Annonce
Varde

500.000 kroner er brugt: Bjarke Ingels' teaterhus i Varde er droppet

Billedet er fra et arrangement på Kulturspinderiet. Bygningen i baggrunden til venstre er Artillerimuseet, der nu måske bliver til nyt teater- og kulturhus. Bygningen til højre for denne er 7-kantens kulisseværksted. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Det lykkedes ikke Varde Kommune at finde ekstern finansiering til et nyt teater- og kulturhus. Nu satser den i stedet på at ombygge det nuværende artillerimuseum.

Varde: 500.000 kroner er brugt. Nogen vil sige spildt. Fakta er, at byrådet for tre år siden afsatte en halv million kroner til et forprojekt, tegnet af arkitektfirmaet BIG, der slog streger til et nyt teater- og kulturhus på Kulturspinderiet i Varde.

Den estimerede byggesum på 130 millioner skulle i høj grad finansieres af eksterne investorer.

- Vi må desværre erkende, at det har været sværere end først antaget at finde midlerne. Jeg synes ikke, at de 500.000 kroner er spildt, for det koster et forprojekt, når man vil skabe noget særligt. Og det ville vi, siger Mads Sørensen (V), der er formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

Annonce

Med Tirpitz brugte vi også 500.000 kroner på et forprojekt. Det gjorde vi også med kultur- og teaterhuset, men denne gang vandt vi desværre ikke.

Mads Sørensen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid

Ny finansieringsmulighed

Nu arbejder udvalget videre med et projekt om at lave teater- og kulturhus i bygningerne, som indeholder Artillerimuseet og Smedeværkstedet. Det er kommunale bygninger, der forpagtes af selvejende institutioner, herunder Vardemuseerne og Smedeværkstedet.

- På budgettet er der afsat 300.000 kroner til videreudvikling af teater- og kulturhuset. De skal nu bruges på at lave et nyt forprojekt. Desuden undersøges mulighederne for at udnytte dele af lånerammen ved områdefornyelsen i Varde som finansiering til det nye teaterhus, oplyser udvalgsformanden.

Hvis alt klapper, og økonomien falder på plads, er tidshorisonten for, at Varde får et teater- og kulturhus i Artillerimuseets nuværende lokaler et-to år, vurderer Mads Sørensen.

Artillerimuseet nedlægges

Vardemuseerne har længe arbejdet med planer om at flytte Artillerimuseet fra Kulturspinderiet til Nymindegab for der at skabe et samlet militærmuseum.

- Hvis det lykkes at inddrage Artillerimuseets bygninger til teater- og kulturhus, vil det betyde en midlertidig lukning af museet. Vi vurderer, at opførelsen af et nyt militærhistorisk museum har en tidshorisont på fire-fem år. Forvaltningen er i dialog med Vardemuseerne om muligheden for at fremskynde processen og opmagasinere udstillingen, indtil den kan flyttes til Nymindegab, oplyser Mads Sørensen, der synes, Varde mangler en større sal til teater og kulturbegivenheder.

Artillerimuseet, der måske kan se frem til en fremtidig midlertidig lukning, besøges årligt af cirka 4.000 gæster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce