Annonce
Sydjylland

500 utætte vinduer: Fugt og skimmelsvamp plager nybygget psykiatrisygehus

Psykiatrisk Afdeling Aabenraa stod færdigt i august 2015. Året efter blev de første fugtskader registreret. Arkivfoto: Timo Battefeld
Fuger rundt omkring cirka 500 vinduer på Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa har vist sig at være utætte. Regionen har kendt til fugtskaderne i over tre år, men først nu afsætter man 9,2 millioner kroner til at bekæmpe problemerne.

Aabenraa: Det nybyggede psykiatrisygehus i Aabenraa har store udfordringer med vandindtræning, som nu har båret fugt og skimmelsvamp med sig. De foretagne undersøgelser på stedet indikerer, at vandindtrængningen skyldes utætte elastiske fuger omkring cirka 500 af bygningens vinduer. Det fremgår af dokumenter fra det seneste møde i Region Syddanmarks anlægs- og innovationsudvalg.

I sagsfremstillingen står der, at "det er vurderingen, at problemerne med vandindtrængning i bygningerne i Aabenraa er så alvorlige, at udbedring og afhjælpning skal gennemføres nu".

- Sådan noget her burde selvfølgelig ikke ske. Når man bygger noget nyt, må man gå ud fra, at det er tæt, siger anlægs- og innovationsudvalgets formand, Karsten Uno Petersen (S).

Allerede i 2016 blev der registreret enkelte fugtskader rundt omkring på sygehuset. Alligevel er det først tre år efter, at regionen tager aktion.

- Der er gået tre år, fordi man først ikke troede, at det var noget alvorligt. Så fandt man ud af, at det var det, siger Karsten Uno Petersen.

Regionen hentede flere eksperter ind for at finde ud af, hvor vandet kom fra, og to gange viste deres løsning sig at være forkert. Regionen ville ikke gøre noget ved problemet, før man kendte den endelige årsag til vandindtrængningen.

- Sådanne ting tager tid, og det er selvfølgelig beklageligt. Vi kender stadigvæk ikke den endelige årsag, men vi tror på, at det er fugerne, det drejer sig om, siger Karsten Uno Petersen.

Der er gået tre år, fordi man først ikke troede, at det var noget alvorligt. Så fandt man ud af, at det var det.

Karsten Uno Petersen (S), formand for anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark.

Lukkede sengestuer

På den psykiatriske afdeling har man måttet lukke kontorer og et enkelt konferencelokale på grund af fugtskaderne. Fugten har også påvirket sengestuerne.

- Det har haft den konsekvens for personale og patienter, at vi i øjeblikket har lukket to sengestuer, hvor der foregår noget udbedring, siger overlæge i Psykiatrisk Afdeling Aabenraa Lene Høgh.

På nuværende tidspunkt har man lavet en plan, hvor i alt 11 sengestuer skal tages ud af drift, så man kan sanere lokalerne. Frem til februar 2020 vil der hver anden uge blive taget to senge stuer ud af drift ad gangen i en periode på to uger. Dog er Lene Høgh ikke bange for, at det vil påvirke dagligdagen på psykiatrien.

- I den daglige drift mærker vi ikke noget til, at vi mangler de her sengestuer. Håndværkerne er også så diskrete, at patienterne heller ikke mærker til det, siger Lene Høgh og uddyber, at patienterne bliver informeret om årsagen til håndværkernes tilstedeværelse.

Annonce

Fremtiden

Nu vil regionen bruge 9,2 millioner kroner på at rette op på problemerne. Pengene hentes i første omgang fra regionens anlægsbevillinger, men før eller siden skal den ansvarlige betale tilbage.

- Det er jo ikke meningen, at vi skal betale for en skade som den her, og derfor bliver vi nødt til at kræve pengene ind igen hos dem, der har lavet fejlene, siger Karsten Uno Petersen.

Selve arbejdet på bygningens facader og fuger forventes udført i perioden 1. februar 2020 til 31. december 2020. Dog har tilbagebetalingen af de 9,2 millioner længere udsigt, da det først skal afgøres, hvem der er skyld i fejlen.

- Problemet med byggesager, hvor der er uenighed mellem bygherre og entreprenører, er, at det tager en hulens lang tid, fordi der bruges syns- og skønsmænd, og jeg ved ikke hvad. Det kan tage flere år, siger Karsten Uno Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Det er ret forudsigeligt, at Team Esbjerg måtte lade livet

Annonce