Annonce
Sønderborg

40 år med cykeloptog: Karameller, udklædninger og cykler på gaden

380 udklædte cykelryttere åbner ringriderfesten i Broager. Optoget begynder på Nejsvej, hvor de ledsages af Broager Brandværns Show-Band, Broager Pipes and drums og Sønderborg brandværn orkestre. Foto: Timo Battefeld
Cykeloptoget i Broager fylder 40 år i år. Det bliver fejret vanen tro med en masse øl og farvestrålende udklædninger.

Broager: Bajere, baguettes og brandfolk mødte talstærkt op i Broager til det årlige cykeloptog gennem byen. Omkring 350 personer var tilmeldt, og de mødte op med gakkede udklædninger, dekorative cykler og en alkoholpromille, der kunne måles.

Flere hold havde valgt temaer med årets aktuelle begivenheder.. Der var Tour de France til Sønderborg-tema, Hotel Alsik-cykler og 100-års jubilæet for pigespejderne blev markeret af fuldvoksne mænd.

- Vi er politibetjentene, der beskytter Rasmus Paludan. Vi havde faktisk regnet med at flere ville vælge noget med ham, siger Andreas Callesen.

Han er med til cykeloptoget for første gang i år, og har sammen med vennerne valgt den lidt satiriske tilgang til udklædningerne.

Broager Frivillige Brandværn har i år klædt ud som brandfolk for at gøre opmærksom på, at de mangler unge mennesker i brandværnet.

En anden type af udklædning sætter fokus på de store personligheder, som Danmark har mistet i år. Der var glimtende Master Fatman-kostumer og et spændende Kim Larsen-univers med Jutlandia-skib og andre figurer fra folkeskjaldens sangskatte.

Annonce
Karameller bliver kastet i spandevis til de glade tilskuere på vejen op til ringerpladsen. Foto: Timo Battefeld

Gensynets festdag

De flotte temaer kunne ikke blive til noget, hvis ikke alle på de forskellige cykelhold gjorde en indsats. Nogle temaer er da også lidt mere gennemført end andres.

- Vi har altid som målsætning at have den højeste cykel i optoget, siger Peter Jensen.

Han og de andre herre i slænget er klædt ud som franskmænd med hvidløgskrans om hovedet og de sammen konstrueret Eiffeltårnet på en stor fælles cykel.

Pariserne kalder sig for påhæng til æ riepiche fra Broager Rideklub. I år er ridepigerne klædt ud som en hindbærlagkage for at fejre 40-års jubilæet for cykeloptoget.

- Det her er det bedste ved ringriderfesten. Vi piger bor jo langt fra hinanden, men ringridning er noget, man kommer hjem til, fortæller Nina Ballesgaard.

Hun og de 11 andre ridepiger har været med i optoget i 23 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce