Annonce
Danmark

5 grunde til at lade storbyer vokse

Simon Kjær Hansen argumenterer i en ny bog for at lade storbyerne vokse. Her er fem af hans argumenter.

Land og by: Der er ret bred politisk enighed om, at man skal gøre noget for de tyndere befolkede områder af Danmark. Her skal uddannes flere, og her skal flere statsligt ansatte gå på arbejde. Simon Kjær Hansen er ekspert i byudvikling, og han mener tværtimod, at byerne skal være større.

1 Småt og højt

I byer bygger man småt og i højden. En nybygget etagebolig er ifølge Danmarks Statistik gennemsnitligt på omkring 90 kvadratmeter, mens det for et parcelhus er 205 kvadratmeter. De mindre boliger begrænser behovet for klimabelastende byggematerialer.

2 Sparer plads

I byer bor man på meget lidt plads. Gennemsnitskøbenhavnerens kvadratmeterforbrug er ifølge Danmarks Statistik på 40 kvadratmeter, mens det er 53 kvadratmeter for gennemsnitsdanskeren. Byboer kræver derfor mindre energi per næse til opvarmning, og overskudsvarme kommer til dels overboen til gode.

3 Nemmest at cykle

I byer lever man tæt. Det begrænser transportbehovet og dermed udledningen af klimaskadelige gasser, og derfor cykler cirka hver anden københavner til arbejde eller uddannelse. Det findes ikke tilsvarende andetsteds i Danmark.

4 Man deler

I byer er man fælles om det meste. Her bruges ressourcer som for eksempel busser, legepladser og rør til vand og varme mange gange af mange mennesker. Det er bedre, end hvis hver enkelt borger anskaffer sin egen bil eller opfører sit eget gyngestativ i haven.

5 Mere plads til natur

I byer optager tusindvis af mennesker meget lidt plads. Det gør det nemmere at friholde arealer andre steder i landet til store og sammenhængende naturområder, hvor biodiversiteten kan genoprettes.

Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Esbjerg

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce