Annonce
Tønder

35 deltagere var med Historisk Forening for Bredebro og Omegn på grænsetur

Deltagerne i Historisk Forening for Bredebro og Omegns grænsetur besøgte Rudbøl, hvor man lige var en "tur over grænsen" fra 1920. Privatfoto

Bredebro: Det var ikke bare "lige på grænsen", men faktisk en særdeles vellykket udflugt langs 1920-grænsen, som Historisk Forening for Bredebro og Omegn bød 35 deltagere på lørdag den 29. juni.

På turen var der god opbakning fra Arkivsamvirket, der er en sammenslutning af de 13 lokalhistoriske arkiver i Tønder Kommune, idet alle arkiver var inviteret med på turen. Det fortæller Gunnar Jensen fra Historisk Forening

Overinspektør Elsemarie Dam-Jensen fra Kulturhistorie Tønder var en vidende og kyndig guide på turen, der gik fra Bredebro via Trøjborg og Sejerslev til grænsen i Rudbøl. Undervejs blev der fortalt om Trøjborg, både fakta og lidt mere tvivlsomme, men underholdende, historier.

I Rudbøl gik de fleste deltagere over landegrænsen, der går midt på gaden – uden at vise pas, og det lykkedes også at komme tilbage til Danmark igen uden problemer.

Derfra gik turen over Ubjerg og Sæd til Grøngaard, og derefter til Lydersholm og Rens. Alle steder blev der fortalt om de ændringer, grænsedragningen i 1920 havde medført, om grænsegendarmkorpset, og om selve grænsedragningen.

Fra Rens gik det via Store Jyndevad med forsøgsstationen, der spillede en stor rolle i udviklingen af landbruget og skovdriften i Sønderjylland efter Genforeningen, til de østlige grænseovergange.

Annonce
Der var 35 deltagere i grænseturen, der var tilsmilet af flot vejr. Arkivsamvirket var godt repræsenteret idet alle arkiver var inviteret til at deltage. Museuminspektør Elsemarie Dam-Jensen var guide. Privatfoto

Kaffe hos Annies Kiosk

Gunnar Jensen fra Historisk Forening fortæller videre, at man i Kruså så det tidligere toldhus og monumentet for Folke Bernadotte, også mindestenen med ordene ”I skal ikke blive glemt” rettet til de danske sydslesvigere, kom man forbi. Der sluttedes af med kaffepause ved Annies Kiosk i Kollund efter en flot tur langs Fjordvejen.

Undervejs hjem gjorde man også holdt ved Søgård kaserne. Det er første gang, at en lokal forening har inviteret Arkivsamvirket på sådan en tur, men alle var enige om at initiativet er værd at arbejde videre med.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce