Annonce
Kolding

46-årig fyret skolechef får tjenestemandspension af Kolding Kommune resten af sit liv

I resten af den nu fyrede skolechef Lars Svensons liv, er Kolding Kommune som hovedregel forpligtet til hvert år at betale ham den tjenestemandspension, han er berettiget til. Og selv om kommunen har genforsikret udgiften til tjenestemandspensioner, så den kun hænger på regningen til cirka halvdelen af beløbet, er det stadig skatteyderne, der må punge ud, da kommunen jo betaler til forsikringen. Arkivfoto: André Thorup
Den fyrede skolechef i Kolding, Lars Svenson, er resten af livet sikret udbetaling af adskillige tusinde kroner fra Kolding Kommune hvert år, fordi han er tjenestemand.

Kolding: Det er en dyr fornøjelse for Kolding Kommune at fyre sin skolechef gennem de seneste lidt over to år, den 46-årige Lars Svenson.

Den nu tidligere skolechef var ansat som tjenestemand, og det betyder, at kommunen skal udbetale tjenestemandspension til ham i resten af hans liv.

Da Lars Svenson endnu er meget langt fra pensionsalderen, hænger kommunen altså på en regning med en meget lang horisont. Kommunens udbetaling af tjenestemandspension til den tidligere skolechef begynder fra 1. august i år, hvor han officielt fratræder sit job.

Lars Svenson underskrev sidste søndag den fratrædelsesaftale, som han indgik med kommunen, efter at et enigt økonomiudvalg to dage tidligere valgte at indlede en afskedigelsessag mod ham.

Som tjenestemand er han berettiget til hvert eneste år derefter at få udbetalt det beløb, han har opsparet i såkaldt egenpension. Størrelsen af dette beløb afhænger af, hvor stor en løn Lars Svenson har haft under sine ansættelser som tjenestemand, og af hvor længe han har været tjenestemand.

Annonce

Lars Svenson

Lars Svenson har været skolechef i Kolding siden 1. februar 2017. Hans månedsløn var cirka 70.000 kroner.

Han er den tredje chef i børne- og uddannelsesforvaltningen, der har mistet sit job indenfor de seneste måneder. Først blev økonomichefen fyret af børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele i december. I marts røg hun så samme vej, da byrådet vedtog at indgå en fratrædelsesaftale med hende. Havde hun ikke indgået denne aftale, ville byrådet have taget skridt til at fyre hende.

Fredag den 5. april besluttede økonomiudvalget at indlede en afskedigelsessag mod Lars Svenson efter flere ugers kritik af ledelsen af børne- og uddannelsesforvaltningen - særligt på skoleområdet, hvor der også for nylig blev konstateret et overforbrug på centrale konti over de seneste par år på 29 mio. kr.

Har forsikret sig

JydskeVestkysten har i forbindelse med skolechefens fyring søgt om aktindsigt i hans fratrædelsesaftale, men hvor meget han har optjent i egenpension, og hvor lang anciennitet, han har som tjenestemand, kan avisen ikke få oplyst.

Kolding Kommune har genforsikret udgiften til tjenestemandspensioner, og det betyder, at kommunen via sin betaling til denne forsikring kun hænger på omkring halvdelen af de fremtidige udgifter til Lars Svensons tjenestemandspension, oplyser lederen af kommunens HR-rådgivning, Niels Brøndahl Henriksen.

Lars Svenson blev ansat som skolechef i Kolding i februar 2017. Forinden var han skolechef i Aabenraa Kommune i fem et halvt år, og her var han ifølge JydskeVestkystens oplysninger også ansat som tjenestemand. Før han blev skolechef, var han skoleleder i Aabenraa.

Niels Brøndsted Henriksen forklarer, at der i dag er langt imellem, at der bliver ansat tjenestemænd i Kolding, men det normale har hidtil været, at man "overtager" tjenestemandstitlen fra den nye ansattes tidligere arbejdssted.

Sådan kan kommunen slippe

Den eneste måde Kolding Kommune kan undgå at skulle betale tjenestemandspension til Lars Svenson resten af hans liv, er, hvis han bliver ansat som tjenestemand et nyt sted.

I det tilfælde skal han til at optjene ny anciennitet som tjenestemand og kan ikke samtidig modtage tjenestemandspension fra en tidligere arbejdsplads. I dette tilfælde er det også Svensons nye arbejdsplads, der skal betale tjenestemandspension til ham, når han rent faktisk når pensionsalderen.

Får den fyrede skolechef et nyt job, hvor han ikke er ansat som tjenestemand, er Kolding Kommune stadig forpligtet til at udbetale den årlige tjenestemandspension til Lars Svenson. Er hans nye job i den offentlige sektor, kan der dog i visse tilfælde ske det, at han fra sin nye arbejdsplads ikke får nogen arbejdsmarkedspension, da han allerede har sin tjenestemandspension.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce