Annonce
Kolding

61-årige Ivan om Marina City: Der vil jeg bo

Ivan Bønneland her flankeret af sin søn Thomas, svigerdatter Karina og bonusbarn Marcus, er ikke i tvivl om, at han vil forsøge at få en lejlighed i Marina City, når den nye havnebydel af bygget. Foto: Søren E. Alwan
Mange brugte anledningen til at få en snak med Kolding Kommune og hinanden om Koldings store byggeplaner ved Marina City, da det myldrede med liv i Koldings marinaer til Havnens Dag lørdag.

Kolding: - Jeg kan godt sige dig, at den altan vil blive brugt for mit vedkommende. Jeg vil nyde udsigten med og uden en kop kaffe hver evig eneste dag. Det bliver så godt.

61-årige Ivan Bønneland sidder sammen med sin familie i solskinnet ved et bænkebord foran de gamle, gule træbygninger ved Marina Syd, som myldrer med mennesker denne lørdag i anledningen af Havnens Dag.

Samtaleemnet er Kolding Kommunes kæmpestore planer om at opføre en helt ny bydel, Marina City, lige her, hvor de sidder. Marina City skal have Danmarks største lystbådehavn uden for hovedstadsområdet med 1000 bådpladser, 400 boliger, hvoraf mindst 100 skal være almennyttige og bygges af Bovia/AAB, en snes husbåde, fritidsfaciliteter, bådhuse og meget mere.

I sine drømme er Ivan Bønneland allerede flyttet ind.

- Jeg bor hos Bovia/AAB i Rosenhaven, og for tre uger siden var vi ude på en bustur med boligselskabet for at se på almene boliger. Sådan en tur arrangerer de hvert år, og vi sluttede hernede på Marina Syd, før vi skulle til Den Gyldne Hane, hvor vi kom for sent, fordi vi blev præsenteret for det her enormt spændende projekt. Det er en kanonidé, og jeg har heller ikke noget imod, at byrådet lukker erhvervshavnen. Jeg går ind for nytænkning, siger Ivan Bønneland, som fastslår, at "Kolding mangler boliger".

- Både til den almindelige klasse, til mellemklassen og til de velpolstrede, siger han.

Tidsplanen

  • Lokalplanen, kommuneplantillæg, VVM-redegørelsen for Marina City og ansøgningen om at inddrage en del af vandet til byggeri kommer i offentlig høring i efteråret. Det er Kystdirektoratet, der skal give tilladelse til at inddrage vand til land.
  • Planerne ventes godkendt og endeligt vedtaget i Kolding Byråd inden jul.
  • I 2020 starter grundsalget og de første anlægsarbejder, og anlægsarbejdet fortsætter gennem hele 2021.
  • I 2022 indvies den nye store lystbådehavn og de første byggerier.
  • Marina City skal rumme 1000 bådepladser og 400 boliger.

Ambivalent

Flemming Hagen, som har boet i Kolding i 40 år, støder til.

- Jeg synes, det er ad helvede til, og jeg synes heller ikke, at erhvervshavnen skal lukkes. Kolding bliver bare ligesom alle andre byer, og hvem var der først? Det var havnen. Når byboen kommer til landet, må han også finde sig i at det lugter, siger Flemming Hagen og henviser til holdningen om, at erhvervshavnen er en lugtgene for sine naboer og også vil blive det for Marina City.

Jesper Jessen og Brian Hennings slår sig ned ved bordet med hver sin Slots-pils og lytter.

Så siger Brian Hennings:

- Jeg er meget ambivalent. Problemet er, at Kolding Kommune sgu generelt ikke er god nok til at udnytte vores vand. Se bare i Vejle, Aarhus og også Fredericia. De har været meget bedre til det.

Jesper Jessen nikker.

- Jeg synes, man skal prioritere at udvikle vores havn til det, den kan bruges til, og skibene bliver jo større og større, så de ikke kan gå ind. Den er ved at have udlevet sin tid. Problemet er selvfølgelig, at der er smidt så mange penge i den, siger han.

Annonce

Vanvittigt

Indenfor i Kolding Kommunes udstillingsrum i den gule træbygning bag det lille selskab tager projektleder Torben Gade dagen igennem imod de mange mennesker, som kigger forbi for at høre om Marina City og fremdriften i projektet.

Stemningen er positiv, fortæller han.

- Der er en masse, der glæder sig til det her. "Det bliver skide godt" og "supergodt", siger de fleste, og forventningens glæde er meget udtalt. Folk er nysgerrige efter at vide, hvornår det bliver til noget, siger Torben Gade.

Imens er Elsebeth Juhl Ytzen trådt indenfor i udstillingsrummet.

Hun hører ikke til dem, Torben Gade refererer til.

- Jeg er bare fuldstændigt imod. Både Marina City og lukning af erhvervshavnen, som politikerne nu vil lave om til et boligområde. Det er fuldstændigt vanvittigt, og vi skulle have haft et borgervalg, før den beslutning kunne tages. Det bliver ikke for almindelige lønmodtagere, og alt det autentiske forsvinder jo, sukker hun.

Mange lagde vejen forbi Kolding Kommunes udstillingsrum i Marina Syd for at høre om Marina City - og stemningen overfor projektet er alt overvejende positiv, fortæller projektleder Torben Gade. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Varde For abonnenter

Firma med næsten 30 års erfaring er konkurs i tid med højkonjunktur: Ansatte afskediget og fritstillet

Kolding

Tyve tømte garage i Vamdrup for udstyr: Flere svejseapparater og havegrej er væk

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce