Annonce
Esbjerg

3F-formand kritiserer borgmesteren: Stop dine drømme om boliger på Esbjerg Havn

Jakob Lykke, formanden for 3F Transport Esbjerg, er ude med riven efter borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) efter offentliggørelsen af en mulig milliardinvestering på Esbjerg Havn. Lykke vil have borgmesteren til at droppe al snak om boliger på havnen. Arkivfoto: Kim Bruun Lykkegaard
Efter offentliggørelsen af en svensk investeringsfonds mulige milliardinvestering på Esbjerg Havn, kritiserer Jakob Lykke, formanden for 3F Transport i Esbjerg, borgmesteren. Formanden vil have borgmesteren til at droppe boliger på havnen omgående.
Annonce

Esbjerg: Den nordiske infrastrukturfond Infranodes gigant-investering i havne-faciliteter til vind-industrien fortjener et kæmpe stort tillykke til byen og kommunen i almindelighed og Esbjerg Havn i særdeles, men det svenske guldæg i Esbjerg Havns turban gør det bare endnu mere presserende, at borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) klart melder ud, at der ikke bliver bygget boliger på Dokken og havneøen.

Det siger formanden for 3F Transport i Esbjerg, Jakob Lykke, hvis afdelinger rummer cirka 3.000 medlemmer.

Som JydskeVestkysten i sidste uge kunne fortælle, kan investeringer for op mod én milliard kroner være på vej til Danmarks energimetropol og landets femtestørste by i og med, at Infranode er klar til at lægge mange hundrede millioner kroner til faciliteter til brug for oplagring, forsamling og fremstilling af komponenter til offshore vind-industrien. Investeringerne vil blive iværksat løbende i takt med, at producenter af vindmøller, vindmøllekomponenter og servicevirksomheder udbygger deres forretninger i den hastigt voksende vindmølleindustri.

Investering

Infranode er en langsigtet infrastrukturinvestor i Norden inden for energi, transport, telekommunikation og social infrastruktur. Infranode har erklæret sig parat til at investere en milliard kroner i etablering af havnefaciliteter til brug for oplagring, forsamling og fremstilling af komponenter til offshore vindindustrien.

Investeringerne vil blive iværksat løbende i takt med, at producenter af vindmøllekomponenter og servicevirksomheder udbygger deres aktiviteter i den hastig voksende vindmølleindustri.

Det er blevet vurderet, at investeringerne ventes samlet set at skabe op til 2.000 nye job.

Annonce

Se til Kolding

- Esbjerg Havn har leveret en utrolig flot indsats, men med løftet om investeringer i Esbjerg følger også, at det er blevet endnu mere presserende at få afklaring på havnens fremtid. Kort sagt skal der komme et svar på det altoverskyggende spørgsmål: Bliver der noget ud af direktør Bjarne Pedersens ønske om at bygge boliger på Dokken, og har man stadig intentioner om at lægge boliger på havneøen? Havnens virksomheder har behov for at få ro på - dermed får medarbejderne også ro på deres arbejdsliv - og de virksomheder, der kunne tænkes at ville investere fremadrettet, har også behov for en klar melding, siger Jakob Lykke, der i øvrigt har tilbudt sig som Socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget næste år.

Men frygten for, at ingen vil investere i Esbjerg Havn med muligheden for, at der bliver bygget boliger, synes jo i nogen grad at blive gjort til skamme med Infranodes løfte om store investeringer?

- Vi kender jo ikke præmisserne - jeg kan sagtens forestille mig, at Infranodes investeringslyst er knap så stor, hvis der kommer boliger inden for en radius af nogle kilometer fra produktions-faciliteterne. Industri og boliger er et miskmask, som bare ikke duer. Derudover tror jeg også, man roligt kan regne med, at der er andre virksomheder, som sidder og holder på pengene, indtil spørgsmålet om boliger er afklaret, og i skyggen af de mange job, der er gået tabt under coronakrisen, er der behov for, at vi får de investeringer halet hjem. Og så vil jeg godt påpege, at vi i den grad også skylder de lokale stevedorer og andre virksomheder, som har gjort Esbjerg Havn til det, den er i dag, at vi viser hensyn til deres behov for fortsat at kunne drive virksomhed uforstyrret på hele havneområdet, siger Jakob Lykke.

Han peger på situationen i Kolding, hvor havnevirksomheder har appelleret til byrådet og påpeget den dobbelte usikkerhed, de står i - udover usikkerheden ved effekterne af corona-krisen har byrådet efter virksomhedernes mening skabt en usikkerhed om disses forsatte eksistens på Kolding Havn ved at ville udvikle havnen med blandt andet boliger, ligesom virksomhederne frygter manglende investeringslyst som følge af planerne.

Annonce

Borgmester afviser

Hvorfor er det et problem at bygge boliger på havneøen?

- Hvis man vil stå ved Esbjerg Shipyard og skære vindmølledele i stykker med en vinkelsliber, så skal der ikke være meget galt med vindretningen, før der kommer en konflikt på grund af støj og støv. Og i forhold til Dokken - ja, så ligger der kontorbyggerier der i dag, men havnen har brug for hver eneste meter kaj-kant i fremtiden, og boliger kombineret med skibsmotorer, der ligger og brummer uafbrudt, passer ikke sammen. Jeg er ret sikker på, vores havn bliver mere interessant at investere i, hvis byrådet kan gå ud og love, at der ikke kommer boliger. Og jeg synes, vi allesammen fortjener et klart svar nu, siger Jakob Lykke.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) siger til appellen fra Jakob Lykke, at "alle synes at glemme", at Erhvervsstyrelsen er inde over spørgsmålet:

- Hvis Erhvervsstyrelsen siger, når de får alle data forelagt, at boligbyggeri vil komme i vejen for virksomhederne og deres udviklingsmuligheder, så bliver det jo ikke til noget - så enkelt er det. Det er en meget væsentlig præmis, som jeg synes, kritikerne hopper let henover, siger han og tilføjer:

- Vi tager beslutninger på baggrund af fakta og ikke blot fornemmelser eller følelser. Det gælder både, når vi taler havneudvidelse, og når det handler om undersøgelser for boligmuligheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce