Annonce
Esbjerg

3F-formand: Rekruttering til mulig vindmøllefabrik i Esbjerg er ikke raketvidenskab

Hvis Esbjerg Havn bliver et omdrejningspunkt for et vindmølleeventyr i Nordsøen og et medfølgende jobboom, vil det ikke blive vanskeligt at finde den nødvendige arbejdskraft til de mange forventede produktionsjob, mener Jakob Lykke, formand for 3F Esbjerg Transport. Foto: Esbjerg Havn
Jakob Lykke, formand for 3F Esbjerg Transport, mener ikke det bliver svært at skaffe arbejdskraften, hvis der placeres vindmølleproduktion på Esbjerg Havn. Han siger samtidig, at det er vigtigt, at arbejdskraften findes indenfor kommunegrænsen.
Annonce

Esbjerg: Det er ikke raketvidenskab at finde ud af, hvilke kompetencer der i fremtiden bliver behov for i Esbjerg, hvis byens havn får en nøglerolle i forbindelse med et muligt kommende vindmølleeventyr i Nordsøen.

Det fastslår Jakob Lykke, der er formand for 3F Esbjerg Transport.

JydskeVestkysten har tidligere beskrevet, hvordan forskellige analyser forventer et arbejdskraftsbehov, der skal tælles i tusinder, når vindmølleindustriens hovedkomponenter bliver så store, at de skal produceres ved kajkanten samtidig med et forventet boom i antallet af vindparker i Nordsøen.

Esbjerg Havns direktør har beregnet, at vindmølleproduktion på Esbjerg Havn direkte kan føre til minimum 3649 nye job over en årrække, og disse job er ikke vanskelige at definere, meddeler 3F-formanden.

- Man kan jo bare køre en tur til Ringkøbing og se, hvordan det foregår hos Vestas Wind Systems. Der er kun en håndfuld funktionærer på den fabrik, siger Jakob Lykke og peger på, at der i produktionsfasen vil være behov for både ufaglærte og faglærte som eksempelvis bygningsstruktører, smede og elektrikere.

Annonce

Altid på forkant

Jakob Lykke anfører desuden, at det ikke bør være nogen uoverstigelig udfordring at skaffe kvalificeret produktions-arbejdskraft i det omfang, det vil være nødvendigt.

- At sikre tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft har altid været en hovedopgave i A-kasserne i de fagligt funderede fagforeninger. Det har 3F Esbjerg Transport en årelang tradition for. Vi har gennem de sidste 15-20 år udviklet et netværk indenfor offshorebranchen bestående af fagforeninger, virksomheder, uddannelsesinstitutioner beliggende i kommunen og ikke mindst Esbjerg Kommunes Energiteam, som er en del af jobcentret, siger han og fortsætter:

-I tæt dialog har vi altid været på forkant med udviklingen indenfor branchen, så der til enhver tid har været og er kvalificeret arbejdskraft til offshorebranchen blandt faglærte samt ufaglærte. Jeg kan ikke huske, hvornår der nogensinde har været mangel på arbejdskraft.

Annonce

Fart på omskoling

3F-formanden fremhæver også, at det ikke i første omgang, efter hans opfattelse, bør være nødvendigt at kigge udover kommunegrænsen for at finde arbejdskraften.

- Man bør rette fokus på vores egne medborgere i kommunen – vi har blandt andet henved 1100 unge mennesker under 30 bosat i Esbjerg kommune, som er tilknyttet Uddannelseshuset, og som sagtens via et uddannelsesforløb vil kunne komme i betragtning. Det er ikke kun en gevinst for kommunen, men i særdeleshed for det unge menneske, siger Jakob Lykke og gør opmærksom på, at det også vil være naturligt i forbindelse med den grønne omstilling at sætte yderligere fart på omskoling af folk fra olie/gas til vind.


Man kan jo bare køre en tur til Ringkøbing og se, hvordan det foregår hos Vestas Wind Systems. Der er kun en håndfuld funktionærer på den fabrik.

Jakob Lykke, formand, 3F Esbjerg Transport


- Gennem snart mere end 45 år har vores medlemmer, hovedparten bosat i Esbjerg Kommune, stået forrest i arbejdet med olie og gas – vores medlemmer har været med hele vejen, og alle har løbende gennemgået kompetence- og uddannelsesløft i takt med, at kravene og udfordringerne er vokset. Når vindindustrien tager mere og mere over, vil det forekomme helt naturligt at løfte disse medarbejdere over i vindsektoren.

Jakob Lykke fortæller også, at han er inviteret til møde med Business Esbjerg, som har sat sig i spidsen for en tværgående arbejdsgruppe, der skal sikre den nødvendige arbejdskraft og gøre Esbjerg til et dansk og europæisk kraftcenter for uddannelse og viden inden for vindenergi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde For abonnenter

Barn skulle onanere med børste, og ung kvinde blev voldtaget: Læs uddrag af anklageskrift mod 22-årig fra Varde

Annonce