Annonce
Haderslev

50 år med vippedyr og legetårne

Denne sommer kan Ledon fejre 50 års jubilæum med tre generationer ved roret. Senest er Simone Donbæk gået med ind og står som ejer sammen med sin far, Tom. Farfar Leo er bestyrelsesformand. Virksomheden sælger i dag legepladsredskaber til over 40 lande i hele verden, blandt andet Singapore, Congo og Canada. PR foto
Familievirksomheden Ledon begyndte i et værksted i Arnum, hvor Leo Donbæk lavede de første vippedyr med en træhøvl. I dag 50 år efter er Ledon vokset og har tre aktive generationer i virksomheden.

Arnum: Et rødt vippedyr formet som en hest var det første, der red ud i verden fra værkstedet hos legepladsvirksomheden Ledon i Arnum. Leo Donbæk brugte sine hænder og sin træhøvl til at forme dyret, som han bagefter malede med rød maling. Denne sommer er det 50 år siden, Ledon blev skabt, fordi Leo havde opdaget, at legepladserne i mange børnehaver og institutioner var slidte og trængte til nyt liv. Leos søn, Tom, gik ind i virksomheden og flyttede ind i lejligheden over produktionen i Arnum sammen med sin familie. På det tidspunkt var Toms datter, Simone, to år og hun elskede at følge med i livet på fabrikken. - Det var stort at se, når de store lastbiler kom og hentede varer om fredagen. Og jeg kunne forstå på min far, at havde de hænger på, var der tale om en ekstra stor ordre. Det var noget særligt, fortæller 26-årige Simone Donbæk i en pressemeddelelse.

Hun var ikke ret gammel, før hun fik lov at samle de plastik-æg, som bliver brugt til legenet. Og hurtigt blev hun fanget af ånden og værdierne i virksomheden. - Min farfar, der i dag er bestyrelsesformand i Ledon, siger altid, at vi skal gøre det rigtigt, og vi skal gøre det ordentligt for børnenes skyld. Det er dem og deres leg, vi er sat i verden for. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke skal tjene penge, men bundlinjen er ikke vores vigtigste fokus, siger Simone. Leo Donbæk er i dag bestyrelsesformand i Ledon, mens Tom er administrerende direktør. Simone gik ind i firmaet i 2012 og har titel af salgs- og marketingchef. Hun har taget en handelsuddannelse, men har hele tiden vidst, at hun ene og alene sigtede efter at videreføre Ledon. Hendes brødre har ikke vist samme interesse, og de har da også valgt at gøre karriere i andre brancher.

Annonce

Gnister

Når de tre generationer mødes til familiefrokoster, bliver der ikke overraskende snakket Ledon ved spisebordet. Simone kan mærke, at både hun, far og farfar brænder lige meget for virksomheden, og det er en styrke. Men selvfølgelig kan det også slå gnister mellem dem. - Vi står forskellige steder i livet og har forskellige syn på måden at gøre tingene på. På den måde komplementerer vi hinanden godt, siger Simone, der håber, at hendes fremtidige børn kunne få lyst til at blive fjerde generation på familiestamtræet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];