Annonce
Navne

60 år på Borgerliste-fødder: Sønderjysk nørrebro-dreng med en borgmester i maven

Thomas Ørting Jørgensen i arbejdsværelset på Grøngaard ved Lydersholm. Damen til venstre i billedet er af ukendt identitet - men hun er indført på gården af Thomas Ørtings bedre halvdel, Lone Thier, 'så Thomas har noget smukt at kigge på', som hun siger. Foto: Mads Dalegaard
Der har været fart på Thomas Ørting Jørgensen hele hans liv. Og mens mange måske læner sig bekvemt tilbage når pensionsalderen kan anes ude i horisonten, optrapper han i stedet - nemlig på den politiske arbejdsfront. Søndag rammer Borgerlistens borgmesterkandidat de 60.

Grøngård-Lydersholm: Lad det være slået fast med det samme: Når man interviewer en politiker - uanset anledningen - kommer det meste uvægerligt til at handle om...politik. Også selvom anledningen er rundingen af et solidt, skarpt hjørne, som i Thomas Ørting Jørgensens tilfælde. Søndag fylder kommunalbestyrelsesmedlemmet 60, og selvom det er selve årsagen til JydskeVestkystens besøg på bopælen på Grøngård ved Lydersholm, kommer fødselsdagssamtalen hurtigt til at dreje sig om lokalpolitik.


Jeg har oplevet Sønderjylland og Frøslev som mit omdrejningspunkt i livet. Jeg har altid defineret mig selv som sønderjyde,

Thomas Ørting, fødselar og politiker


Annonce

Derfor får vi fra starten overstået alt det personlige og private: Thomas Ørting er ægte sønderjyde, så sandt som han er født i Frøslev. Men på grund af faderens skiftende stillinger - han var militærmand - er Thomas Ørting vokset op på Nørrebro og i Brønshøj, med faste afstikkere til Sønderjylland.

- Med en familie på syv, var pladsen trang, så det var altid når vi kom til Frøslev, at vi følte at der var plads og råd og muligheder. Så det har altid fyldt meget - især for mine to ældre brødre og mig selv, og jeg har oplevet Sønderjylland og Frøslev som mit omdrejningspunkt i livet. Jeg har altid defineret mig selv som sønderjyde, fortæller Thomas Ørting Jørgensen, som tager imod i en af opholdsstuerne på den store Grøngård på kanten af Lydersholm.

Shippingmand med kurs mod lokalpolitik

Helt privat lever Tomas Ørting sammen med Lone Thier, som er cand. scient. pol og foredragsholder - og sammen har de to børn på henholdsvis knap 18 og 15 år.

Efter studentereksamen og indkaldelse til Slesvigske Fodregiment (med en uddannelse som reserveofficer) blev Thomas Ørting optaget på A.P. Møllers lederuddannelse på Esplanaden i København. Og med et par uddannelsesafstikkere til blandt andet Columbia Business School i New York, er det i A.P. Møller-koncernen, at Thomas Ørting har tilbragt det meste af sit arbejdsliv.

Han er med andre ord shippingmand - eller måske snarere shippingmand emeritus, for Thomas Ørting har trukket sig tilbage fra det 'formelle' arbejdsliv, som ellers har bragt ham rundt til mange arbejdsdestinationer rundt om i verden - fra Elfenbenskysten til Dubai, Taiwan, Tokyo og Singapore. For, som nu knap 60-årig, at have trukket sig tilbage til Grøngård, som han og Lone Thier og børnene flyttede ind i i 2010, mens han i en periode var ansat hos Danfoss på Als.

Annonce

Heldig gennem livet

Derfor er det nærliggende at spørge om, hvad man egentlig lever af, når man har lagt arbejdsmarkedet bag sig i en forholdsvis ung alder, og vederlaget for at sidde i Tønder kommunalbestyrelse andrager i omegnen af 150.000 årligt før skat.

-  Jamen, det er ingen hemmelighed, at jeg har været dygtig og heldig gennem livet og har tjent rigtig gode penge og har en pengetank, som gør det muligt at leve som jeg gør. Og så har jeg et afkast fra min skov og lidt fra bestyrelsesposter og lidt fra investeringer, fortæller Thomas Ørting. Og det er det grundlag som sætter ham i stand til at beskæftige sig med det, han brænder for - nemlig politik i almindelighed, og lokalpolitik i Tønder i særdeleshed.

Annonce

Politik

To ord rammer Borgerlistens og fødselarens politik ind: Bosætning og grøn omstilling. Det er det, der i Thomas Ørting Jørgensens bog, er forudsætningen for al den politik, som skal bedrives, hvis Tønder kommune skal have en fremtid med udvikling og tilflytning af nye borgere til en kommune, der år for år oplever nedgang i befolkningstallet .

- Der er mange der taler om behovet for øget bosætning, men der er stor forskel på at tale om det, og så at gøre noget ved det. I Borgerlisten har vi defineret affolkningen og dens brutale konsekvenser, som det eneste problem, vi har. Det er til gengæld både komplekst og enormt. Alt andet er afledt konsekvens af affolkningen, mener Thomas Ørting, der blev valgt ind i kommunalbestyrelsen ved kommunalvalget i 2017.

Han anviser flere veje til at dæmme op for befolkningsflugten, med den grønne omstilling som den vigtigste og nødvendigste.

-  Vi kæmper for, at vi som politikere, men også som befolkning, tager en holdning om, at vi vil gøre noget ved det i tilstrækkelig grad, så det også sker - eller om vi vil fortsætte som man har gjort i mange år, hvor man har styret efter en fortsat affolkning, påpeger Thomas Ørting.

Han uddyber sit synspunkt med vende fingeren mod politikerne i Tønder, som han mener har kalkuleret med at affolkningen vil fortsætte og at befolkningen vil fortsætte med at ældes. Og så har man ifølge Thomas Ørting håndteret det som et faktum.

Annonce

Et grønnere Tønder

Borgerlisten ser det altså som sin hovedopgave at stoppe fraflytningen og det skal  først og fremmest ske ved hjælp af en reel omstilling.

- Vi peger på den grønne omstilling som løftestangen. Der var jo et beløb på tre milliarder i spil. Og vi er ikke i en situation, hvor vi kan sige nej, mener Thomas Ørting.

- Og der tænker du på møller?

- Ja, der tænker jeg på møller. Vi ser jo at den grønne omstilling og vindmøller især, kan bære den økonomiske saltvandsindsprøjtning. der kan sætte en masse ting i gang. Dels kan det skyde kapital ind, som kan øge vores mobilitet - på landet er mange nødt til at have bil nummer to eller nummer tre. Vores unge er jo afhængige af en knallert eller busserne, som kører med meget lav frekvens. Det er svært at tiltrække unge, fordi mobiliteten på landet er så ringe som den er. Og der kan el-delebiler være en løsning, svarer Thomas Ørting, når han bliver spurgt til bare en enkelt af løsningerne på bosætningsproblemet i Tønder kommune.

Annonce

Valgkampen i gang

På den måde blev valgkampen så småt skudt i gang på Grøngård, selvom Thomas Ørting har mange flere politiske pointer, han gerne ville af med, hvis pladsen tillod det. En af de vigtige er, hvordan det politiske samarbejde i kommunalbestyrelsen kommer til at foregå, hvis han - som han håber - kan fejre sin 61-års fødselsdag i 2022 med borgmesterkæden om halsen.

- Jeg synes, at denne her gang, hvor muligheden er til stede med det, der er sket i det politiske landskab - at vi sætter os sammen, og gerne et solidt flertal på tværs - og definerer et 'regerings'grundlag, og derefter konstituerer os med hvem der skal være formand for hvad. Så vi ved hvad vi styrer efter og hvorfor vi styrer efter det, siger Thomas Ørting.

Foreløbig styrer Thomas Ørting dog efter et mål, der er lige inden for rækkevidde - nemlig at fejre fødselsdagen med bukkejagt sammen med sønnen Carl. Festivitas for andre end den nærmeste familie kommer senere, når det bliver muligt at holde en rigtig fødselsdag.

Annonce
Navne For abonnenter

Styrer EM-studiet: Josefine Høgh er for længst trådt ud af sin fars skygge

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Tønder For abonnenter

Tønder kommunes forbrug af Roundup brager i vejret: Brugen af pesticider mere end fordoblet på fire år

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Annonce