Annonce
Sønderborg

50 år: Sebbe Als inviterer vikingeskibe til fødselsdag

Den 19. juli har vikingeskibet Sebbe Als været på havet i 50. Dagen efter vil Augusenborg Havn er fyldt med vikingeskibe fra andre skibslag, der kommer for at fejre jubilæet. Arkivfoto
Den 19. juli 1969 blev Sebbe Als søsat for første gang. 50-års jubilæet bliver fejret på lørdag den 20. juli med vildsvin og mjød for andre skibslag.

Augustenborg: Lørdag eftermiddag vil havnen i Augustenborg være fyldt med vikingeskibe. Det er dog ikke fortidens vikinger, der kommer hjem til havnebyen efter togt, men det er tæt på.

Skibslaget Sebbe Als har nemlig inviteret vikingeskibe fra forskellige skibslag til havnen for at fejre deres 50 år gamle skib.

- Vi vikingeskibe holder sammen, og vi har et godt sammenhold med Sebbe Als, så vi glæder os til at fejre jubilæet, siger Gerhard Neppl, som er bestyrelsesformand for Ladby Skibslaug.

Han er ombord på langskibet Ladbydragen, der blev søsat i 2016 og som netop er i færd med at sejle rundt om Fyn. Dragen landede ved Høruphav Havn i torsdags, og dagen efter sejlede langskibet til Augustenborg.

- Vi sejler i det sydfynske øhav denne uge, så det passer jo lige med, at vi kan tage et smut til Augustenborg på vejen, fortæller Gerhard Neppl.

Annonce

50-års jubilæum

Skibslaget Sebbe Als blev stiftet 20. februar 1969 i Augustenborg forsamlingshus.

Det er det ældste skibslag af sin slags i verden.

Skibet Sebbe Als blev navngivet og søsat 19. juli 1969.

Arbejdet på skibet havdet stået på siden 1967.

Det foregik på samme måde og med samme værktøjer som i vikingetiden.

11.000 arbejdstimer blev lagt i skibet - og flere timer er lagt i gennem årene på vedligehold.

Det ældste skib

Sebbe Als blev bygget i årene 1967-1969 af De Gule Spejdere i Augustenborg med spejderleder Carl Otto Larsen i spidsen.

Målet var at genskabe det femte vrag, der blev udgravet i Roskilde Fjord i 1962. Det såkaldte Skuldelev 5-vrag er formentlig fra år 1024 og blev i sin tid sænket bevidst med sten for at forhindre et angreb på Roskilde fra fjorden.

Den lemfældige behandling af Skuldelev 5 var symptomatisk for tiden, for de gamle vikinger er ikke just kendt for at reparere og vedligeholde deres vikingeskibe.

Med den gode pleje, som Sebbe Als har fået gennem sine 50 år, kan det meget vel tænkes, at Sebbe Als er det ældste, fungerende vikingeskib i verden - nogensinde.

Sebbe Als på togt

I alle Sebbe Als' 50 år har skibet været på togter om sommeren. I stedet for at sprede skræk og rædsel som fortidens vikingeskibe, så har Sebbe Als' ankomst vækket havnegæsters nysgerrighed verden rundt.

Togterne har bragt skibet til europæiske havne i Belgien, Tyskland, Holland og Polen, det nordiske broderland Norge, og sågar også på tværs af Atlanterhavet for at fejre 200-årsdagen for grundlæggelsen af USA.

Flere skibslag er stiftet i landet med Sebbe Als som forbillede, og besætningen på de skibe, der kommer på lørdag, kan vente sig et stort vikingemåltid med vildsvin og mjød.

Her bliver Sebbe Als søsat for første gang den 19. juli 1969. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce