Billum: Egentlig var der lagt op til en let dag i Retten i Esbjerg, da retssagen mod en 48-årig mand med adresse i Billum vest for Varde skulle begynde tirsdag formiddag. Manden er sigtet for bedrageri og dokumentfalsk i forbindelse med optagelse af et lån.
Dommer Henrik Tosti kunne konstatere, at manden ikke var mødt klokken 11.05, da retssagen skulle begynde. Der var dommer, anklager og forsvarer.
Der var ingen domsmænd mødt, men det var heller ikke meningen. For sagen er det, man kalder en tilståelsessag. Det vil sige, at det skønnes, at manden vil aflægge tilståelse i retten, og man derfor kan undvære domsmænd til at vurdere skyldsspørgsmålet, hvis prognosen holder stik. Altså at den tiltalte aflægger fuld tilståelse.
Nanna Bødker, anklagerMan slipper for, at der bliver gravet op i det hele i en tilståelsessag
Henrik Tosti kunne konstatere, at det er anden gang, at den 48-årige er udeblevet. Den samme sag om bedrageri i forbindelse med lån var berammet i september.
Men Henrik Tosti kunne også konstatere, at manden ikke er varslet godt nok, så der vanker ham ingen sanktioner for at udeblive fra retten.
I retssprog hedder det, at man forkynder, når man indkalder til retten. Er den sigtede forkyndt, har retten et bevis på, at vedkommende har modtaget beskeden om at begive sig den tunge vej til anklagebænken.
Politiet snakkede med manden aftenen før
Det viste sig på den baggrund, at den 48-årige ikke var forkyndt i tide. Henrik Tosti oplyste, at en politibetjent var i telefonkontakt med manden mandag aften - altså aftenen før. Manden forklarede i telefonen, at han opholdt sig i København.
Han skulle have været forkyndt tre døgn i forvejen, for at varslet er overholdt, nåede Henrik Tosti frem til.
Retten sender også indkaldelsen til den tiltaltes digitale postkasse. Det registreres, hvis man åbner denne mail, og så betragtes indkaldelsen som forkyndt.
Den 48-årige kan altså stadig få en tilståelsessag, og det er måske lidt rarere end en sag, hvor der skal føres bevis. Nanna Bødker er anklager i sagen:
- Man slipper for, at der bliver gravet op i det hele i en tilståelsessag, siger hun.
Han var ikke varslet i september
- Ved det første retsmøde i september var manden heller ikke varslet i tide - forkyndt.
- Dengang mødte han heller ikke op.
Men møder man ikke, så kan man dømmes uden at være til stede - in absentia - op til et halvt års fængsel. Men det kræver domsmænd til at vurdere skyldspørgsmålet. En anden mulighed er at blive afhentet af politiet, før retssagen skal begynde.
Advokat Søren Dueholm er forsvarer i sagen:
- Jeg håber da, at han møder op næste gang, siger Søren Dueholm.
Det er ud fra devisen, at han på sigt ikke slipper for, at sagen kommer for - uanset om han møder eller ej.
Manden kunne måske være idømt en fængselsstraf, hvis han var mødt op. Det var i hvert fald, hvad anklager Nanna Bødker lagde op til ud fra tyngden af anklageskiftet.