Annonce
Vejen

381.000 kroner skal bane vejen for fisk

I Fuglebæk, som er et tilløb til Kongeåen (billedet), skal en rørbro udskiftes, og vandløbsgrunden skal udlignes med gydegrus og sten. Arkivfoto: Søren Dippel
I fem vandløb i Vejen Kommune skal der etableres faunapassager. Projekterne er et samarbejde mellem lodsejere og kommune, og fiskeristyrelsen betaler udgifterne.

Vejen Kommune: Der er gode nyheder i vente for blandt andre laksen, bækørrederne og ikke mindst snæblen, der i flere af Vejen Kommunes vandløb kæmper en forgæves kamp for at finde egnede gydepladser.

Men her kan fiskene sætte deres lid til EU's vandrammedirektiv og ikke mindst statens Vandområdeplan. For Vejen Kommunes vedkommende betyder det, at der i løbet af kort tid skal gennemføre en række forbedringer i form af faunapassager til gavn for fem navngivne vandløb.

Med et samlet tilskud fra Fiskeristyrelsen på godt 381.000 kroner skal samtlige forbedringer være gennemført senest den 25. april 2020.

De fem vandløb, hvor forbedringerne skal bane vejen for fiskene, er: Blå Å, der er et tilløb til Jelssøerne, Fuglebæk, der er et tilløb til Kongeåen, Klelund Bæk, Lindknud Bæk og Øster Lindet Bæk.

Senest har Udvalget for Teknik og Miljø anbefalet, at samtlige fem projekter godkendes.

- Det er gode projekter, som bliver gennemført i samarbejde med lodsejere, og samtlige udgifter finansieres af Fiskeristyrelsen, siger udvalgets formand, Vagn Sørensen.

Annonce

De fem vandløb

I Blå Å skal en niveauforskel udlignes ved et stemmeværk ved at udlægge gydegrus og sten.

I Klelund Bæk skal en gammel rørbro fjernes, og samme sted skal der i stedet udlægges gydegrus.

I Fuglebæk skal en rørbro udskiftes, og vandløbsgrunden skal udlignes med gydegrus og sten.

I Lindknud Bæk, skal et betonstemmeværk og en rørbro fjernes, og bundforholdene skal reguleres med gydegrus og sten.

I Øster Lindet Bæk skal der udlægges groft materiale og langs bækken skal der plantes træer, som kan skygge for vandløbet. Det vil kunne skabe større variation i sammensætningen af vandplanter.

Dør af udmattelse

Chefkonsulent i Vejen Kommunes afdeling for teknik og miljø, Sally Huntingford, fortæller, at vandområdeplanen ikke bare er til gavn for fiskene, men også det øvrige dyreliv og planter.

- Et af problemerne er, når laks, ørreder og især snæblen, som er en dårlig svømmer, søger op igennem vandløbene for at gyde. Møder de en forhindring, kan de ikke finde ud af at give op og svømme tilbage. De vil blive ved med at forsøge at komme forbi, indtil de til sidst dør af udmattelse.

Nogle steder i vandløbene er der etableret fisketrapper, men det er ikke alle fisk, som kan finde ud af at bruge en fisketrappe.

Det er Vagn Sørensens vurdering, at alle fem projekter vil være gennemført inden 25. april næste år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Annonce