Annonce
Haderslev

53-årig mand idømt seks års fængsel for incest: - Ingen straf er hård nok, siger ofrets mand

Den 53-årige mand misbrugte sin datter gennem næsten alle hendes teenageår. Han blev tirsdag idømt seks års fængsel for de mange seksuelle overgreb. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Datteren er nu endnu mere afskåret fra sine søskende og mor. De har taget den dømtes parti og har blokeret hende på Facebook.
Annonce

Retten i Sønderborg afgjorde tirsdag den fem dage lange retssag mod en 53-årig mand tiltalt for sexovergreb mod sin datter gennem seks år. Manden blev idømt seks års fængsel.

Dommer Jens Schultz-Hansen og de to domsmænd var enige om at finde ham skyldig i samtlige ni anklagepunkter. De lagde udelukkende vægt på datterens forklaring.

– Hun forklarede meget detaljeret og sagde, når hun var usikker, konstaterede Jens Schultz-Hansen.

Domsmandsretten var dog ikke helt enig om straffen. Én stemte for de syv års fængsel, som anklager Anemarie Haahr anbefalede.

Hun var dog tilfreds med dommen.

– De har jo dømt ham i fuldt omfang i overensstemmelse med min påstand, sagde hun.

Den dømte udbad sig betænkningstid. Han har 14 dage til at overveje en anke.

Anklagemyndigheden vil samtidig overveje, om strafudmålingen skal ankes.

– Jeg håber ikke, han anker, så skal hun igennem det hele en gang til. Det vil være synd for hende, siger ofrets mand.

Han har fået som fortjent. Men ingen straf er hård nok, når man udsætter sine børn for sådan noget. Der er intet, der retfærdiggør, det han har gjort. Jeg ville ønske han kom ind og sidde de 17-18 år, som strafferammen er, men det kan man jo ikke.

Ofrets mand

Annonce

Udstødt af familien

Den 53-årige blev ført tilbage til arresten. Han protesterede ikke mod fortsat varetægtsfængsling.

Ofrets mand vidnede selv i retten. Han siger om dommen:

– Han har fået som fortjent. Men ingen straf er hård nok, når man udsætter sine børn for sådan noget. Der er intet, der retfærdiggør, det han har gjort. Jeg ville ønske han kom ind og sidde de 17-18 år, som strafferammen er, men det kan man jo ikke.

Men sagen har haft flere uheldige konsekvenser for hans kone. Hun er nu selv blevet "straffet". Hendes mor og nogle af hendes søskende vidnede i retten, men til fordel for den 53-årige far.

– Nu vi de slet ikke have noget med hende at gøre. Hun er blevet fuldstændig udelukket fra sin familie. De har valgt at tro på faderen frem for hende, konstaterer hendes mand med bitterhed i stemmen.

Den ene bror vil ikke tale med hende mere. Det selvom hendes søskendes kontakt med deres far også var meget sparsom; flere familiemedlemmer har ikke talt sammen i årevis. Hendes mor udtalte i retten, at overgrebene slet ikke kunne være sket, fordi hun altid var sammen med børnene. Det viste sig dog ikke at holde vand.

Annonce

Erstatning

Den 53-årige far benægtede alle overgreb og mente, at datteren enten var ude efter penge eller at det var ekskonen, som var ude i et hævntogt. Det sidste hold heller ikke stik i retten. Men datteren fik dog tilkendt 100.000 kroner i erstatning fra sin far.

– Det er noget pis med de penge. Hun ville slet ikke have dem, men hun fik at vide, at hun skulle søge dem. Hun var ikke interesseret i erstatning. Hun ved ikke, hvad hun skal bruge pengene til, for det er beskidte penge, siger hendes mand.

Hans kone vil gerne vente med at udtale sig. Hun er stadig sygemeldt.

– Hun har det ikke godt. Hun er langt nede. Det er ligesom, hun har genoplevet det hele ved at vidne i retten. Så det har været hårdt for hende.

Vi bringer ikke navn på den dømte af hensyn til ofret og hendes familie. Hun var 13 til 18 år, da de mange overgreb fandt sted; herunder flere fuldbyrdede voldtægter.

Sagen begyndte i efteråret 2018, da en sygeplejerske anmeldte overgrebene. Selvom der ikke længere er en forældelsesfrist i den slags sager, gælder det ført efter lovændringen trådte i kraft. Ældre sager har stadig en forældelsesfrist. Overgrebene forgik fra 2001-2007. Hvis anmeldelsen var kommet bare et år senere, havde sagen været forældet.

Sagen kort

Den 53-årige mand blev dømt for blandt andet seks voldtægter af sin egen biologiske datter. De mange overgreb fandt sted i årene 2001 til 2007 på fire adresser i Sønderjylland ud af de 32 bopæle, som familien havde over en 16-årig periode, mens datteren var barn.

Familien var en såkaldt nomadefamilie, der flyttede, så snart de sociale myndigheder reagerede på indberetninger med bekymringer over børnene. Familien isolerede sig og var stort set altid hjemme. Hverken far eller mor arbejdede. Den 53-årige havde i de år et massivt alkoholmisbrug og et voldeligt temperament. Han bankede alle sine børn. Han havde ingen omgangskreds. I et tilfælde havde han en pose øl og en drukkammerat med hjem, da han voldtog sin datter i et kælderrum og lod drukkammeraten gøre det samme bagefter. Ham mangler politiet stadig at identificere.

Datteren blev gravid og fødte et barn i perioden. Hun frygtede, at det var hendes egen far, som var far til babyen. Men en faderskabssag viste senere, at det var hendes daværende kæreste, som var den biologiske far. De seksuelle overgreb stod på fra hun var 13 til 18 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Esbjerg

Skole, gymnasium og fodboldklub sender hundredevis af unge i selvkarantæne: Mundbind kan være på vej til skolerne

Annonce