Annonce
Sydjylland

149 udlændinge er blevet afvist ved grænsen i Sønderjylland

Grænserne blev lukket lørdag klokken 12, og 149 personer er indtil videre blevet afvist. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

I Sønderjylland er 3748 personer blevet tjekket, efter at grænserne er delvist lukket for udlændinge.

Opdateret: Syd- og Sønderjyllands Politi er søndag formiddag kommet med en rettelse til den oprindelige melding om, hvor mange udlændinge der er blevet afvist ved den sønderjyske grænse. Der er tale om 149 afvisninger og ikke 608 som først oplyst.

149 udlændinge er blevet afvist ved den dansk-tyske grænse, siden at grænserne blev lukket for udlændinge uden anerkendelsesværdigt formål lørdag middag.

Annonce

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter søndag klokken 7.30. Politiet har kontrolleret 3748 personer.

Lørdag aften havde politiet i Sønderjylland afvist 132 personer og kontrolleret 2960.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede fredag, at man i forsøget på at begrænse spredningen af coronavirusset delvist ville lukke grænsen.

Danskere kan fortsat rejse ind og ud af landet. Udlændinge kan kun komme ind i landet, hvis de har et formål, der for myndighederne er anerkendelsesværdigt.

Det kan for eksempel være, hvis man bor eller arbejder i landet. Alvorlig sygdom hos et familiemedlem kan også lukke en udlænding ind.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce