Annonce
Aabenraa

530 børn i kø: Corona har lagt sundhedsplejen ned

Onsdag skal formand Karsten Meyer Olesen (S) og resten af social- og sundhedsudvalget tage stilling til et stort efterslæb i skolesundhedsplejen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Nedlukningen under coronakrisen har skabt så stort et efterslæb i skolernes sundhedspleje, at sagen er landet på udvalgs bord. Konsekvensen kan blive at hundredvis af konsultationer sløjfes.

Aabenraa: Da Danmark blev sat på standby med coronanedlukningen i marts, blev kommunens skolesundhedsplejersker hjemsendt i lighed med mange andre offentligt ansatte. Det har skabt et massivt efterslæb, der ikke kan indhentes inden for de nuværende rammer.

På to do-listen står 130 konsultationer med elever og deres forældre i 3. klasse og cirka 400 elever i 6. klasse, det ikke er lykkedes at gennemføre endnu.

Den udfordring har social- og sundhedsudvalget, som holder møde onsdag, fået to løsningsforslag til. Enten en midlertidig deltidsansættelse af en ekstra sundhedsplejerske eller også strege de flere end 500 konsultationer.

Annonce

- Hvis man politisk beslutter sig for, at konsultationerne ikke gennemføres, vil det være sådan, at de børn, som har et særligt behov, fordi lærer eller forældre vurderer det, stadig vil blive tilbudt det, vi kalder en "behovskonsultation", forklarer Karen Storgaard Larsen, der er direktør for social- og sundhedsområdet i Aabenraa Kommune.

Dårlige vikarudsigter

Løsningen med helt at droppe de udestående konsultationer kan meget vel komme i spil, fordi rekrutteringen af en deltidsvikar ikke bliver en let opgave.

- Det har været vores erfaring, at det er rigtig svært at rekruttere sundhedsplejersker. Vi vurderer, at det vil blive endnu vanskeligere, hvis man skal tilbyde midlertidig ansættelse. Det vil ikke være attraktivt for nogen sundhedsplejerske at byde ind på, fordi man langt de fleste steder ville kunne få en fast stilling, forklarer Karen Storgaard Larsen.

Der uddannes nemlig kun lige det antal sundhedsplejersker, der er brug for, og Aabenraa Kommune har da også indtil for to år siden været udfordret på området. Det er Karsten Meyer Olesen (S), der er formand for social- og sundhedsudvalget, klar over, og han har udfordringerne med at rekruttere i frisk erindring.

- Jeg har ikke løsningen med til mødet onsdag, men en nødløsning kunne være at skrive til dem, der har noget til gode, at vi ikke kommer hele vejen rundt, men at man er velkommen til at melde sig hos sundhedsplejen, hvis man har noget, man gerne vil have undersøgt, siger Karsten Meyer Olesen, hvis udvalg vil skulle finde 300.000 kroner på sit budget, hvis løsningen bliver vikarhjælp.

Udvalgets næstformand, Bent Sørensen (V), har endnu ikke besluttet, hvordan han vil forholde sig i sagen.

Det gør skolesundhedsplejen

  • Sundhedsplejens tilbud på skoleområdet i Aabenraa Kommune består af indskolingsundersøgelse i 1. klasse, sundhedssamtaler med forældre i 3. klasse, sundhedssamtaler i 6. klasse og udskolingsundersøgelse i 8. klasse.
  • Der afholdes cirka 3250 konsultationer, inklusive behovskonsultationer, årligt.
  • Hertil kommer sundhedspædagogiske aktiviteter om hygiejne i 0. klasse og om pubertet i 5. eller 6. klasse.


Det har været vores erfaring, at det er rigtig svært at rekruttere sundhedsplejersker. Vi vurderer, at det vil blive endnu vanskeligere, hvis man skal tilbyde midlertidig ansættelse.

Karen Storgaard Larsen, direktør for social og sundhed
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Debat

Kommentar: Brug blot vælgermøderne - du kan køre hjem med et nyt standpunkt

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce