Annonce
Esbjerg

50.000 kr. til musik for syge: Unge musikstuderende vinder regionens frivillighedspris

Vinderne af Region Syddanmarks Frivillighedspris 2020: Fra venstre modtog konservatoriestuderende Elisabeth Panduro Holst og intensivsygeplejerske Inger Johanne Overgaard hovedprisen, mens Dennis Larsen og Akutgruppe Strynø modtog de to øvrige priser. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Vinderne af Region Syddanmarks Frivillighedspris 2020 blev studerende fra Musikkonservatoriet i Esbjerg, der spiller for patienter på intensivafdelingen på Sydvestjysk Sygehus. Der var også priser til Akutgruppe Strynø og til Dennis Larsen fra Syrenparken Socialcenter Lillebælt.

Esbjerg: - Det er fantastisk, at vi kan give patienterne et frirum. Det er mennesker, der ofte har meget ubehag, og det er meget rørende at få lov spille for dem og opmuntre dem.

Sådan takkede  konservatoriestuderende Elisabeth Panduro Holst, da hun sammen med intensivsygeplejerske Inger Johanne Overgaard fik overrakt Region Syddanmarks Frivillighedspris 2020 onsdag på Milling Park Hotel i Middelfart.

Dermed var spændingen udløst om, hvem der løb med frivillighedsprisen i år.

Annonce

Prisen består af en hovedpris på 50.000 kroner samt to priser på 10.000.


Musikken giver meget stor glæde for patienterne.

Stephanie Lose, regionsrådsformand


Regionsrådsformand Stephanie Lose (V), formand for dommerkomitéen, overrakte hovedprisen på 50.000 kroner til musikstuderende på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, der spiller for patienter på intensivafdelingen på Sydvestjysk Sygehus. Musikken er til stor glæde for de alvorligt syge patienter, deres pårørende og medarbejderne.

- Noget af det, jeg bed særligt mærke i, da jeg læste indstillingen var, at musikken giver meget stor glæde for patienterne. Og selvom patienterne ofte ikke kan tale, når de er i respirator, er der en reaktion i form af et smil på læben. Så I gør et fantastisk stykke frivilligt arbejde, og det er en stor gave til patienterne, når I kommer og spiller for dem, sagde Stephanie Lose.

Der var også en stor tak til medarbejderne på intensivafdelingen, Inger Johanne Overgaard og Susanne Fischer, der i deres fritid har taget initiativ til og realiseret samarbejdet mellem de musikstuderende og sygehuset.

Siden november 2019 har patienter på intensivafdelingen på Sydvestjysk Sygehus fået musikken indenfor, når unge musikere fra musikkonservatoriet spiller for patienterne og deres pårørende. Til venstre konservatoriestuderende Elisabeth Panduro Holst og intensivsygeplejerske Inger Johanne Overgaard. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Stephanie Lose glædede sig desuden over, at der for nylig er indgået en samarbejdsaftale om videreudvikling af initiativet mellem musikkonservatoriet og Sydvestjysk Sygehus.

Dennis – du gør en forskel

Regionsrådsmedlem Bente Gertz (S), medlem af dommerkomitéen, overrakte de to øvrige priser på hver 10.000 kroner til Dennis Larsen fra Syrenparken og Akutgruppe Strynø.

Til daglig bor Dennis Larsen på Syrenparken, som er et socialpsykiatrisk botilbud. I flere år har han gjort et stort stykke frivilligt arbejde for skaffe besøgsvenner til sine medborgere på Syrenparken og kontakt til frivillige, som man kan gå en tur med.

Her er vinderne

  • Konservatorie-studerende fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg

Siden november 2019 har patienterne på intensivafdelingen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg med jævne mellemrum fået musikken indenfor på stuerne, når unge musikere fra musikkonservatoriet frivilligt kommer og spiller for patienterne og deres pårørende. Patienter og pårørende kan komme med musikønsker. Patienterne kan ofte ikke tale, når de er i respirator. Men der er en reaktion – et smil på læben. Pårørende fortæller, at musikken gør en meget stor forskel. Inger Johanne Overgaard og Susanne Fischer fra intensivafdelingen har været initiativtagere til dette i samarbejde med lektor Margrethe Langer Bro fra Syddansk Musikkonservatorium.

  • Dennis Larsen, frivillighedsgruppen Syrenparken Socialcenter Lillebælt

Dennis Larsen er borger på Syrenparken, et socialpsykiatrisk botilbud, som henvender sig til borgere med alvorlige sindslidelser. Dennis har i mange år været en gennemgående beboerrepræsentant på alle møder om at få tilknyttet frivillige til Syrenparken. Han er trods sine egne udfordringer gået forrest i at bryde tabuet omkring sindslidelser og arbejdet for at få etableret kontakt til nye frivillige.

  • Akutgruppe Strynø ved Strynø Beboerforening

Strynøs Akutgruppes frivillige indsats er at give beboerne på Strynø ved Langeland tryghed ved at yde effektiv førstehjælp, inklusiv omsorg og nærvær i tidsrummet fra en ulykke indtræffer til redningspersonalet når frem.

- Dennis, dit frivillige arbejde har gjort en kæmpe forskel. Du har været med til at løfte dine medborgeres livskvalitet og trivsel. Der har ikke tidligere været frivillige på Syrenparken, og med dit gåpåmod har du været med til at vise, hvor stor en gave det er at have frivillige i huset, understregede Bente Gertz.

Annonce

Akuthjælperne skaber tryghed

Til de frivillige akuthjælpere på Strynø var der også store roser fra dommerkomitéen.

- Når behovet for akut hjælp opstår, smider I alt, hvad I har i hænderne, og skynder jer afsted. I håndterer alt fra dehydrering til mere alvorlige ulykker som hjertestop, og I er der og hjælper, til akutlægehelikopteren når frem. Det giver en kæmpe tryghed i et lille øsamfund, sagde Bente Gertz.

Festlighederne foregik på Milling Park Hotel i Middelfart, så regionen havde mulighed for at fejre så mange som muligt under de gældende restriktioner. Omkring 100 frivillige, medlemmer af regionsrådet og medarbejdere deltog.

Inden selve prisuddelingen fortalte forsker Ziggi Santini, Syddansk Universitet, om, hvad frivilligt arbejde betyder for mental trivsel og sangeren Thomas Buttenschøn underholdt.

Mere om prisen

  • Det er femte gang, Frivillighedsprisen uddeles for at påskønne de frivilliges indsats på regionens sygehuse og institutioner, i psykiatrien, på hospices og i den præhospitale indsats. Påskønnelsen gælder også den indsats, som personale eller afdelinger yder for at inddrage frivillige.
  • Pengene gives til at udvikle samarbejdet mellem de frivillige, som modtager prisen, og den afdeling i regionen, som den frivilliges indsats er tilknyttet.
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Lokale museer bløder udlændinge og indtægter for flere hundrede tusinde

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Arbejdstilsynet truer EfB med nyt tilsynsbesøg: Har tre uger til at sende en handleplan

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Annonce