten i det skarpe lave solskin, standsede han ikke op ved hajtænderne på vejen. Han orienterede sig ikke tilstrækkeligt, men fortsatte ud i vejkrydset, hvor knallertkøreren blev ramt. Han overholdt ikke sin ubetingede vigepligt og tilsidesatte væsentlige hensyn til trafiksikkerheden.

Forsvareren forsøgte forgæves at overbevise dommeren om, der kunne være formildende omstændigheder i sagen - for eksempel, at knallertkøreren havde kørt på en knallert, som havde været udsat for konstruktionsmæssige ændringer, så den kunne køre hurtigere, end færdselsloven tillader, og at bagdækkets slidbane var slidt mere end færdselsloven tillader.

Ingen af delene har nogen betydning i følge bilinspektøren, der efterfølgende havde udarbejdet en rapport om ulykken, og som var indkaldt som vidne i sagen. Knallerten havde kun kørt 30 kilometer i timen, da han blev kørt ned af varebilen.

En enig domsmandsret idømte den 35-årige mand 20 dagbøder hver på 500 kroner samt en betinget frakendelse af førerretten i tre år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce