Annonce
forside

43 historiske malerier kom på tryk

Museumsinspektør Axel Johnsen, formand for den historiske forening Frede Tychsen, overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen og museumsinspektørerne René Rasmussen og Maria Kræmer Hansen foran maleriet Kongens Ridt. Foto: Timo Battefeld

43 malerier på Sønderborg Slot har fået en hel bog for sig selv.

Sønderborg: Malerierne har altid været en vigtig del af Sønderborg Slots historiefortælling. Nu er 43 af malerierne kommet på tryk i bogen Historien på væggen.

- Vi er et af de museer i Danmark, som har den største samling af historiske malerier fra 1800-tallet. I århundreder har malerier af historiske begivenheder været en af de vigtigste måder at gøre historien levende på, siger overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen.

Bogen indeholder historien om 43 malerier på slottet. Det er historien om selve den historiske begivenhed, men også historien om maleriets tilblivelse. Det er især malerier fra perioden 1820 til 1920, som bliver omtalt i bogen. Det er blandt andre maleriet af kong Christian X, der rider over den nu slettede dansk-tyske grænse ved Christiansfeldt. Også Martin Bigums maleri om 1864 fra 1996 er med i bogen.

Sønderborg Slot har især malerier, der handler om kong Christian II, de slesvigske krige, 1. Verdenskrig og genforeningen.

- Der er selvfølgelig sket meget andet. Men det er især Sønderjyllands gru i 1. Verdenskrig og glæden ved genforeningen set med danske øjne, som har haft kunsternes og museumsinspektørernes interesse, siger Carsten Porskrog Rasmussen om fordelingen.

Bogen udgives af Sønderborg Slot i samarbejde med Historisk Forening for Als og Sundeved. Foreningens medlemmer får bogen i gave. Bogen kan købes på Sønderborg Slot og lokale boghandlere.

Bogen Historien på væggen handler om 43 malerier på Sønderborg Slot. Her er det maleriet af Frederik IV, der hyldes af stænderne på Gottorp Slot. Foto: Timo Battefeld

Godt fixpunkt

Sønderborg Slot har de senere år fornyet sine udstillinger med digitale indslag, men de store malerier fungerer stadig.

- Når jeg har en rundvisning på slottet, så er malerierne stadig et godt fixpunkt til at fortælle historien, siger museumsinspektør Axel Johnsen.

Ved alle malerier på slottet fortæller et lille skilt historien om maleriet.

- Bogen giver et dybere indblik i malerierne end det lille skilt. Bogen fortæller om detaljer, som man måske ikke så i første omgang, siger museumsinspektør René Rasmussen.

Bogen er skrevet af museumsinspektørerne Inge Adriansen, Axel Johnsen, Nikolaj Kirk Flyman, Maria Kræmer Hansen, René Rasmussen og Carsten Porskrog Rasmussen. Inge Adriansen døde i slutningen af oktober, men afleverede sine artikler til bogen i begyndelsen af oktober.

- Så vidt jeg ved, blev det de sidste af utallige faglige artikler, hun skrev, siger Carsten Porskrog Rasmussen.

Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Ribe Esbjerg HH

Bekræftet: Ribe-Esbjerg har handlet hos ligarival

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Vejen

Stjal værktøj for tusindvis af kroner: Tyven kom ind via arbejdsrum

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Tyv efterlod sig blodspor: Knust rude gav blod på håndtag og gulvet

Annonce