Annonce
Livsstil

68-årig klimaaktivist: Jeg er dødbekymret for mine børnebørns fremtid

Bedsteforældrenes Klimaaktion blev dannet i foråret 2017, og de kæmper for klimaet med både klimamarch og demonstrationer. Foto: Rasmus Skov Larsen
Greta Thunberg. Det er nok ganske få mennesker, der ikke kender til den unge svenske klimaaktivist, men det er ikke kun unge, der kæmper for klimaet. ”Bedsteforældrenes Klimaaktion” er også på barrikaderne, og vi har mødt en af aktivisterne.
Annonce

En global opvarmning er i gang, is smelter, og havene stiger. Selvom det lyder som en halvdårlig katastrofefilm fra Hollywood, så er det en realitet, at klimaet ændrer sig over hele jordkloden. Det kan få enorme konsekvenser for mennesker, dyr og planter, og 68-årige Kirsten Gullmaj Nielsen kalder de menneskeskabte klimaforandringer for alarmerende.
- Vi er mange, der har været bekymret i årevis, men der bliver ikke ageret og reageret på det, så nu skal der handles, konstaterer græsrodsaktivisten fra Odense, som siden 2018 har været på barrikaderne med ”Bedsteforældrenes Klimaaktion”. Eller som hun udtrykker det:
- 2018 var det mest tørkeramte år i Danmark i 99 år, og jeg var frustreret, næsten vred og bange for, at det her ville gå helt galt. I årevis havde klimaforskere arbejdet hårdt på at råbe politikerne op verden over, men der skete ingenting. Det blev bare værre og værre.

CO2-udslippet steg, og i 2018 kunne man se tydelige og voldsomme klimaforandringer – tørken i Danmark, skovbrandene i Sverige og oversvømmelser i Europa. Og ved Folketingsvalget i 2019 var der næsten ingen partier, der havde klima på dagsordenen. Det var så skræmmende.

Annonce

Aktioner og frustrationer

Allerede i 2015 og før FN-klimatopmødet COP21 mødtes bedsteforældregrupper fra hele verden i Paris og dannede ”International Alliance of Grandparents for the Climate”. I Danmark blev ”Bedsteforældrenes Klimaaktion” født i foråret 2017 som en temagruppe i klimabevægelsen. I dag er der syv aktive lokalgrupper rundt i landet med 200 medlemmer og en Facebookgruppe med 1.000 medlemmer. Det yngste medlem er i slut-50erne og det ældste i midt-80’erne. Så både bedsteforældre og oldeforældre er klar til kamp, klimamarch og demonstrationer. Og selvom Kirsten som ung både har været medlem af Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening og Verdens Skove, er det først nu, at den pensionerede lærer for alvor er sprunget ud. Hun gør det for sine fem børnebørns og fremtidige generationers skyld.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vores arbejde gør en stor forskel. Vi viser, at vi er en aktiv flok i den ældre befolkning, som er med til at bakke de unge op i deres klimaaktioner og deres klimafrustrationer. Vi viser dem, at der faktisk er voksne til stede, siger Kirsten og uddyber:

- Jeg er stadig varsom med at bringe det på banen over for mine børnebørn, for jeg vil ikke gøre dem bange. Jeg mener, at det her er så skræmmende, og de skal leve en dejlig barndom, og så håber jeg, at vi i mellemtiden får os styret flot igennem stormen. Jo flere mennesker, der tænker over vores opførsel her på jordkloden, jo større sandsynlighed er der for, at vi som menneskehed stadig har en chance for at bo her på jorden.

”Nytter det? Ja, det gør. Nok er vi bare dråber i havet, men havet består af dråber”. Det er Kirsten Gullmaj Nielsens yndlingscitat, når hun holder klimatale. Privatfoto
Annonce

Farvel til fly for evigt

Klimabevidstheden er vokset over tid for Kirstens vedkommende. Hun har med egne ord bare levet og ikke tænkt dybt over måden at gøre det på. Dårlig samvittighed har hun ikke, for det mener hun ikke, hun kan bruge til noget. Men noget stikker alligevel i hende.

- Det føles utrolig pinligt, at vi mennesker er så uhæmmede i vores måde at bevæge os ud på jorden på og så grådige og griske med mange rejser og store huse. Og jeg er jo en del af den gruppe. Jeg har 2-3 gange om året i rigtig mange år fløjet på ferie. Godt nok i Europa – men stadigvæk. De klimaaftryk har været ganske store. Det er først inden for de sidste tre år, at jeg er blevet bevidst om, hvor slemt det står til, forklarer hun.


- Det føles utrolig pinligt, at vi mennesker er så uhæmmede i vores måde at bevæge os ud på jorden på og så grådige og griske med mange rejser og store huse.

Kirsten Gullmaj Nielsen


Derfor har Kirsten og manden også omlagt livet på flere områder. De er ved at køre deres gamle dieselbil ud, som skal erstattes med en elbil, de spiser mere grønt og mindre kød, og rejser med fly er helt slut. Den beslutning blev taget i 2019 efter en tur til Gran Canaria med en dårlig fornemmelse indeni.

- Det er ikke sjovt at gå rundt på Gran Canaria og misbruge jordens resurser på den måde og lave et stort CO2-udslip for at have det godt i en uge. Så må vi køre med tog, når vi skal ud at opleve noget. Og selvfølgelig er det trist, for vi plejer at rejse langt væk i de grå vintermåneder, men så fylder vi noget andet i. Der sker nogenlunde det samme, som der er sket under coronakrisen. Vi finder ud af, at der er alle mulige andre kvaliteter, som vi kan dyrke, fortæller Kirsten.

Selvom corona har sat en stopper for større demonstrationer, så knokles der stadig på højtryk i lokalgrupperne. Her er det fra en aktion i Middelfart i 2019. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Stemningsdræberen

Selvom corona har sat en stopper for større demonstrationer, så knokles der stadig på højtryk i lokalgrupperne. ”Bedsteforældrenes Klimaaktion” laver kampagnemateriale, skriver læserbreve, og lige nu arbejder de på at få kommunalvalgene i november 2021 til at være klimavalg. Kirsten og de andre græsrodsaktivister synes nemlig, det er vigtigt, at kommunerne kommer til at trække deres del af omstillingen. Men trods bekymring og det store engagement, er Kirsten påpasselig med at bringe klimakampen på banen i tide og utide. Hun er klar over, at det kan virke udmattende og ødelægge enhver god stemning ved middagsbordet.

- Når vi mødes med familie og venner, kan jeg alligevel godt finde på at sige, at vi uhæmmet bruger vores planet, og det virker som om, at ingen vil tage ansvar for de ting, vi gør ved jorden. Når jeg ødelægger den gode stemning, så er det jo fordi, jeg mener, at vi alle skal tage ansvar. Og ikke kun politikerne. Hvis klimaomstillingen ikke må koste os noget, og vi alle bare gør, som vi plejer, så sker der aldrig noget. Det vil have en forfærdelig effekt, hvis vi bare fortsætter som hidtil, konstaterer Kirsten.

Til spørgsmålet om Kirsten er optimistisk eller pessimistisk omkring klodens fremtid, lyder hun nærmest bevæget. Hun gentager flere gange, at hun er rigtig nervøs. At det næsten gør for ondt at tænke på.
- Jeg tror egentlig, at hvis Danmark var hele verden, ville det nok lykkes for os i sidste ende. Så jeg tror helt klart, der vil komme nogle konsekvenser, som vi slet ikke kender til på nuværende tidspunkt. Men selvom jeg er nervøs, vil jeg håbe og tro på, at det bliver bedre, for vi skal jo leve, mens vi er her.

Vil du i gang med et mere klimavenligt liv?Her er klimaaktivistens 6 gode råd!

1. Spis grønnere – mange flere planter og meget mindre kød. Minimér især oksekød.

2. Køb mindre og bedre – lidt men godt, og lad det holde længe.

3. Minimer alt affald – spis op, reparer og genbrug.

4. Rejs grønnere – drop flyrejsen, tag toget, lad bilen stå, og tag cyklen så ofte, du kan.

5. Bliv aktiv deltager i den grønne omstilling – søg viden, bliv medlem af en grøn organisation, og stil krav til politikere og producenter.

6. Bind CO2 – plant eller støt plantning af træer og urørt natur, og lad haven gro vildere.
Følg med på bedsteforaeldrenesklimaktion.dk og på facebook.com/Klimaaktion

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce