Annonce
Vejen

50 års fødselsdag: Elevkontakten er drivkraften for Ladelunds nye efterskole-forstander

Klaus Wiinberg Andersen, ny forstander på Ladelund Efterskole, runder et skarpt hjørne lørdag 21. november.
Klaus Wiinberg Andersen fylder 50 år lørdag. Han pendler dagligt frem og tilbage til Ladelund Efterskole fra Odense. Og så er han også ferm i en kajak.
Annonce

Ladelund: Partneren Pernille havde første arbejdsdag 1. august som skoleleder i Nyborg. Samme dag indledte Klaus Wiinberg Andersen sit nye job som forstander på Ladelund Efterskole. Den fælles bopæl er i Odense.

- Vi har en stor fælles interesse for pædagogik og udvikling og er gode til at sparre med hinanden. Vi er begge uddannede lærere og indledte begge som lærere på Galtrup Efterskole, fortæller Klaus Wiinberg Andersen, der lørdag 21. november runder et skarpt hjørne og fylder 50 år.

Området er dog ikke uvant land for forstanderen.

- Min mor er fra Vejen, og jeg har familie i både Vejen, Vamdrup og Kolding, siger Klaus Wiinberg Andersen.

Annonce

Tidligt op

Han er vant til at stå tidligt op i privaten nær Munke Mose i Odense.

- Det har jeg det fint med, for jeg er mogenmenneske. Jeg indleder dagen klokken 5.45. Jeg møder ind klokken 7.30 efter de ca 102 km. Det meste af strækningen er på motorvej, så turen tager godt en time. Jeg var også vant til at benytte 40 minutter hver vej, da jeg var forstander på Korinth Efterskole, fortæller Klaus Wiinberg, der har nogle lange og aktive dage.

Typisk overnatter han en enkelt dag om ugen på efterskolen. Ellers er han typisk først hjemme i Odense et sted mellem 17 og 18.30.

- I starten pendlede jeg med toget og benyttede rejsetiden i toget til kontorarbejde. Så blev min cykel stjålet på stationen i Vejen. Nu tager jeg bilen med den frihed, det giver. Jeg slapper af på turene ved at lytte til P3 og P4, siger Klaus Wiinberg Andersen.

Annonce

Ferm til fodbold

Fodboldtrænergerningen røg med jobskiftet. Nu nøjes Klaus Wiinberg Andersen i stedet med at spille selv en gang om ugen i Kildemosens BK, hvor han også nåede at optræde på Fynsserie-niveau.

Den tidligere DBU Fyn-konsulent var i flere sæsoner også del af ungdomstræner-staben i talentfabrikken Næsby Boldklub, der har fostret flere Superliga-profiler.

Rørt, det får han sig.

- Jeg underviser i fodbold her på efterskolen, jeg spiller selv i Kildemosens BK en gang om ugen, og jeg løber ture på 7-12 km tre gange om ugen, siger Klaus Wiinberg Andersen, der såmænd også er kajak-instruktør.

Løbeturene er uden øretelefoner.

- Jeg har det godt med at være til stede i virkeligheden, som han siger.

Domicilet i Odense ændres ikke lige med det første.

- Det meldte jeg også ud klart fra start. Vi har en lille efternøler på 12, og hun skal lige have sin skolegang færdig. Så må vi se, hvordan verden ser ud om fire år, siger Klaus Wiinberg Andersen.


Jeg har det godt med at være til stede i virkeligheden.

Klaus Wiinberg Andersen, forstander på Ladelund Efterskole


Annonce

Tættere på hinanden

Udvikling og ledelse har fulgt Klaus Wiinberg Andersen i et langt arbejdsliv. En ting vil altid fylde mest.

- Elevkontakten er drivkraften. Se elever udvikle sig i løbet af et skoleår. Samspillet mellem piger og drenge. Se og høre elever, der tør at give slip på sig selv og vokse i en dannelse- og udviklings-proces. Der er en helt anden kontakt på en efterskole. Vi kommer tættere på. Man siger, et efterskoleår er lig med syv menneskerår. Og det er ofte på en efterskole, at eleven finder ud af, hvem han/hun er, siger Klaus Wiinberg Andersen.


Man siger, et efterskoleår er lig med syv menneskeår.

Klaus Wiinberg Andersen, forstander Ladelund Efterskole


Tidligere har fødselaren været både forstander og viceforstander på Korinth Efterskole, der havde 75 elever. På Ladelund Efterskole er der 120 elever og bliver plads til 140 efter sommerferien.

. Jeg spillede åbent ud i Korinth og fortalte, at jeg gerne ville prøve noget større med den ledelsesmæssige sparring, der følger med. Jeg var glad for at være der. Det var en lille efterskole, så jeg var inde over alle beslutninger. Muligheden opstod i Ladelund. Jeg kendte den i forvejen. Det er et godt sted at være. Det hviler på et solidt fundament med stærke værdier, fortæller Klaus Wiinberg Andersen.

Annonce

Et hold i øjenhøjde

Enhver ny leder vil gerne sætte sit eget præg på udviklingen og se med friske øjne.

-Vi skal ikke ændre DNA’et. Men vi skal arbejde på, hvordan vi bliver skarpere på værdierne, siger Klaus Wiinberg Andersen.

Han er leder for 26-28 ansatte og har især øje for kommunikation og information.

- Jeg arbejder blandt andet med, hvordan man bliver bedre til at kommunikere og informere. Tingene skal være transparente. Alle skal være informerede, og det er vigtigt, at alle er med i forandringsprocesserne. Vi er helt hold, og vi gør en dyd ud af, vi er i en øjenhøjde. Vi skal turde være ærlige over for hinanden, siger Klaus Wiinberg Andersen.


Vi er helt hold, og vi gør en dyd ud af, vi er i en øjenhøjde. Vi skal turde være ærlige over for hinanden.

Klaus Wiinberg Andersen, forstander på Ladelund Efterskole


Mange af de ansatte på Ladelund Efterskole har været på stedet i 10-15-20 år.

- Det fortæller også historien om, at det er et godt sted at være, siger Klaus Wiinberg Andersen.

Annonce

Gode faciliteter

Efterskolen har elever fra det meste af landet - den overvejende part er fra region syd.

- Vi har vel alene 40-50 hestepiger. Blandt andet fordi vi har imponerende ridefaciliteter og kompetente undervisere. Vi har også en stærke værkstedsfaciliteter. Det tiltrækker mange drenge med interesse for motorer og maskiner.

- Maskinteknikere, mekanikere, ingeniører og programmører. Der et et hav af muligheder og udvikling indenfor det felt, siger Klaus Wiinberg Andersen, der også har øje for, at robotteknologien vinder frem.

- Det er et område, som vi også skal finde en vej ind i. Det er også vigtigt, at når vi gør det, så er det med en vis kvalitet, siger Klaus Wiinberg Andersen.

Annonce

Større indflydelse

At Klaus Wiinberg Andersen valgte efterskolevejen er ikke tilfældigt.

- Du har større indflydelse, og man kan løfte mere med tingene. Her er plads til mere spontanitet. Vi er sammen 24/7. Det gør, at vi kan rykke på en anden måde. Forskellen er også, at eleverne selv har valgt at være her, siger Klaus Wiinberg Andersen.


Vi er sammen 24/7. Det gør, at vi kan rykke på en anden måde. Forskellen er også, at eleverne selv har valgt at være her,

Klaus Wiinberg Andersen, forstander på Ladelund Efterskole


50 års dagen lørdag markeres under private former i Odense.

- Vi bliver kun den nærmeste familie. Vi skal også følge lovgivningen, siger Klaus Wiinberg Andersen.

Klaus Wiinberg Andersen

 • Alder: Fylder 50 år lørdag 21. november.
 • Samboende: Ja med Pernille, der er skoleleder i Nyborg.
 • Børn: Tre. Emma på 21, Laura på 19 og Matilde på 12.
 • Bopæl: Odense.
 • Civllt job: Forstander på Ladelund Efterskole siden 1. august 2020.
 • Tidligere jobs,
 • Korinth Efterskole: Forstander fra 2018-2020. Viceforstander fra 2014-2018.
 • Ny Møllegård (Odense): Skolekoordinator i 2013 og 2014. Ny Møllegård er et behandlings- og botilbud for unge,
 • Nyborg Heldagsskole: Lærer fra 2011-2013.
 • DBU Fyn: Udviklingskonsulent fra 2009-2011
 • Lissau A/S: Konsulent fra 2007-2009
 • Galtrup Efterskole: Lærer fra 2004-2007.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Ny økonomidirektør i Region Syddanmark

Haderslev

Arbejdsbyrden blev for stor for lille købmand: - Når man kører grædende hjem fra arbejde hver dag, så er det på tide at sige stop

Udland

De første danskere kan potentielt blive vaccineret til januar

Annonce