Annonce
112

Lade-drab: 40-årig erkender dødsvold mod ældre mand

Politiet efterforsker stadig et mistænkeligt dødsfald på en nedlagt landejendom i Hejsager. Foto: Jacob Schultz
Politiet sigter en 40-årig mand fra Hejsager for manddrab mod en bekendt, men det nægter den 40-årige. Han erkender til gengæld vold med døden til følge.

Hejsager/Sønderborg: En 40-årig mand fra Hejsager blev fredag eftermiddag ført ind i retten i Sønderborg til et grundlovsforhør. De to kriminalbetjente tog ingen chancer, og havde den store mand i stramme håndjern, men han ville også få svært ved at tage flugten. Han gik nemlig i badetøfler.

Anklager Sinne Pedersen sigtede den 40-årige for paragraf 237 i straffeloven manddrab, der kan give fængsel fra fem år og op til livstid. Sigtelsen gik ud på, at den 40-årige den 9. oktober på et ikke nærmere angivet tidspunkt i en lade på Småkærvej i Hejsager har slået en ældre mand med en stump genstand, hvorved den ældre mand fik kraniebrud og senere afgik ved døden.

Den 40-årige nægtede manddrab, men kunne i følge sin forsvarer Lone Adolphsen erkende vold med døden til følge. Det kan i skærpende omstændigheder give op til ti års fængsel.

Efter sigtelsen var oplæst begærende anklager Sinne Pedersen dørlukning med den begrundelse, at det var på grund af sagens karakter og videre efterforskning i sagen. Dommer Niels Deichmann tog begæringen til følge og lukkede dørene for JydskeVestkystens udsendte, der protesterede mod dørlukningen, men fik ikke medhold.

Den 40-årige virkede fraværende i retten og på dommerens spørgsmål om, hvornår han blev anholdt, var han tavs. Det kom dog frem, at han var blevet anholdt på Esbjerg banegård torsdag aften klokken 18.50.

Grundlovsforhøret sluttede med, at den 40-årige blev varetægtsfængslet i fire uger og han kærede ikke varetægtsfængslingen til Vestre Landsret.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce