Annonce
Tarm

42 fulgte Tarm-vandbæreren til grundlovsmøde i Skjern

Vejret var perfekt til grundlovsmødet i Anlægget i Skjern. Foto: Lars Kryger

Skjern: Anlægget ved Skjern Kirke var den perfekte ramme for Skjern-Tarms fælles grundlovsmøde, som blev flot besøgt i solskinsvejret.

Traditionen tro ankom en vandbærer fra nabobyen med vand. I år var det vand fra Tarm Bybæk, som blev transporteret til anlægget og hældt i Kirke Å for derefter at flyde ud i Skjern Å som symbolet på venskabet mellem de to byer. Årets vandbærer fik følgeskab af hele 42 Tarmboere på turen genne ådalen.

På plænen i den grønne korridor blev de 500 gæster budt på grundlovstale af pensioneret læge Knud Jacobsen – også kendt som Tvindlægen. Den tidligere SF-politiker, der er en flittig foredragsholder om bibelhistorier og sundhed, har stadig en masse på hjerte og leverede en tilpas upolitisk, men opbyggelig tale om demokratiet i fremtiden. Efter sin tale overlad han ordet til sit barnebarn Maria, der på bedste Greta Thunbergsk vis kom med et ungdommeligt miljøopråb.

I solen gjorde var der god afsætning og af pølser og fadøl, og den gratis is, som arrangørerne Skjern Udviklingsforum og Tarm Udviklingsforum betalte, blev leveret per lastbil og bekom alle vel.

Spejderne viste lejrbål og sammenhold, og eleverne på efterskolen DHE leverede en imponerende gymnastikopvisning, mens Willy Egmose Trios jazz var elegant som altid.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce