Annonce
Tønder

43-årig omkommet: Nu har politiet fundet brandårsagen

Ud over politiet og brandteknikere var også Arbejdstilsynet en del af brandundersøgelsen på ejendommen i Åspe. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det var formentlig en gnist fra statisk elektricitet, der udløste den eksplosionsagtige brand i Åspe, der i sidste uge kostede en 43-årig mand fra Hjordkær livet.

BREDEBRO: Politiet betragter sagen vedrørende dødsbranden i Åspe i sidste uge som opklaret.

- Som udgangspunkt kan vi sige, at branden er opstået i forbindelse med rengøring af malergrej. Der er anvendt cellulosefortynder. Det er formentlig en gnist fra statisk elektricitet, der har antændt fortynderen. Herefter er det gået stærkt, siger politikommissær John Weber fra Syd- og Sønderjyllands Områdestation Syd, Sønderborg.

Ved branden i ejendommen i Åspe i Bredebros udkant torsdag i sidste uge omkom den 43-årige René Hjortlund Terp, Hjordkær. Han var på arbejde i ejendommen og blev ved den eksplosionsagtige brand så alvorligt forbrændt, at han få timer senere døde på Rigshospitalet.

Der var ikke andre personer til stede i bygningen, da branden brød ud.

Annonce
Allerede da de første brandfolk ankom til ejendommen, stod flammerne op af taget og ud gennem vinduerne.

Bent Hansen, indsatsleder, Brand & Redning Sønderjylland, Tønder

Undersøgelsen

Brandalarmen lød klokken 11.32, og få minutter efter var de første slukningskøretøjer fremme. Det var personer i nærheden, der havde hørt braget og set røgen fra ejendommen, der ringede 112.

- Allerede da de første brandfolk ankom til ejendommen, stod flammerne op af taget og ud gennem vinduerne, sagde indsatsleder Bent Hansen, Brand & Redning Sønderjylland, efterfølgende.

Da brandfolkene ankom, havde René Hjortlund Terp selv reddet sig ud af bygningen. Han blev hårdt kvæstet fløjet i helikopter til Rigshospitalets afdeling for brandsår. Men hans liv kunne altså ikke reddes.

Ud over politiet og brandteknikere var også Arbejdstilsynet en del af brandundersøgelsen. Den betragtes af politiet som næsten afsluttet.

- Vi afventer endnu nogle erklæringer til den endelige rapport, siger John Weber om den voldsomme ulykke.

Blandt de forhold, politiet skal have nærmere belyst, er udlejningsforholdene vedrørende den brændte bygning samt den omkomnes ansættelsesforhold.

René Hjortlund Terp efterlader sig ud over sin hustru også tre døtre. Ifølge familiens dødsannoncer bisættes han kommende tirsdag fra Hjordkjær Kirke.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge måtte trække sig fra Sygehus Sønderjylland: Nu huserer han andre steder i landet

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce