Annonce
Sydjylland

39 ansatte mistede jobbet: Nu går dokumentar tæt på lukning af trykkeri i Kolding

I juni 2019 blev den sidste avis trykt på trykkeriet i Vonsild ved Kolding. DR-dokumentaren "Ryd Forsiden", hvor JydskeVestkysten spiller en af hovedrollerne, går bag lukningen, der kostede 39 ansatte jobbet. Arkivfoto: Søren Gylling
Tredje og sidste afsnit af dokumentarserien "Ryd Forsiden" bliver søndag vist på DR. Her rammer realiteterne en branche under pres. I afsnittet følger kameraerne med hos JydskeVestkysten, når trykkeriet i Kolding endegyldigt lukker, og en omfattende spareplan presser sig på. Chefredaktør Mads Sandemann ser dog lyst på avisens fremtid.

Dokumentar: Søndag er det blevet tid til tredje og sidste afsnit af dokumentar-serien "Ryd Forsiden". Serien har over de seneste uger i bedste sendetid givet seeren et unikt indblik i den journalistiske hverdag på JydskeVestkysten, Berlingske og Information.

I sidste afsnit kommer journalisterne igen under pres, hvorfor afsnittet også har fået titlen "Dramatisk Efterår". Hos Berlingske må en fotojournalist igen pakke tasken, da nye kampe bryder ud i Syrien. Imens går bølgerne højt, da det samlede danske pressekorps stimler sammen til et intenst møde i Venstres top.

Afsnittet sætter samtidig fokus på udfordringer på avisernes egne hjemmebaner. Det ser vi hos JydskeVestkysten, hvor mediekoncernen Jysk Fynske Medier, som avisen hører under, i juni lukker trykkeriet i Vonsild ved Kolding og dermed fyrer 39 ansatte.

Lukningen bliver siden fulgt af en større spareplan i koncernen. Ifølge Mads Sandemann, der er chefredaktør for JydskeVestkysten, og som selv medvirker i alle dokumentarseriens afsnit, skyldes behovet for at spare især faldende annonceindtægter.

- Facebook og Google suger annoncerkronerne ud af vores branche. Det er bare et vilkår, vi må indrette os efter, siger han.

Annonce

Ryd forsiden

- "Ryd Forsiden" er en dokumentarserie på tre afsnit produceret af Monday for DR.

- Serien følger den journalistiske hverdag på dagbladene JydskeVestkysten, Information og Berlingske.

- Tredje og sidste afsnit sendes søndag den 15. december kl. 20.00 på DR1 og varer en time.

Skævt billede

Chefredaktøren ser generelt optimistisk på avisens fremtid, selvom han anerkender, at den ikke bliver nem. Han peger blandt andet på, at abonnementsindtægterne er steget i år.

- Det er opmuntrende, fordi vi er i en tid, hvor det meget nemt kan komme til at se dystert ud. Jeg ser mere optimistisk på branchens muligheder nu, end jeg gjorde for tre år siden. Vi har fået et gennembrud på salget af digital journalistik, og det har også været med til at løfte printavisen. Vi laver bedre aviser, end vi gjorde for 25 år siden, og journalistikken er blevet skarpere, siger Mads Sandemann.

Han synes overordnet, at dokumentaren giver et realistisk billede af den journalistiske hverdag og bifalder, at den også går tæt på, når journalisterne er uperfekte. Han ærgrer sig dog over én ting.

- Det er ærgerligt, at de københavnske mediehuse fylder mest, for det giver et skævt billede af, hvordan medierne fungerer. I udvælgelsen har man set bort fra nogle gode optagelser fra vores del af landet. De har nok været bange for, at det, der sker i Syddanmark, ikke er lige så spændende, som det, der foregår i København. Det er en fejl, siger han.

Chefredaktør hos JydskeVestkysten, Mads Sandemann, er glad for, at seerne gennem dokumentaren får mulighed for at få et indblik i den journalistiske hverdag. Han mener dog, det er vigtigt at huske på, at udsendelsen langt fra viser det fulde billede af, hvad der foregår på en avis. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Sorte næsehorn på vej tilbage

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce