Annonce
Esbjerg

600 Nordsø-ansatte fordømmer fyring af piloter

Fire fagforbund i Esbjerg går angriber Bel Air og firmastifter, Susanne Hessellund, med en støtteerklæring til to fyrede piloter. Arkivfoto: Annett Bruhn

Fire fagforbund i Esbjerg opfordrer helikopterfirmaet Bel Air og dets ejer Susanne Hessellund til at lave en fælles overenskomst med sine piloter.

Esbjerg: Fire fagforbund i Esbjerg - Metal Vest, Dansk El-forbund, 3F Esbjerg, 3F Esbjerg Transport - der organiserer op imod 600 medlemmer, som flyver til og fra deres arbejdsplads på olieplatforme i Nordsøen, sender nu en støtteerklæring til piloterne i helikopterfirmaet Bel Air i kølvandet på en sag i marts, hvor to piloter blev fyret - angiveligt, fordi de krævede en kollektiv overenskomst.

Samtidig udtrykkes der i støtteerklæringen bekymring for, at Bel Airs ledelse med adm. direktør Susanne Hessellund i spidsen har efterladt en frygtkultur blandt piloterne.

Ifølge Jakob Lykke, formand for 3F Esbjerg Transport, kommer støtteerklæringen nu, dels fordi man netop har fået en orientering om sagen af "de faglige kammerater" i Flyvebranchen Personale Union, FPU, som repræsentere for de fyrede piloter, dels fordi man planlægger at stifte en faglig klub for alle timelønnede med arbejde på Nordsøen.

Bel Air


  • Bel Air fragter mandskab til og fra arbejde på Nordsøen, blandt andet for Maersk Oil.
  • Bel Airs stifter, Susanne Hessellund, har været på top 100-listen over de rigeste danskere, er flere gange blevet fremhævet i forbindelse med flere vækstpriser, som firmaet har vundet.
  • Bel Air kom for et par år siden i strid modvind, da firmaet efter sikkerhedsbrist kom under et langvarigt, skærpet tilsyn fra Trafikstyrelsen.

Nej tak til overenskomst

De to piloter blev fyret hos Bel Air få timer efter et møde i pilotforeningen, hvor de havde argumenteret for at tage kontakt til FPU, så firmaets piloter kunne få en fælles overenskomst. Efterfølgende afviste Bel Airs ledelse enhver sammenhæng mellem fyringerne og piloternes overenskomstanmodning og meddelte, at fyringen af piloterne og andre ansatte skyldes aktivitetsnedgang efter en mistet kontrakt. Ligeledes fastholdt Bel Air-ledelsen, at man ikke ønskede at indgå i forhandlinger med FPU og ej heller ønskede at tegne en overenskomst.

Alligevel opfordrer de fire fagforbund Bel Air til hurtigst muligt at få lavet en overenskomst.

"Den slags metoder, som ledelsen i Bel Air benytter sig af, hører ikke til på det danske arbejdsmarked. Bel Air forsøger at skræmme piloterne fra at organisere sig og fra at flyve under kollektive vilkår", hedder det i udtalelsen fra 3F Esbjerg Transport, som efter et møde med den ene af de to fyrede piloter videre skriver om ledelsen i helikopterfirmaet:

"Man kan være urolig for, at sådanne metoder efterlader en frygtkultur i Bel Air, hvor folk går rundt og er bange for, hvad der skal ske dem. Det kan hverken piloterne eller dem, der flyver med ombord, være tjent med. Derfor står vi bag piloterne i Bel Air, og de skal vide, at vi står bag dem i deres ønske om kollektive vilkår."

Annonce

Ikke ønsket

Hos FPU, som har truet med sagsanlæg mod Bel Air, glæder næstformand Anders Mark Jensen sig over støtten, men hverken han eller de fire fagforbund skal regne med, at Bel Air følger opfordringen til at få lavet en overenskomst gennem FPU.

- FPU vil gerne tegne en overenskomst med Bel Air, men et flertal af piloterne har allerede besluttet, at det ønsker de ikke, siger Bel Airs bestyrelsesformand, advokat Jan Godballe Børjesson, der dog samtidig siger, at ledelsen ville have overvejet situationen, hvis det var et ønske fra samtlige piloter.

Han kan heller ikke genkende billedet af en frygtkultur i Bel Air.

- Alle ved, at Susanne gør så utrolig meget godt for sine ansatte. Faktisk kunne jeg nogle gange ønske, at hun var lidt hårdere, siger bestyrelsesformanden.

Om fagforbundene agter at skride til yderligere handling, er uvist, oplyser Jakob Lykke.

-Det kan jeg ikke udtale mig om, men vi følger sagen tæt, siger 3F-formanden.

Annonce

Kritik fra Bel Air og svar fra JydskeVestkystens nyhedsredaktør

Bel Air Aviation har skrevet følgende kommentar til artiklen, men den vises af en eller anden grund ikke i kommentarsporet, så alle kan se den.Derfor har vi valgt at kopiere det ind her:

"Bel Air fik torsdag kl 8.41 forelagt denne artikel med anmodning om kommentarer senest kl. 11:00. Bel Air afleverede en række kommentarer og præciseringer inden fristens udløb og hørte derefter absolut intet fra journalisten på JV.
Bel Air kan konstatere, at indsatsen var forgæves, idet ingen af de afleverede kommentarer eller præciseringer er kommet med i artiklen. JV tilsidesætter både presseetik og almindelig hæderlighed ved sådan en arbejdsmetode, og fra Bel Airs side er det vigtigt at fremhæve, hvad der fremgik af de fremsendte kommentarer, som journalisten uden reaktion valgte at tilsidesætte; nemlig:

1. at Bel Air’s faggrupper inklusiv pilotgruppen har lokalaftaler på lige fod med eller bedre end overenskomsten på området.

2. at nedskæringer i Bel Air er sket på grund af tab af kontrakter og nedgang i produktion – i det seneste år har Bel Air måttet sige farvel til 10 medarbejdere (6 piloter) - så mange som mulig via naturlig afgang.

3. at overenskomstanmodningen fra nogle få piloter var afvist af en stor del af piloterne og selskabet før nævnte møde fandt sted.

4. at piloterne har haft en talsmand, som har været kontaktpersonen til Bel Air på vegne af pilotforeningen – han er ikke en af de fyrede piloter. De to afskedigede piloter havde ikke kontakten til Bel Air ledelsen.

"Til ovenstående har JydskeVestkystens nyhedsredaktør Claes Senger Holtzmann følgende svar:

"JydskeVestkysten tilsidesætter hverken presseetik eller almindelig hæderlighed. Vi har modtaget og vurderet de fremsendte bemærkninger:

Punkt 1: Den påstand er ikke med i de fremsendte kommentarer. Det har derfor ikke været muligt at inddrage det input i artiklen.

Punkt 2: Det fremgår af artiklen: ”.. efterfølgende afviste Bel Airs ledelse enhver sammenhæng mellem fyringerne og piloternes overenskomstanmodning og meddelte, at fyringen af piloterne og andre ansatte skyldes aktivitetsnedgang efter en mistet kontrakt”.

Punkt 3: Det fremgår også af artiklen: ”FPU vil gerne tegne en overenskomst med Bel Air, men et flertal af piloterne har allerede besluttet, at det ønsker de ikke”.

Punkt 4: Vi har vurderet, at det ikke har relevans for historien."

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce