Annonce
Vejen

381.000 kroner skal bane vejen for fisk

I Fuglebæk, som er et tilløb til Kongeåen (billedet), skal en rørbro udskiftes, og vandløbsgrunden skal udlignes med gydegrus og sten. Arkivfoto: Søren Dippel
I fem vandløb i Vejen Kommune skal der etableres faunapassager. Projekterne er et samarbejde mellem lodsejere og kommune, og fiskeristyrelsen betaler udgifterne.
Annonce

Vejen Kommune: Der er gode nyheder i vente for blandt andre laksen, bækørrederne og ikke mindst snæblen, der i flere af Vejen Kommunes vandløb kæmper en forgæves kamp for at finde egnede gydepladser.

Men her kan fiskene sætte deres lid til EU's vandrammedirektiv og ikke mindst statens Vandområdeplan. For Vejen Kommunes vedkommende betyder det, at der i løbet af kort tid skal gennemføre en række forbedringer i form af faunapassager til gavn for fem navngivne vandløb.

Med et samlet tilskud fra Fiskeristyrelsen på godt 381.000 kroner skal samtlige forbedringer være gennemført senest den 25. april 2020.

De fem vandløb, hvor forbedringerne skal bane vejen for fiskene, er: Blå Å, der er et tilløb til Jelssøerne, Fuglebæk, der er et tilløb til Kongeåen, Klelund Bæk, Lindknud Bæk og Øster Lindet Bæk.

Senest har Udvalget for Teknik og Miljø anbefalet, at samtlige fem projekter godkendes.

- Det er gode projekter, som bliver gennemført i samarbejde med lodsejere, og samtlige udgifter finansieres af Fiskeristyrelsen, siger udvalgets formand, Vagn Sørensen.

De fem vandløb

I Blå Å skal en niveauforskel udlignes ved et stemmeværk ved at udlægge gydegrus og sten.

I Klelund Bæk skal en gammel rørbro fjernes, og samme sted skal der i stedet udlægges gydegrus.

I Fuglebæk skal en rørbro udskiftes, og vandløbsgrunden skal udlignes med gydegrus og sten.

I Lindknud Bæk, skal et betonstemmeværk og en rørbro fjernes, og bundforholdene skal reguleres med gydegrus og sten.

I Øster Lindet Bæk skal der udlægges groft materiale og langs bækken skal der plantes træer, som kan skygge for vandløbet. Det vil kunne skabe større variation i sammensætningen af vandplanter.

Annonce

Dør af udmattelse

Chefkonsulent i Vejen Kommunes afdeling for teknik og miljø, Sally Huntingford, fortæller, at vandområdeplanen ikke bare er til gavn for fiskene, men også det øvrige dyreliv og planter.

- Et af problemerne er, når laks, ørreder og især snæblen, som er en dårlig svømmer, søger op igennem vandløbene for at gyde. Møder de en forhindring, kan de ikke finde ud af at give op og svømme tilbage. De vil blive ved med at forsøge at komme forbi, indtil de til sidst dør af udmattelse.

Nogle steder i vandløbene er der etableret fisketrapper, men det er ikke alle fisk, som kan finde ud af at bruge en fisketrappe.

Det er Vagn Sørensens vurdering, at alle fem projekter vil være gennemført inden 25. april næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Esbjerg

Hverdagen

Annonce