Annonce
Erhverv

5G-forsøg ved Padborg giver perspektiver for transportbranchen

Forskere fra Aarhus Universitet og Aalborg Universitet har besøgt nogle marker nær Padborg for at udføre et forsøg med opkobling af en avanceret traktor til 5G-netværket. PR-foto
Et forsøg ved Padborg med 5G-nettet til udvikling af fremtidens landbrugsmaskiner giver perspektiver for blandt andet områdets transport- og logistiksektor. Det glæder Aabenraas borgmester.

PADBORG: Aarhus Universitet og Aalborg Universitet har netop i samarbejde med TDC NET og Ericsson udført et 5G-forsøg nær Padborg for at indsamle viden om, hvordan 5G kan gøre landbrugsmaskiner og fremtidens jordbrug endnu smartere.

Aabenraa Kommune og Padborg Transportcenter ser perspektiver i, at resultaterne på længere sigt kan udnyttes inden for blandt andet transport- og logistiksektoren. Det skriver Aabenraa Kommune i en pressemeddelelse.

TDC NET afsluttede i december 2020 udrulningen af 5G i Padborg og resten af landet. Med nettets kortere svartid kan man indhente og bearbejde store mængder data via mobilnettet. Forskerne udførte forsøg ved Padborg ved at opkoble en avanceret traktor til 5G-netværket. Det gør det muligt at indsamle og bearbejde data fra traktoren i realtid, og med de data kan man gøre landbrugsmaskinerne smartere, så landbrugssektoren kan udnytte ressourcerne bedre. Blandt andet kan man mindske brugen af midler til ukrudtsbekæmpelse.

Annonce

Kan gavne transportsektor

Aabenraa Kommunes borgmester, Thomas Andresen (V), er meget glad for, at 5G-forsøget blev foretaget i Aabenraa Kommune.

- 5G-nettet har potentialet til at blive lige så vigtig en del af vores infrastruktur som motorveje og jernbaner, så aktiviteterne i området kan gøre Danmark til et af Europas førende forsknings- og udviklingscentre for fremtidens transport- og logistiksektor, siger Thomas Andresen, der sigter til, at 5G komme til at udgøre rygraden i fremtidens transportmateriel, lagerhuse og logistiksystemer, og at selvkørende robotter og lastbiler kan være lige om hjørnet.

Padborg blev valgt til forsøget, fordi det lykkedes at få engageret alle relevante partnere til at realisere casen med traktoren.

- Det giver os mulighed for at følge forsøget tæt og få førstehåndsviden, der kan komme vores virksomheder til gavn. Samtidig vil flere få øjnene op for, at vi er det rette område at drive virksomhed i, og at virksomhederne kan byde sig til i udviklingen af 5G, siger bestyrelsesformanden for Padborg Transportcenter, Peter Therkelsen.

Når målingerne og resultaterne fra 5G-forsøget foreligger, vil de formentligt blive publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. Indtil nu findes kun begrænset viden om 5G i det åbne land.


5G-nettet har potentialet til at blive lige så vigtig en del af vores infrastruktur som motorveje og jernbaner, så aktiviteterne i området kan gøre Danmark til et af Europas førende forsknings- og udviklingscentre for fremtidens transport- og logistiksektor.

Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune
Annonce
Erhverv For abonnenter

22-årige Katarina var solgt første gang hun sad bag rattet i en bus:  - Det var fedt og overvældende pludselig at styre sådan et kæmpe køretøj

Danmark

Mandagens coronatal: Under 150 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

32-årig dræbte sin gravide kæreste med mindst 95 knivstik: Nu skal han i fængsel i 14 år

Varde For abonnenter

Jesper har søvnløse nætter: Private indkøb på foreningens regning bør meldes til politiet

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Haderslev

Pletskud fra Haderslev by:  Lokale piger vinder fotokonkurrence og en Tivoli-tur for hele klassen

Debat For abonnenter

Nu skal vanvidsbilisterne stoppes: Vi vil ikke have typer som Mohamad

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Ny café med fokus på madspild: Smørrebrød, kage og bobler på menutavlen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Voldsramt kvinde vidnede i retten: - Han er sluppet afsted med karaktermord - jeg bliver aldrig den samme igen

Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Haderslev

Byens nye Lions Club er for både mænd og kvinder: Nu skal der chartres nye medlemmer

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland

Den svære død: Sidstehjælp skal hjælpe pårørende

Annonce