Annonce
Esbjerg

3F-boss i hårdt angreb på borgmester i sag om havneboliger

Retsbygningen i Esbjerg havde for en del år siden problemer med naboskabet til den arbejdende Esbjerg Havn og rigge, der lå meget tæt på retsbygningen. Med eventuelle boliger i Dokken-projektet frygter flere virksomheder, at de vil få begrænset deres virksomhed. Arkivfoto: Esbjerg Havn
Formanden for 3F Transport, Jakob Lykke, angriber borgmester for at gamble med byens største arbejdsplads ved at holde liv i undersøgelserne om boliger på Dokhavnen. Dybt kritisabelt, mener han.
Annonce

Esbjerg: Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) gambler med byens største arbejdsplads - Esbjerg Havn - når han lader undersøgelser af muligheden for boliger på Dokhavnen fortsætte, og i det hele taget mangler der gennemsigtighed i forhold til, hvordan det overhovedet kunne komme så vidt, at spørgsmålet om boliger på havnens arealer hives op af mølposen igen efter mange år.

Det siger formanden for 3F Transport Esbjerg, Jakob Lykke, efter stormødet forleden med repræsentanter for 85 af havnens virksomheder, som borgmesteren og havnedirektøren havde indkaldt til i Semco Maritimes kantine.

Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune havde indkaldt til mødet for at redegøre for dels Esbjerg Havns udvikling i de kommende år, dels for den undersøgelses- og planlægningsproces, som Esbjerg Kommune har igangsat med henblik på at få opklaret, om det overhovedet er realistisk at tillade havnenære boliger, hvis virksomhederne fortsat skal kunne leve og udvikle sig. Baggrunden er to konkrete projekter, der lige nu er på henholdsvis tankestadiet og tegnebrættet, nemlig boliger på den nye havneø i Esbjerg Strand-projektet og boliger på Dokken, hvor Bjarne Pedersen, Pedersen Gruppen, har en 100-årig lejekontrakt med Esbjerg Havn om arealet og i mange år har ønsket at bygge boliger.

Men 3F-formanden mener slet ikke, at undersøgelsen af muligheden for boliger på Dokken skal fortsætte, og han stiller spørgsmål ved borgmesterens motiver for at lade sagen køre videre.

Medlemstal

Fagforeningen 3F Transport i Esbjerg har knap 3000 medlemmer, der alle har mere eller mindre relation til Esbjerg Havn.
Annonce

Gennemsigtighed

- Jeg kan ikke gennemskue, hvad det er, der foregår - hvis vogn er borgmesteren spændt for? Han gambler med byens største arbejdsplads, som han med sin ageren sender rystelser igennem, og det er farligt. Dybest set skal han overhovedet ikke gå i gang med de undersøgelser. At Esbjerg Havn har udviklet sig til den vækstmotor, den er, og aldrig har fungeret bedre, kommer af, at der i mange år har været ro omkring og tryghed for, at intet står i vejen for virksomhedernes investeringer og planer. Det, borgmesteren har gang i, er dybt kritisabelt, ikke kun for havnen og dens folk, men i forhold til borgerne i Esbjerg, mener Jakob Lykke.

Jakob Lykke efterspørger gennemsigtighed i sagen, for han undrer sig over flere aspekter - også i havnens tidligere ageren, såsom at give direktør Bjarne Pedersen, Pedersen Gruppen, en lejekontrakt med en længde på mere end 100 år samt overstregningen af en ellers standardpassus i havnens kontrakter om forbud mod boligbyggeri.

Annonce

Dyr branding

3F Transportformanden havde forud for stormødet hos Semco, hvor han selv deltog, håbet på, at undersøgelserne om boliger på Dokhavnen ville blive lukket ned, og han gik derfor rystet og vred derfra, da det viste sig ikke at blive tilfældet.

- Hvis borgmesteren havde haft bare lidt fingerspidsfornemmelse, havde han forlængst slået fast, at der ikke er politisk opbakning til at ændre i den nugældende lokalplan - så havde der slet ikke været grundlag for at undersøge noget. Den dag, politikerne skal beslutte, om man skal fortsætte, håber jeg, de vil overveje, hvor mange de eksempelvis kender, som har en relation til folk beskæftiget på havnen. De bør tænke på, hvad konsekvenserne vil være flere generationer frem, siger Jakob Lykke og tilføjer:

- Men jeg er ikke naiv - det ender da med, at der kommer boliger på Dokken, og det løber mig koldt ned ad ryggen. Jeg spår, at boliger på havnen bliver en dyr branding af byen, siger fagforeningsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce