Løgumkloster: I 2023 kan klokkespillet i Løgumkloster fejre 50-års jubilæum. Men inden den store dag, skal der en ordentlig restaurering til. Og arbejdet er så småt gået i gang. Bestyrelsen for klokkespillet har fået 500.000 kroner af Tønder Kommune til projektet.
De penge er i samarbejdet med arkitekt- og ingeniørfirmaet Rambøll blandt andet blevet brugt på at kortlægge, hvad der skal med tårnet.
Klokkespillet, der går under navnet "Kong Frederik IX's Klokkespil" blev opført i 1973 med økonomisk hjælp fra AP Møller Fonden, men har siden da fået en del rust og andre skader.
De 500.000 kroner er langt fra nok til hele restaureringen af det historiske spil. Formanden for bestyrelsen af klokkespillet, Jens Møller, forventer en fondsøgning på otte millioner kroner.
- Vi skal i gang med at søge fonde. Vi vil først søge AP Møller Fonden, da det var dem, der var med til at bygge tårnet i sin tid. Vi håber, at de igen vil give en hjælpende hånd, siger han.
Udover en større restaurering for at forbedre den skrøbelige forfatning klokkespillet er i, så er tanken, at tårnet skal udvides med 12 nye klokker, så det igen kan fremstå som Nordeuropas største klokkespil.
Den største post forudser Jens Møller dog bliver klokketårnets elektronik, der sidst blev skiftet ud i 1986.
- Det spiller stadig, men der skal ske noget nyt med elektronikken for at fremtidssikre det, forklarer formanden.
Sammenspil
Forventningen er, at når midlerne er i hus forhåbentligt i løbet af 2021, så kan restaureringen gå i gang, og klokkespillet kan slå klar til det store jubilæum i 2023.
Og det er vigtigt, for tiden er ifølge Jens Møller ikke løbet fra at have et klokkespil.
- Vi nyder at have klokkespillet i byen. Det hænger godt sammen med de andre kulturelle institutioner, vi har med refugiet, kirken og højskolen, siger Jens Møller.
Og forhåbentlig kan det spille for fuld udblæsning, når det kan fejre 50 års jubilæum.