Annonce
Sydjylland

446 kilo dansk kæmpegræskar har krævet vand møg og held

Christoffer Anias Sandager / Tivoli/Free
500 liter vand i døgnet, tonsvis af hestemøg og en god portion held har gjort 66-årig til årets græskarkonge.

Et pragteksemplar af et kæmpegræskar har lørdag indbragt en 66-årig mand fra Ribe titlen som årets græskarkonge.

Det er Jens Peder Skønager, der har vundet danmarksmesterskaberne i græskardyrkning med et 446,3 kilo tungt græskar.

- Held er nok det vigtigste parameter, når man skal avle græskar. Det har noget med vejret at gøre.

- Derudover er der to andre parametre - vand og gødning, forklarer Jens Peder Skønager, der til daglig ernærer sig som produktudvikler.

Han fortæller, at han sommeren igennem har brugt op mod 500 liter vand i døgnet på at vande det voksende græskar.

Desuden er det blevet til rigtig mange ture med trillebøren fyldt med hestemøg fra et nærliggende stutteri.

Det er anden sæson, Jens Peder Skønager dyrker kæmpegræskar hjemme i sit drivhus.

Han debuterede sidste år, og da lykkedes det ham at fremavle et græskar på hele 501 kilo.

Men desværre var græskarret rådnet, inden konkurrencen var blevet afholdt i forlystelsesparken Tivoli i København.

- Det siger noget om, at det ikke bare handler om at lave et stort græskar. Man skal også kunne holde det sundt, siger Jens Peder Skønager.

Det havde nu heller ikke gjort nogen forskel, for sidste års vinder - Lasse Blach fra Midtsjælland - fremavlede et græskar på hele 589,4 kilo.

Den rekord er ubesejret.

Sommeren 2018 var usædvanlig varm og tør, og det gav gode vækstbetingelser for græskar.

I år har betingelserne ikke været nær så gode, lyder det fra Jens Peder Skønager.

- Maj var iskold, og der var frost mange steder i landet frem til slutningen af måneden. Det gav en dårlig start på sæsonen.

- Desuden har fugtigheden kørt op og ned, og det påvirker også resultatet, siger ripenseren, der fik kamp til stregen af otte andre græskardyrkere.

Sejren i årets konkurrence har givet ham blod på tanden til at prøve at generobre titlen til næste år.

- Jeg bliver nødt til at følge op på succesen, og jeg har et par idéer til, hvordan jeg kan forbedre min dyrkningsteknik.

- Jeg vil nok også udvide mit drivhus og måske så lidt tidligere, forklarer vinderen af DM i kæmpegræskar 2019.

Det er 12. gang, at Tivoli afholder konkurrencen.

/ritzau/

Annonce
https://www.youtube.com/watch?v=h9kwB3L2RBE&feature=youtu.be
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce