x
Annonce
Sydjylland

500 utætte vinduer: Fugt og skimmelsvamp plager nybygget psykiatrisygehus

Psykiatrisk Afdeling Aabenraa stod færdigt i august 2015. Året efter blev de første fugtskader registreret. Arkivfoto: Timo Battefeld
Fuger rundt omkring cirka 500 vinduer på Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa har vist sig at være utætte. Regionen har kendt til fugtskaderne i over tre år, men først nu afsætter man 9,2 millioner kroner til at bekæmpe problemerne.

Aabenraa: Det nybyggede psykiatrisygehus i Aabenraa har store udfordringer med vandindtræning, som nu har båret fugt og skimmelsvamp med sig. De foretagne undersøgelser på stedet indikerer, at vandindtrængningen skyldes utætte elastiske fuger omkring cirka 500 af bygningens vinduer. Det fremgår af dokumenter fra det seneste møde i Region Syddanmarks anlægs- og innovationsudvalg.

I sagsfremstillingen står der, at "det er vurderingen, at problemerne med vandindtrængning i bygningerne i Aabenraa er så alvorlige, at udbedring og afhjælpning skal gennemføres nu".

- Sådan noget her burde selvfølgelig ikke ske. Når man bygger noget nyt, må man gå ud fra, at det er tæt, siger anlægs- og innovationsudvalgets formand, Karsten Uno Petersen (S).

Allerede i 2016 blev der registreret enkelte fugtskader rundt omkring på sygehuset. Alligevel er det først tre år efter, at regionen tager aktion.

- Der er gået tre år, fordi man først ikke troede, at det var noget alvorligt. Så fandt man ud af, at det var det, siger Karsten Uno Petersen.

Regionen hentede flere eksperter ind for at finde ud af, hvor vandet kom fra, og to gange viste deres løsning sig at være forkert. Regionen ville ikke gøre noget ved problemet, før man kendte den endelige årsag til vandindtrængningen.

- Sådanne ting tager tid, og det er selvfølgelig beklageligt. Vi kender stadigvæk ikke den endelige årsag, men vi tror på, at det er fugerne, det drejer sig om, siger Karsten Uno Petersen.

Annonce

Der er gået tre år, fordi man først ikke troede, at det var noget alvorligt. Så fandt man ud af, at det var det.

Karsten Uno Petersen (S), formand for anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark.

Lukkede sengestuer

På den psykiatriske afdeling har man måttet lukke kontorer og et enkelt konferencelokale på grund af fugtskaderne. Fugten har også påvirket sengestuerne.

- Det har haft den konsekvens for personale og patienter, at vi i øjeblikket har lukket to sengestuer, hvor der foregår noget udbedring, siger overlæge i Psykiatrisk Afdeling Aabenraa Lene Høgh.

På nuværende tidspunkt har man lavet en plan, hvor i alt 11 sengestuer skal tages ud af drift, så man kan sanere lokalerne. Frem til februar 2020 vil der hver anden uge blive taget to senge stuer ud af drift ad gangen i en periode på to uger. Dog er Lene Høgh ikke bange for, at det vil påvirke dagligdagen på psykiatrien.

- I den daglige drift mærker vi ikke noget til, at vi mangler de her sengestuer. Håndværkerne er også så diskrete, at patienterne heller ikke mærker til det, siger Lene Høgh og uddyber, at patienterne bliver informeret om årsagen til håndværkernes tilstedeværelse.

Fremtiden

Nu vil regionen bruge 9,2 millioner kroner på at rette op på problemerne. Pengene hentes i første omgang fra regionens anlægsbevillinger, men før eller siden skal den ansvarlige betale tilbage.

- Det er jo ikke meningen, at vi skal betale for en skade som den her, og derfor bliver vi nødt til at kræve pengene ind igen hos dem, der har lavet fejlene, siger Karsten Uno Petersen.

Selve arbejdet på bygningens facader og fuger forventes udført i perioden 1. februar 2020 til 31. december 2020. Dog har tilbagebetalingen af de 9,2 millioner længere udsigt, da det først skal afgøres, hvem der er skyld i fejlen.

- Problemet med byggesager, hvor der er uenighed mellem bygherre og entreprenører, er, at det tager en hulens lang tid, fordi der bruges syns- og skønsmænd, og jeg ved ikke hvad. Det kan tage flere år, siger Karsten Uno Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce