Annonce
Kolding

39-årig fængslet: Sigtet for at true med at hælde syre i hovedet på sprogskole-elever

Ved et grundlovsforhør ved Retten i Kolding onsdag eftermiddag blev en 39-årig mand varetægtsfængslet i fire uger for alvorlige trusler. Arkivfoto

En 39-årig mand blev onsdag varetægtsfængslet i fire uger sigtet for at have fremført alvorlige trusler foran Sprogskolen i Kolding. Han blev anholdt med saltsyre og salmiakspiritus på sig.

Kolding: - Alle perkere skal ud af landet. Jeg vil hælde syre i hovedet på alle perkere, så de mister lugtesansen.

Sådan lød truslerne ifølge politiet fra en 39-årig mand foran Sprogskolen i Kolding tirsdag eftermiddag, hvor han blev anholdt.

Ifølge et vidne var den 39-årige iklædt elefanthue og havde en grøn flaske i hver bukselomme. En med saltsyre og en med salmiakspiritus.

Onsdag eftermiddag blev han ved et grundlovsforhør varetægtsfængslet i foreløbig fire uger.

Til politiet skulle han have forklaret, at han blot ville hjælpe en veninde med en stoppet vask, og at det var derfor, han havde en flaske med syre på sig.

Ifølge politiets rapport har den sigtede givet udtryk for, at han har sympati med Anders Breivik og Adolf Hitler.

I retten ønskede han dog ikke at udtale sig om sigtelserne ud over at han nægtede sig skyldig.

Annonce

I besiddelse af knive og træbat

Udover at være sigtet for trusler foran Sprogskolen, er den 39-årige sigtet i fire andre forhold. Den 4. oktober om aftenen skal han ifølge politiet have truet en ansat foran Sprogskolen.

- Er der nogen perkere derinde, for så skal de dø. Og hvis du underviser dem, så skal du også dø, sagde han angiveligt.

Derudover er han sigtet for at være i besiddelse af en kniv på offentligt sted, ligesom han mandag aften blev pågrebet med et træbat på tankstationen Circle K. Her forklarede han til politiet, at han skulle bruge battet på sit arbejde, som han i øvrigt ikke ville fortælle, hvad var.

Den 39-årige er tidligere idømt et års fængsel ved Retten i Glostrup for trusler og overtrædelse af våbenloven. Han blev løsladt den 12. februar i år.

Anklageren ønskede surrogatfængsling

Det fremgik også ved grundlovforhøret, at det tidligere er blevet besluttet, at den 39-årige skal mentalundersøges på baggrund af de tidligere forhold. Men undersøgelsen er endnu ikke foretaget.

Anklageren mente, at den sigtede ikke egnede sig til at sidde i en almindelig arrest og begærede ham fængslet i såkaldt surrogat, som eksempelvis kan være på en lukket psykiatrisk afdeling.

Til det sagde den 39-åriges forsvarsadvokat, at den sigtede ikke ønskede surrogatfængsling.

Dommeren fandt dog ikke tilstrækkelig grundlag for surrogat under den omstændighed, at der ikke er lavet mentalundersøgelse endnu.

Den sigtede valgte ikke at kære kendelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce