Annonce
Esbjerg

36-årig mand tiltalt for voldtægt af hustru og vold mod børn

Den 36-årige mand blev tirsdag dømt ved Retten i Esbjerg. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Anklager kræver statsløs asylansøger idømt fængselsstraf og udvisning af landet i sag om vold og voldtægt. Manden, som bor på asylcentret i Hviding, nægter sig skyldig i alle forhold. Hustruen bor på et krisecenter med parrets fire børn, og mandag var hun voldsomt præget af at skulle afgive sin forklaring i retten. Der ventes dom i sagen tirsdag.

ESBJERG: En 36-årig statsløs asylansøger, som bor på asylcentret i Hviding virkede koncentreret i retten i Esbjerg, da han mandag skulle afgive forklaring i en alvorlig sag, hvor han er tiltalt for vold og voldtægt mod sin hustru og vold mod de tre ældste af parrets i alt fire børn. Manden nægter sig skyldig i alle tiltalepunkter.

Modsat optrådte mandens jævnaldrende hustru meget nervøst og voldsomt præget af situationen, da hun senere mandag ved middagstid skulle afgive sin vidneforklaring i en sag, der som sagens anklager, Rie Johansen, konstaterede nok i høj grad får et udfald, som beror på hvilken af de to forklaringer dommeren, Gitte Nymand Nielsen og de to domsmænd finder mest troværdig.

Parret, som kom til Danmark fra Kuwait i november 2015, er begge statsløse. De kom til Danmark med deres tre ældste børn, som nu er syv, ti og 12 år gamle, mens deres yngste barn er født i løbet af de fire år parret har opholdt sig i Danmark. De boede først i en kort periode i Sandholmlejren i Nordsjælland og har efterfølgende boet på asylcentre i Kalundborg og Hampen og senest i Hviding. I Hviding bor manden fortsat, mens kvinden sammen med børnene er flyttet på krisecenter. Det fremgik også af sagen, at kvinden har begæret skilsmisse fra manden.

Annonce

Dom tirsdag

Det forventes, at der tirsdag bliver afsagt dom i sagen mod den 36-årige mand, som er tiltalt for vold og voldtægt mod sin hustru og vold mod sine tre ældste børn. Tirsdag er der fra klokken 9 til 15 berammet retsmøde i sagen ved retten i Esbjerg. Som den første del af retsmødet skal retten blandt andet høre forklaringer fra de tre børn, som faderen i følge tiltalen har slået, sparket og revet i håret. Børnene, som er syv, ti og 12 år gamle, skal ikke møde i retten. Deres forklaringer afspilles på video ved retsmødet.

Fra asyl- til krisecenter

Den 7. maj i år flyttede kvinden fra asylcentret til et krisecenter med sine børn. To dage senere blev manden anmeldt til politiet for at have begået seksuelle overgreb mod hustruen og vold mod de tre ældste børn.

Den 36-årige mand forklarede ved retsmødet, at han og hustruen havde et almindeligt og godt forhold til hinanden.

- Vi elsker og respekterer hinanden, lød det fra manden via tolken i retten, som oversatte både mandens og hustruens forklaringer.

Manden afviste, at han og hustruen havde nogle skænderier, og han afviste, at han nogensinde har slået hende.

Da han skulle afgive forklaring om den alvorligste del af sagen, tiltalen for voldtægt, forklarede han også, at parret godt kunne have seksuelt samkvem flere gange om ugen, og at det kun skete, når begge parter havde lyst hertil.

Røde og blå mærker

Af kvindens forklaringer til politiet, som ligger til grund for tiltalen fremgår det modsat, at manden flere gange har tvunget hende til samleje, at han undervejs også skulle have taget kvælertag på hende, og at kvinden under det seksuelle samkvem også skulle have fået både røde og blå mærker på kroppen.

Manden nægtede at have taget kvælertag på hende, men han afviste ikke, at både han og hustruen havde fået både røde og blå mærker på kroppen af det seksuelle samkvem.

Manden blev også foreholdt tiltalepunkterne om vold mod de tre ældste børn. Han erkendte kun at have slået den ældste datter med en sandal med ét-to slag. Dette overgreb blev filmet med en mobiltelefon af hustruen, og dette filmklip blev vist i retten. Til gengæld afviste manden at have sparket, slået og revet de to andre børn i håret, sådan som de også fremgår af tiltalen i sagen.

Ført ud af retten

Da kvinden skulle afgive forklaring i sagen blev manden ført ud af retten. Han sad i et tilhørende lokale og kunne høre kvindens forklaring, som i starten blev afgivet med spag og rystende stemme, fordi kvinden tydeligvis var alvorligt påvirket af situationen i retten. Retsmødet blev ligeledes afbrudt et par gange, fordi kvinden havde brug for en pause. Hun forklarede, at hun ikke greb ind, når manden slog børnene, fordi hun var bange for ham. Og hun fortalte også, at det seksuelle samvær i en del tilfælde var sket imod hendes vilje, men at manden bare gjorde det, som kvinden forklarede via arabisk/danske tolk.

Efterfølgende blev der på foranledning af kvindens bistandsadvokat forlangt lukkede døre, som det er praksis i retssager, hvor det drejer sig om en tiltale for voldtægt. Så blev dørene lukket for pressen. Men på det tidspunkt havde retssagen så også varet i knap 5 1/2 time.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];