Annonce
Rejser

390 kilometer ny cykelrute: Istidstidsruten går gennem Vestsjællands historie

Istidsruten er en cykelrute, som går gennem landskab, der er formet af istiden. PR-foto
Næsten 400 kilometer cykelrute er klar til åbningsfestival i midten af maj. Ruten tager ikke kun cyklister gennem natur og byer i Nordvestsjælland, men også langt tilbage i historien til dengang, istiden formede landskabet.
Annonce

Istidsrutens 390 kilometer går gennem kommunerne Odsherred, Holbæk, Lejre, Sorø og Kalundborg. Igennem købstæder, forbi marker, herregårde, langs hav og det inddæmmede fjordlandskab ved Isefjorden. Men også igennem Danmarks tidlige historie. For langs ruten er det tydeligt at se, hvor istiden har sat sit præg på landskabet.

- Kigger man nærmere på geografien heroppe, er istiden fremtrædende mange steder. Det spændende er koblingen af istidslandskabet og det liv, der bliver levet i dag. Her er ressourcefremkomster som grus og landbrug, der er skabt dengang og har givet gunstige forhold, fortæller projektleder Christian Baadsgaard.

Istidsruten

Istidsruten er en ny 390 kilometer lang cykelrute, som går gennem et landskab, der er blevet formet af Istiden for 20.000 år siden.

Ruten består af fem etaper.

Hovedruten er 280 kilometer. Fra den går der løkker og genveje, som i alt er omkring 110 kilometer.

Rutebeskrivelserne kan findes i en gratis app med navnet Istidsruten, som er klar i slutningen af marts. Det er også muligt at købe et kort over ruterne på udvalgte lokationer.

Langs med ruten er der attraktive, naturnære overnatningstilbud i både shelters og på campingpladser, vandrerhjem, bed and breakfast eller bondegårde. Mange steder med tilbud om bagagetransport, sikker cykelparkering, kort- og madpakkesalg og mulighed for cykelreparationer.

Istidsruten åbner 16. og 17. maj. En istidsfestival markerer åbningen. Den finder sted klokken 11 på pladsen mellem Vejrhøj og stranden, hvor der finder forskellige arrangementer sted langs med ruten.

På hjemmesiden www.istiden.dk kan man læse mere om åbningen og finde informationer om blandt andet overnatning og transport til og fra ruten.

Annonce

Nationalpark og observatorium

Ruten løber igennem fem kommuner og forbi seks oplevelsescentre. Blandt andet Nationalpark Skjoldungernes land, der ligger på den østlige del af ruten.

Her er det muligt at holde en pause og gå på opdagelse i store løvskove og gøre ophold på lejrpladser.

Brorfelde Observatorium ligger på toppen af de sjællandske alper med udsigt over Lammefjorden og er landets største observatorium. Indtil 1996 var det en levende arbejdsplads for astronomer og håndværkere. I 2016 åbnede stedet et nyt opdagelsescenter.

Man kan også slå vejen forbi Sagnlandet Lejre, der er en by af huse fra sten- og jernalder, vikingetiden og 1800-tallet. Det er også muligt at kigge forbi Naturpark Åmosen, Museum Vestsjællands 11 besøgssteder eller Danmarks første Unesco-certificerede geopark, Geopark Odsherred. Her kan besøgende blive klogere på historien om egnens bakkede landskab og dykke ned i, hvordan landskabet har været kilde til kunst, kulturhistorie og råvarer.

Undervejs på ruten kan cyklisterne også på egen hånd blive klogere på landskabet. Blandt andet er projektleder Christian Baadsgaard stolt af forskellige spil, der er udviklet til ruten.

- Vi bruger virtuel formidling i form af spilteknologi som en løftestang ud i naturen. For børn og unge handler det stadig om kultur og natur, men ved hjælp af et velkendt element i form af mobil og tablet. På den måde vil man kunne spille sig gennem en lokation. Man tilegner sig læring samtidig med, at man er ude i naturen, som er en forudsætning for at opleve Istidsruten, fortæller han.

Annonce

Fem års rejse

Der er i alt 11 partnere i projektet: fem kommuner og seks oplevelsescentre. Projektet et støttet af Nordea-fonden med 21 millioner kroner samt 500.000 kroner fra Friluftsrådet. Selve idéen til cykelruten opstod for omkring fem år siden i Holbæk Kommune.

- Det var en oplagt mulighed for at arbejde sammen med nabokommunerne. Der er altid noget, der binder os sammen som naboer. Her havde vi istidslandskabet, som vi har arbejdet sammen om at skabe formidling og oplevelser ud fra, fortæller projektlederen, der selv bor tæt på ruten i Odsherred tæt på Kongsøre Skov, der grænser til Isefjorden:

- Det gør noget for ejerskabet til projektet, at det ligger i ens baghave. Det er et dejligt område, som har potentiale til at være attraktivt for flere.

Den officielle åbning af Istidsruten finder sted med en festival, der løber over to dage, 16.-17. maj. Langs ruten vil der finde lokale initiativer og aktiviteter sted. Der vil være 100 forskellige fejringer på de to dage, hvor lokale producenter og privatpersoner slår dørene op.

- Vi forventer et stort leben. Det vil være et sjovt tidspunkt at være i området, fortæller Christian Baadsgaard.

Istidsruten går gennem Odsherred, Holbæk, Lejre, Sorø og Kalundborg kommuner. PR-foto
Istidsruten. PR-foto
Istidsruten. PR-foto
Istidsruten. PR-foto
Istidsruten. PR-foto
Istidsruten. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce