Annonce
Kultur

6/6 stjerner: Sangskriveren Paul McCartney nedlagde Roskilde Festival

Paul McCartney beviste lørdag aften på Roskilde Festival, hvordan man på trods af en fremskreden alder lægger et helt festivalpublikum for sine fødder.

Eks-beatlen Paul McCartney overbeviste både ung og gammel på Roskilde Festival, da han dykkede ned i verdens måske nok stærkeste bagkatalog og satte ild til Orange Scene lørdag aften.

Alverdens musikkritikere vil nok altid diskutere, præcis hvor meget eks-beatlen Paul McCartney har betydet for populærmusik verden over. Faktum er dog, at hverken rap- og silikonedronningen Nicki Minaj eller britpop-legenden Noel Gallagher kan se sig fri for at måtte lægge noget af skylden for, at de kunne stå på pakkede scener under dette års Roskilde Festival i hænderne på en mand: Sir James Paul McCartney.

Derfor var det på mange måder også selve kildens udspring, der lørdag aften gæstede Roskilde Festivals Orange Scene. Pludselig var han der. Ingen langstrakt intro, bare Paul McCartney bevæbnet med sin trofaste Höfner bas, der er omtrent lige så sikkert inventar til hans koncerter som kæmpehittet, Hey Jude.

Dårlig lyd rørte ikke rutinen

Desværre gik der ikke længe inden lyden på scenen viste sig fra sin værste side og sendte en ulideligt lang hyletone ud over publikum foran Orange Scene. Det gav elendige vilkår for McCartneys stemme og gav en dårlig start på koncertens andet nummer, Save Us. Det midlertidige tilbageslag var dog ikke noget, der rørte den noget rutinerede showman, og fællessangen brød for alvor løs under Good Day Sunshine, hvor et utroligt velspillende band bød ind med intet mindre end sublime korvokaler, som lagde sig perfekt omkring aftenens hovedperson.

En sangskriver langt over det sædvanlige

Herfra var der ingen tvivl om McCartneys dominans over Orange Scene. Intet kan pille ved det faktum, at ligegyldigt om det har været under The Beatles, Wings eller under eget navn, så har Paul McCartney skrevet nogle af de bedste pop- og rocknumre i musikhistorien. Vi fik naturligvis en tur rundt i de helt store hits som Lady Madonna, Back in the U.S.S.R, Let It Be og Yesterday, men bundniveauet i McCartneys sange er simpelthen skræmmende højt. Det lyder såre simpelt, men ikke en finger er sat forkert i sangskrivningen.

Et faktum der heller ikke gik den yngre generation forbi. For selvom mange var taget hjem tidligere på dagen, og den ældre generation var rykket talstærkt ind for at se deres unge dages helt, så havde gammel som ung øre for, hvor gode melodier Paul McCartney i grunden har skrevet gennem tiden.

Fællessang fra et stærkt bagkatalog

En kendsgerning, der blev uomtvistelig, da de første toner af Blackbirds guitarfigur sendte kollektive kuldegysninger gennem publikum. Under Here Today, der er skrevet til den afdøde John Lennon, rejste lighterskoven sig for første gang foran Orange Scene, og under Hey Jude eksploderede Roskilde Festival i nummerets legendariske na-na-na-nanana-na-kor. McCartneys triumf var total, og han kunne forlade scenen til en hel festival, der fortsatte koret længe efter, at han havde forladt scenen.

Han indtog dog scenen igen og lagde ud med den karakteristiske strofe "For I have got another girl". Lørdag aften havde han flere tusinde, og som min sidemand ikke kunne lade være med at påpege:

- Jeg vil satme gerne ligne Paul McCartney, når jeg bliver 73.

Ingen kan betvivle Paul McCartneys gudbenådede talent for at skrive gode sange efter lørdagens koncert. Var man i forvejen discipel blev man forstærket i sin tro, vidste man det ikke, blev man troende.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sydjylland

Avisens journalist endte på Tour de France-etape ved et rent tilfælde: Nu deler han ud af sine tips og gode råd, så du selv kan cykle turen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Annonce